Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Październikowaaaaa

Pierwsza cesarka co z drugim porodem

Polecane posty

Gość Październikowaaaaa

Pierwszy mój poród to cc. Planuje kolejne dziecko i chciałabym mieć znowu cc. Czy mogę poprosić o cesarke na żądanie z powodu pierwszego porodu zakończonego w ten sposób?

Gość gość
Tak, poprosić możesz, a czy Ci to uznają zależy nie tyle od lekarza prowadzącego, ile od ordynatora oddziału, bo żaden lekarz sam takiej decyzji nie podejmie, będzie czekał na opinię ordynatora, chyba, że to będzie sytuacja nagła. Możesz robić tam aferę i się upierać, ale zastanów się, czy na pewno nie chcesz rodzić sn? Ja pierwsze dziecko urodziłam przez cc, drugie sn :) Da radę :)

Gość Październikowaaaaa
Po cc czułam się rewelacyjnie nic mnie nie bolało - nie wiedziałam co to skurcz a 3 dni mi próbowali poród wywołać wiec nie chce się męczyć skoro mogę mieć cc

Gość gość
u mojego lekarza jedna cc to zawsze druga cc chyba że podpisze się papier że chce się próbować cc - ale wiem że wszystko zależy od lekarza lub szpitala

Gość gość
00:28 "Da radę" - zastanów się nad tym co piszesz, a co jak nie "da radę", to że Ty "da radę" to nie znaczy, że inna też!

Gość gość
Musisz pogadać z lekarzem. Zależy też jaki miałaś powód cc, ile lat minęło no i jak lekarz do tego podchodzi. Ja miałam cc bo nie miałam rozwarcia, skurcze były praktycznie jeden za drugim i dziecku tetno spadało. Wiem, że jeśli za jakiś czas zdecyduje się na ciążę, to też będzie cc. Oczywiście lekarz mi powiedział, że zawsze mogę próbować, ale ja się boję że zacznę, tylko się nacierpie i znów będę miała cc. Do tego ten strach o dziecko.

Gość gość
Ja tez pierwsza mialam cesarke. Drugie dziecko rodzilam za granica, ale np nie mialam żadnych problemów w drugiej ciąży, moglam rodzic nat, ale zdecydowalam się na cesarke ze strachu( nie obchodzi mnie zdanie innych wiec nie komentować) i zrobiono ja bez żadnych problemów. Bylam na konsultacji z lekarzem, termin mialam 31 a cesarke zrobiono 21. Dla mnie osobiście to byka dobra dezycja.nie stwarza no mi żadnych problemów. Po pierwszej konsultacji lekarz kazal mi jechać do domu i powiedzial aby sobie odpoczela i przemyslala na spokojnie a później zadzwonilam ą. Po tyg jak zadzwonilam bez jednego ale wyznaczyli termin

Gość gość
ja miałam cc, po półtora roku- drugi poród- nawet się nie zastanawiali, tylko wskazanie do cc- pierwsze cięcie ja miałam za wąską miednicę, ale w drugiej ciąży nikt mi już tej miednicy nie mierzył, tylko od razu cięcie- może za mały odstęp między porodami i dlatego tak było...

Gość gość
Pierwsza ciąża zakończona cc nie jest wskazaniem do cc przy 2 porodzie... wiem bo sama miałam cc, a teraz jestem w ciązy z 2 dzieckiem i pytałam lekarza - taką usłyszałam odp ;)

Gość gość
13:41 - mam rozumieć, że pierwsze cc bez względu na powód cięcia nie jest wskazaniem do drugiego cc? ale się uśmiałam :) chyba wszystko zależy od powodu pierwszego cc.

Gość gość
ja drugie i kolejne musiałam urodzić normalnie choć błagałam o cięcie i było wskazanie i nawet kopertę dawałam i tak nic z tego horror

Gość gość
To, że u jednej nie było pierwsze cc wskazaniem do drugiego, to u innej może tak być? Trudno to zrozumieć? Przecież wszystko zależy od przyczyny, blizny po cięciu na macicy, no i tego co uważa lekarz prowadzący.

Gość ja89he
Ja mialam wzkazanie na cc,a i tak musialam sn .Wszystko zalezy od ordynatora.Kasy tez nie chcial,moze liczyl na wiecej.

Gość gość
wszystko zależy z jakiego powodu była 1 cesarka,chcesz cesarkę by się nie męczyć-no nie żartuj :D a który poród jest łatwy ? Ja się męczyłam kilkanaście godzin i podjęto decyzję o cc bo dziecko było za duże i nie potrafiło się obniżyć,teraz jestem w kolejnej ciąży i być może również będzie cesarka ale wszystko będzie zależeć od wagi dziecka a nie od tego w jaki sposób poprzednia ciąża została zakończona Jedno jest pewne dużego dziecka nie wyprę na świat hehe :) tylko nie wiadomo od jakiej wagi zleci mi moja cc,bo syn miał 4200g niby nie taki spory bo są dzieciaki większe ale to było nierealne by wyszedł ze mnie w naturalny sposób,wszyscy się dziwili potem jak on mi się tam pomieścił,anestezjolog jako pierwszy hehe

Gość gość
Konkretnie - Ja mialam cc na tzw. Życzenie. Przeszlam je super i tak mogę rodzic. Minelo juz 3 lata i przy kolejnej ciąży też będę chciala rodzic w ten sposób. Aha, rodzilam w panstwowym szpitalu, bez koperty. Podziwiam dziewczyny rodzace sn... ja bym w życiu sie nie zdecydowala na taki porod.

Gość tymka82
Rodziłam drugą córkę w lipcu 2013, prawie 2 lata po pierwszym cc. Jest tak, że możesz nie zgodzić się na próbę porodu drogami natury, należy napisać oświadczenie o braku zgody i wtedy masz cc. Nie mam pewności czy nie jest wymagana mała różnica między porodami, u mnie wystarczyły niespełna 2 lata. Nastaw się na to,że lekarze , a raczej KOBIETY lekarze będą Cię straszyć i odwodzić od tej decyzji. Trzeba twardo postawić na swoim, wtedy nie mają wyjścia i muszą zrobić cc. Ja rodziłam w Warszawie, w szpitalu, w którym w poprzednich latach nie było problemu z cesarkami, a musiałam chwilę powalczyć więc gdzie indziej może być większy problem. Wiem od położnych, że jest odgórny (ministerstwo) nacisk na zminimalizowanie cesarek, dlatego lekarze tak do tego podchodzą.