Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak leczyć hipohondryka

Polecane posty

Gość gość

Sprawa jest prosta: moja bratowa jest hipohondryczką. Przewala przez to masę kasy. Brat nie wie, jak do niej przemówić. Co zrobić? Nie ma mowy o wizycie u psychiatry czy psychologa. Jest w ogóle jakieś wyjście? Mają 3letniego syna, nie jest dla niej argumentem nawet to, że wpakowuje w niego niepotrzebnie suplementy i inne świństwa, bo u niego też doszukuje się ciągle jakichś dolegliwości.

Gość dsds
Ekstremalny przypadek należy potraktować ekstremalnie. Proponuję awanturę w wykonaniu twojego brata, z włączeniem wyrzucania tych suplementów (jeśli faktycznie za dużo i wzajemnie oddziałują niekorzystnie) przez okno (byle kontrolowanie, po sprawdzeniu czy nie w kogoś...). To się sprawdza, wiem bo mój ojciec jest hipochondrykiem (przesiaduje u lekarza i odżywa gdy uważa że ma powód do wizyty u specjalisty oraz nie zdziwiłabym się gdyby pokazywał wydruki diagnoz sąsiadom). Ponadto sama mam dziwactwa i do refleksji i pracy nad sobą zmusza mnie dopiero wstrząs i wizja dramatu. :D

Gość gość
nie działa! robił jej już takie awantury i nic nie dały :D i co z Twoim ojcem się aktualnie dzieje? :P

Gość gość
to niech ją postraszy rozwodem bo na wariatów szybko udzielają. niech jej tak powie, zobaczysz ze sie uspokoi.

Gość dsds
Wszystko OK, po prostu głupio mu się rozkręcać i sytucja jest pod kontrolą, tyle że tata nigdy nie miał większego wpływu na ważne sprawy, choćby jak leczyć dziecko. Ale też fakt że wyłapał u siebie wczesne stadium czerniaka dzięki temu sprawdzaniu wszystkiego. Szkoda że się nie udało. Sądziłabym że chcąc lepszej atmosfery dla rozwoju dziecka, bratowa chociaż pójdzie na kompromis tzn jakieś omawianie swoich niepokojów i wydatków itp. A gdyby tak wyłapać jakąś sytuację gdy przesada ze strony bratowej... przydała się, pochwalić i uświadomić że przez te jej przesadzanie w innych błahostkach trudno było ją traktować poważnie? Muszę spadać, przepraszam.

Gość rozwódkaaaa
hipohondryka to chyba najlepiej dobić? tylko powoli, żeby mógł się delektować.