Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość senthara

Czy powinnam sie zaczynąć martwić

Polecane posty

Gość senthara

No więc od wielu osób słyszałam że po czterech latach miesiaczka powinna się ustabilizować, i być w miarę regularnie. U mnie mimo że mam już miesiączki od 6 lat ciągle mam je nieregularnie a są miesiące kiedy w ogóle nie mam. U ginekologa nigdy nie byłam wcześniej...

Gość seenthara
Ale wiesz bez przyczyny nie chcę iść.

Gość gość 001
no to masz powód. Ale tak serio to ja czytałam że miesiączki mogą się regulować nawet 7 lat i nie ma w tym nic niepokojącego. Ale jak już pójdziesz do ginekologa to poszukaj takiego co ci najpierw zrobi badania i poszuka przyczyny a nie od razu chce leczyć. Niektórzy to najchętniej by tylko wypisywali recepty. Mówię z własnego doświadczenia i z tego co się nasłuchałam i naczytałam.

Gość senthara
No właśnie chcę się rozejrzeć za jakimś, który nie tylko wypisuje recepty. Ale jeśli mówisz że okres może się regulować do 7 lat to jak myślicie powinnam czy nie iść, bo jakoś niezbyt mnie tam ciągnie, ale jakoś troche mnie to niepokoi.

Gość gość 001
lepiej pójść i chociażby sie zapytać. Różne są teorie na temat tego ile regulują się miesiączki. moja kuzynka była dosyć chorowita i dostała pierwszą miesiączkę w wieku 15 czy 16 lat i mówiła że dopiero po studiach jej się wyregulowało i to samo. czyli 23, 24 lata, to jeszcze więcej niż napisałam. Ale niektórym się nie regulują wcale i trzeba szukać przyczyny. Powiedziałabym tak. Jeśli chodzi o jakieś leczenie to można by było zaczekać ale zbadać się nie zaszkodzi i chociażby poszukać dobrego lekarza który cie zbada.

Gość senthara
Wiesz patrząc na te 23-24 lata to jednak trochę brakuje mi do tego czasu (mam 18) a co do ginekologa to raczej nie mam wyboru wśród lekarzy tak naprawdę. Ale i tak jak mam iść to trochę się boję, i wstydzę.

Gość gość 001
Poczytaj sobie jakie badania się robi przy nieregularnych miesiączkach, tak żeby wiedzieć czego wymagać i się trochę orientować w temacie. a właśnie. najważniejsze. Ile się różnią twoje cykle od siebie. Może nie ma powodów do nie pokoju. Cykle powinny różnić się na przestrzeni roku nie więcej jak 10 dni między sobą (niektórzy twierdzą że nawet 14 dni) a i tak raz czy dwa razy może się zdarzyć sytuacja że jakiś cykl odbiega od tej normy (np pod wpływem stresu, albo w wyniku choroby, brania leku, zmiany klimatu czy innych takich. Czasami nawet bez powodów może coś się zmienić albo pod wpływem czegoś czego możesz nawet z tym nie wiązać. Cykle nieregularne są jak masz np raz co 28 dni raz co 40 innym razem co 60 albo co 16 dni.

Gość senthara
Wiesz u mnie regularości w ogóle nie ma, czasem mam dwa razy w miesiacu np. 3 i później 20 znów a później przez miesiąc dwa miesiące nie mam by jak po ttym czasie dostać to prawie ledwo wytrzymywać z bólu. No była sytuacja ze potrafiłam właśnie przez okres dostać gorączki wymiotować. Więc różnie to bywa.