Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

_Malutka_

Antykoncepcja

Polecane posty

Witam. Mam 17 lat i już dawno jestem po stosunku z chłopakiem. Od jakiegoś czasu zastanawiam się o Antykoncepcji. Chciałabym się dowiedzieć, czy mogłabym się umówić do ginekologa sama czy musi być osoba dorosła? Oraz czy dobrym pomysłem jest stosowanie pigułek i czy są jakieś wady ich stosowania? I co powinnam o nich wiedzieć :) Proszę o pomoc, dziękuje :)

Gość gość
Wydaje mi się, że aby iść do ginekologa sama musisz mieć skończone 18 lat. Stosowanie antykoncepsju hormonalnej uważam za bardzo dobrą metodę antykoncepcji. Sama używam ich od przeszło 15 lat z przerwami na planowane dwie ciąże. Nigdy mnie nie zawiodły mimo brania antykoncepsji i brania jenocześnie innych leków (antybiotyki różne, psychotropy, leki na grzybice itp)nawet gdy zapomniałam na początku ich brać regularnie w ciąże nie zaszłam. Akurat ginekolog powiedział mi, że w moim przypadku branie pigułek uratowało moje jajniki, które mam chore(torbiele, cysty, endometrioza) także mają też zbawienny wpływ. Oprócz tego krótkie krwawienia, a raczej 2-3 dniowe plamienia, poprawa z cerą. Przez pierwsze 2-3 miesiące może się psuć nastrój, lecz potem wraca wszystko do normy. Oczywiście pigułki trzeba mieć dobrze dobrane. Jak po 3 miesiącach się źle czujesz, trzeba zmienić na inne. Jednak z tych nowszym tabletek anty naprawdę skutki uboczne są rzadkie. Wiem, ze w Polsce jeszcze większosć ludzi negatywnie ocenia brania hornomów, jednak w innych krajach Irlandia, Anglia, Niemcy, Francja, Hiszpania można dostać je bez recepty i nikt nie robi problemów.