Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy można dać na imię dziecku Franek nie Franciszek i nie Frank

Polecane posty

Gość gość

Chciałabym dać na imię dziecku Franek a nie Franciszek czy Frank i nie wiem czy jest taka możliwość słyszałam od koleżanek że podobno teraz można dać na imię dziecku zdrobniale ale na stronach urzędów takiej informacji nie ma proszę pomóżcie

Gość gość
Bardzo przeciętne imię, zatrzęsienie tego w Skierniewicach i Koluszkach:-D

Gość gość
Możliwe,że przeciętne u nas mało Franków ja jestem ciekawa czy takie imię rejestrują w USC czy trzeba dać Franciszek czy Frank

Gość gość
Jakie imie zarejeatrowali w urzedzie?

Gość gość
100 lat bym myslal, i takiej glupoty nie wymyslila. jestes nienormalana czy co? nudzi ci sie ze wymyslasz takie debilizmy? potem ktos sie do niego zwroci franciszek- a on powie-nie franciszek, tylko franek hahahahahahaahaha

Gość gość
to tak jak ania nie anna, asia nie joanna-masz ty rozum?

Gość gość
kafe nigdy nie przestanie zadziwiac ;)

Gość gość
Można, jakiś czas temu (rok - dwa) zmieniło się prawo w tym zakresie, można np. dać na imię "jaś", "staś"

Gość gość
Aleksandra, a Ola to te same imiona tylko zdrobniałe, a można dać długą lub krótką wersję ;)

Gość gość
nie,nie mozna. w usc daje się na imię tak jak brzmi to w powadze czyli Franciszek.

Gość gość
nie mozna dac zdrobniałego imienia w usc. franek moze byc dla rodziny,mamy,cioci,kolegów ale urzedowo to musi byc franciszek,nie ma mozliwosci inaczej,jesli słyszymy np ola kwasniewska itd to jest to umowne imię dla mediow np ale w urzedach,sądach ta osoba musi podpisac się jako Aleksandra.

Gość gość
faktycznie, nie można dawać zdrobniałych imion. ale gdzie jest napisane, co to znaczy zdrobniałe imię. jest jakaś tabela, że franciszek to franek? ;) oczywiście żartuję, ale tak się zastanawiam. bo dochodzi do takich paradoksów, że nie możesz dziecka nazwać franek, a możesz np. Etienette (córka wiśniewskeigo)

Gość gość ola
Chyba wy wszyscy jestescie smieszni, bardzo dobre pytanie bo w obecnych czasach mozna rejstrowac prawie wszystko. Skoro pozna Pola zamiast Apolonia, Tola zamiast Antonina to czym sie rozni Franciszek i Franek od ww ?

Gość gość
gość ola dziś Antonina to Tosia, a Tola to Teofila!

Gość gość
Ja mam na imię Ola (nie Aleksandra),mam siostrę Magdę (nie Magdalenę).Nikt nigdy nie robił rodzicom problemów z tymi imionami,a obie dobijamy do 30stek :). Wiec wydaje mi się,ze w tych czasach tym bardziej nie powinno być problemów. Kuzynki córka jest Pola,a synek Kuba(nie Jakub)

Gość gość
Można, mój ma Zbyszek, nie Zbigniew