Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

drugie dziecko na urlopie wychowawczym

Polecane posty

Gość gość

Przebywam obecnie na urlopie wychowawczym, chcemy starać się o drugie dziecko. Jakie świadczenia będą mi przysługiwały? Dostanę urlop macierzyński na jakich warunkach? wysokość zasiłku liczona od czego? od lat kiedy pracowałam przed pierwszą ciążą? Proszę o odpowiedzi mam które się orientują. Dodam ,że umowę o pracę mam na czas nieokreślony.

Gość gość
Twój szef nie będzie szczęśliwy ;)

Gość gość
wiem o tym ale wolę mieć dwójkę dzieci za jednym siedzeniem w domu i wtedy wrócić juz do pracy na stałe.

Gość gość
mam nadziej że jak wrócisz to szef cię wykopie .

Gość gość
najlepiej wroc do pracy - napisz podanie o przywrocenie i idz od razu na l4. bedziesz miala wiecej kasy.

Gość gość
A co mnie obchodzi mój szef? W d***e mam to czy mu się podoba czy nie!

Gość gość
Loo matko a nawet jak szef nie będzie zadowolony to co z tego ?

Gość gość
myslałam o tym by wrócić ale jeśli wrócę , zajdę w ciąze i nawet jesli będę pracowała prawie do końca ciązy znów będzie musiał szukac kogoś na moje zastępstwo.

Gość zaplatana
jestem w tej samej syt tylko ja jestem na rodzicielskim i jestem w 6tyg ciazy i wiem ze szef nie bedzie happy ale stalo sie tez wole bawic sie w pieluchy za jednym razem

Gość gość
wracajac do tematu- żadna mama nie wie jak to jest z tymi świadczeniami?

Gość zaplatana
ja akurat niewiem co mam teraz zrobic czy musze dokonczyc rodzicielski i dopiere l4 czy teraz moge polozyc chorobowe niemam pojecia

Gość gość
jak Ci wygodniej. Na l4 masz 100% a na rodzicielskim 60 lub 80% zalezy jak wybralas. Ale to wlasnie zalezy jak pracodawca to widzi. Bo czasem dla tych paru zlotych wiecej nie warto robic nieciekawej atmosfery - bo potem premie, itp. PS tu jest wszystko klarownie opisane www.rodzina.gov.pl/

Gość gość
Czy kobiecie, która urodzi dziecko przebywając na urlopie wychowawczym na poprzednie dziecko przysługuje urlop macierzyński? Nie, w trakcie urlopu wychowawczego nie ma się prawa do urlopu macierzyńskiego. Ma się natomiast prawo do zasiłku macierzyńskiego: za okres odpowiadający części obligatoryjnej urlopu macierzyńskiego oraz za okres odpowiadający dodatkowemu urlopowi macierzyńskiemu, jeśli i ten przypada w trakcie urlopu wychowawczego na poprzednie dziecko. Czy kobiecie, która urodzi dziecko przebywając na urlopie wychowawczym na poprzednie dziecko przysługuje dodatkowy urlop macierzyński oraz urlop rodzicielski? To zależy od sytuacji: Tak, jeżeli kolejne dziecko urodzi się w końcowym okresie urlopu wychowawczego i po jego zakończeniu kobiecie będzie przysługiwać jeszcze prawo do urlopu macierzyńskiego na nie. Wówczas, bezpośrednio po tym urlopie, może ona na swój pisemny wniosek skorzystać najpierw z dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze, a następnie z urlopu rodzicielskiego. Urlopy te może wykorzystać również tata dziecka albo oboje rodzice mogą się nimi podzielić. Nie, jeżeli taka kobieta zakończyłaby pobieranie zasiłku macierzyńskiego na kolejne dziecko przed zakończeniem urlopu wychowawczego, ponieważ korzystanie z dodatkowego urlopu macierzyńskiego jest możliwe tylko bezpośrednio po podstawowym urlopie macierzyńskim. Tym samym nie może także korzystać z urlopu rodzicielskiego.

Gość zaplatana
ja mam taka szefowa ze jak sie dowie o drugiej ciazy to wyrzuci mnie od razu a chce miec prawo do nastepnego maciezynskiego chroni mnie troche umowa mam do 2017r

Gość gość
Czy w myśl nowej ustawy kobieta, która urodzi dziecko przebywając na urlopie wychowawczym na poprzednie dziecko, ma prawo do zasiłku za pełny wymiar urlopu macierzyńskiego, czyli w przypadku urodzenia jednego dziecka za 20 tygodni, a nie jak wcześniej za 18? Tak, ma prawo do zasiłku za okres odpowiadający części obligatoryjnej urlopu macierzyńskiego, czyli 20 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka oraz odpowiednio 31 tygodni - w przypadku urodzenia dwojga dzieci, 33 - trojga, 35 - czworga, 37 - pięciorga i większej liczby dzieci. A czy ma również prawo do zasiłku za podwyższony wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego, jeśli i ten przypada w trakcie urlopu wychowawczego na poprzednie dziecko? Tak, począwszy od 17 czerwca 2013 r. ma takie prawo. Czy w takiej sytuacji przysługuje też prawo do zasiłku za urlop rodzicielski? Tak, osoba przebywająca na urlopie wychowawczym ma prawo do zasiłku również za okres odpowiadający urlopowi rodzicielskiemu, czyli 26 tygodni, niezależnie od liczby dzieci urodzonych przy jednym porodzie.

Gość gość
nie ma prawa Cie wyrzucic. Gdyby sprobowala - naślij na nią PIP. jeśli jesteś na rodzicielskim, a dodatkowo w ciazy - najlepiej moim zdaniem wrocic do pacy ale od razu wziac urlop wypoczynkowy (lub na zadanie jak nie zechca dac). W czasie tego urlopu (wazne!) zaniesc L4. Następnie (max 2 tyg po urodzeniu dziecka) wystąpić z wnioskiem o urlop macierzynski i rodzicielski bezposrednio po nim. I tak płaci ZUS, pracodawca tylko na początku. Poza tym ja bym nie stawiala szefowej przed faktem dokonanym. Poszlabym i powiedziala - jestem w ciazy, chyba nie ma sensu, zebym wracala na chwile. Dogadajmy sie. Powiedz że chcesz zrobić tak jak ja - ona wtedy tylko miesiac bedzie placila za Ciebie a potem ZUS. Chyba moze to dla Ciebie zrobić, na pewno to dla niej lepiej, niz zwalniac osobe, ktora Cie zastepuje, a potem szukac nowej.

Gość zaplatana
tylko ja nie jestem az tam tak bardzo potrzebna nie ma pracy tyle zebym pilnie musiala isc . Boje sie tej rozmowy bardziej niz porodu;-(

Gość gość
no to tymbardziej nie bedzie klopotu skoro nie masz po co wracac! nie jestes niezbedna wiec powiedz: ide na zwolnienie, albo wracam - chyba wolicie zwolnienie? dziwne zeby sie takimi rzeczami stresowac bardziej niz porodem, chyba ze mialas pierwszy porod lekki, ale watpie.... baby jezyka w gebach nie macie?

Gość gość
moja córka ciągnie zastępstwo za dziewczynę która była na zwolnieniu, urodziła dziecko, wzięła wychowawczy, następnie zaszła drugi raz, przyszła na jeden dzień do pracy, przerwała wychowawczy i przyniosła zwolnienie. Potem urodzi weżmie wychowawczy. Tak się ludzie umieją ustawić, a temu na zastępstwie nic się nie należy.