Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Problem proszę o odpowiedź

Polecane posty

Gość gość

Biorę tabletki antykoncepcyjne. Jestem w trakcie 7 dniowej przerwy. Dziś dostałam krwawienia z odstawienia, Od dwóch dni czuję straszne mrowienie sutków. Dziś rano robiłam test czy mimo to mogą to być oznaki ciąży? Proszę o odpowiedź, jak Wam się wydaje.

Gość gość
Wszystko jest ok, ale jeśli cię to uspokoi zrob test ciążowy.

Gość gość
A, juz po teście :) i jaki wynik? Negatywny, ale ty wciąż się denerwujesz?;)

Gość gość
Dziś rano robiłam- negatywny. Nigdy nie miałam czegoś takiego, dodatkowo brodawki i otoczka piersi są jakieś inne, takie bardziej nabrzmiałe, zaniepokoiło mnie to.

Gość gość
Wmawiasz sobie, to nie ciaza a twoja psychika, katolickie wychowanie zbiera żniwo... Dziwczynow, skoro pigułki wzielas o czasie wszystkie, krwawienie z odstawienia dostalas, ba, nawet test ciążowy mówi, ze ciąży nie ma, to...odpusc cooooo? ;)

Gość gość
Ok. Odpuszczam. ;) Potrzebowałam takiej jednoznacznej wypowiedzi. Dziękuję. ;)

Gość gość
Nie ma za co :) przestrzegaj zasad z ulotki i...ciesz sie seksem ;) oczywiscie ze stalym partnerem, bo jeśli seks z jakims nowym "ludziem", to lepiej jeszcze gumka, żeby jakieś choróbsko weneryczne sie nie przyplątało ;)

Gość gość
Przestrzegam skrupulatnie. ;) Partner jest stały, to dopiero początek mojej przygody z tabletkami, więc trochę schizuję, ale mam nadzieje, że niedługo się do nich przekonam i zacznę 'cieszyć się seksem'. ;)

nie chce zakładać nowego wątku a mam problem tzn. tabletki biorę w godzinach porannych ale rano zapomniałam i wziełam ją dopiero teraz ;/ czyli po ok. 9h nie martwię się czy może być coś nie tak bo nie współżyłam ale chodzi mi o to czy jeśli jutro,pojutrze itd będę współżyć to czy ta zapomniana tabletka ma jakiś związek z tym, żebym sie później nie martwiła no wiecie ;)) proszę o odp..

Gość gość
Zawsze mozesz pojsc na kontrole i zrobić usg dopochwowe. Mi mój ginekolog pokazywal na monitorze nieaktywne jajniki (bez tworzących się wokól pęcherzyków). To podzialalo na wyobraźnie. Wiadomo, ze jak jajeczka nie ma...to se plemniki moga latać ;)

Gość gość
Lornetka, zajrzyj do ulotki Twoich pigulek i sprawdz, czy masz to samo, co w moich - ze spóźnienie do 12 godzin nie powoduje utraty zabezpieczenia :) wiadomo, ze nie w tym rzecz, by piguly brać raz rano, a raz wieczorem, ale takie jednorazowe opóźnienie poniżej 12 godzin nie skutkuje obniżeniem zabezpieczenia

Gość gość
Widzę, że wbrew nazwie mini, nie są to minipigulki (jednoskladnikowe), lecz dwuskładnikowe (dwa hormony)klasyczne. Wiec chyba i Ciebje dotyczy zasada 12 godzin. W wypadku tych jednoskładnikowych trzeba byc dokladniejszym, a i tak ryzyko wpadki jest większe, bo one nie blokują owulacji a jedynie zmieniają śluz na trudny do przebrnięcia dla plemników. Czyli obowiązują nasza trójeczkę te same zasady ;) codziennie jedna pigułka, spóźnienie poniżej 12 godzin nie powoduje utraty zabezpieczenia, jeśli w chwili gdy przypomnimy sobie o zapomnianej pigułce zaraz ja przyjmiemy (jeśli opóźnienie jest większe niż 12 godzin przyjmujemy zapomnianą pigułkę nawet jeśli oznacza to przyjęcie dwóch naraz i przez kolejne 7 dni dodatkowo w trzeba sie zabezpieczać), po trzecie - wymioty i biegunka ponizej 4 godzin od przyjęcia pigulki (nie zdazyla sie wchłonąć w calosci, wydalibyśmy ją) są wskazaniem do przyjęcia kolejnej pigulki (kończymy wtedy blister dzien wcześniej, lub w wypadku Lornetki, szybciej o dzien zaczniemy pigulki-placebo-te bez hormonów,ostatnich 7, bo ty przerwy nie masz w przyjmowaniu, nie mylę sie?) Rowniez niektore antybiotyki moga zanurzyć wchlanianie i wtedy trzeba sie dodatkowo zabezpieczyć. to chyba wszystko :)

Gość gość
*Ciebie sorki za literowki

Gość gość
Masz tu jeszcze frag.z ulotki dotyczący spóźnienia :) Pominięcie zastosowania leku Vibin mini Tabletki w czwartym rzędzie blistra są tabletkami placebo. Jeśli pacjentka zapomni przyjąć jedną z nich, skuteczność antykoncepcyjna leku Vibin mini jest zachowana. Należy wyrzucić pominiętą tabletkę. Jeśli pominięto różową tabletkę zawierającą substancje czynne z 1., 2. lub 3. rzędu blistra, należy postępować zgodnie z następującymi wskazówkami: •Jeżeli minęło mniej niż 12 godzin od pominięcia tabletki, ochrona przed ciążą nie jest zmniejszona. Tabletkę należy przyjąć tak szybko jak to możliwe, a następnie przyjmować kolejne tabletki o zwykłej porze. •Jeżeli minęło więcej niż 12 godzin od pominięcia tabletki, ochrona przed ciążą może być zmniejszona. Im więcej tabletek pominięto, tym większe jest ryzyko zajścia w ciążę. Ryzyko niepełnej ochrony przed ciążą jest największe, jeżeli zapomni się różowej tabletki na początku lub na końcu blistra. Dlatego należy przestrzegać poniższych zasad (patrz też wykres poniżej): •Pominięcie więcej niż jednej tabletki w blistrze Należy skontaktować się z lekarzem. •Pominięcie jednej tabletki w tygodniu 1. Należy przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko jak to możliwe, nawet jeżeli oznacza to, że trzeba przyjąć dwie tabletki na raz. Kolejne tabletki należy znowu przyjmować o zwykłej porze i stosować dodatkowe zabezpieczenia, na przykład prezerwatywy, przez następne 7 dni. Jeżeli odbyło się stosunek w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki, istnieje ryzyko ciąży. W takim przypadku, należy skontaktować się z lekarzem. •Pominięcie jednej tabletki w tygodniu 2. Należy przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko jak to możliwe, nawet jeżeli oznacza to, że trzeba przyjąć dwie tabletki na raz. Kolejne tabletki należy znowu przyjmować o zwykłej porze. Ochrona przed ciążą nie jest zmniejszona i nie trzeba stosować dodatkowych zabezpieczeń. •Pominięcie zastosowania jednej tabletki w tygodniu 3. Są dwie możliwości do wyboru: 1. Przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko jak to możliwe, nawet jeżeli oznacza to, że trzeba przyjąć dwie tabletki na raz. Kolejne tabletki znowu należy przyjmować o zwykłej porze. Zamiast stosowania białych tabletek placebo z tego blistra, należy je wyrzucić i rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego blistra.