Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Lordoza

Polecane posty

Gość gość

Witam serdecznie . Odebrałam prześwietlenie Rtg odcinka lędźwiowego L-S . Oto opis : Pogłębiona lordoza lędźwiowa . Możliwość dyskopati na poziomie L-5 S1 Poziome ustawienie kości krzyżowej . Brak spojenia kostnego ( szczelina) łuku kręgu S1 . Czy to coś poważnego?

Gość gość
Jeszcze nie, ale jeżeli nie zadbasz o to, to może być różnie, bo przy poważnej lordozie mogą być powikłania - silne bóle pleców, problemy w wykonywaniem niektórych ruchów i nawet ucisk na niektóre narządy. Ale nie ma co panikować, tylko poczytać w fachowej literaturze, jak dbać o plecy z nadmierną lordozą.

Gość gość
Dziękuję bardzo za wyjaśnienie . Jeśli mogę jeszcze spytać to co to jest to,, brak spojenia kostnego (szczelina) łuku kręgu S-1 . Odcinek piersiowy też daje mi do wiwatu . W szczególnośc***od prawym dolnym żebrem . W robionym Rtg odcinka piersiowego wyszło : kręgosłup nieznacznie skrzywiony esowato o prawostronnej rotoskoliozie i pogłębionej kyfozie . Trzony kręgów środkowego Th nieco klinowate . Dyskretne zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa th. Od 2 lat co pół roku zgłaszam się na rehabilitacje . Dzięki temu jest trochę lepiej . Ale boję się co będzie za 10 lat . Teraz mam 42 lata . A najgorsze w tym wszystkim jest chyba to że mam poważne zmiany stawu biodrowego lewego i noga jak to mogę określić jest trochę krótsza co wpływa na moją postawę.