Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lauren miless

Jak ułożyć plan dnia dla noworodka Pomocy

Polecane posty

Gość lauren miless

Tylko proszę, nie krzyczcie, bo wiem, że pytania mogą wydać się Wam głupie... Jestem dopiero w I trymestrze, ale to będzie mój debiut w roli matki i choć jestem szczęśliwa, to też trochę przerażona- bo z noworodkami kontaktu nie miałam nigdy, wśród moich bliskich koleżanek też jeszcze nie ma żadnych mam. Nie mam zielonego pojęcia o dzieciach, choć codziennie staram się coś czytać. Stąd parę pytań: 1. Ile razy dziennie noworodek powinien "dostać"pierś? Czy muszą to być określone pory, czy karmicie "na zawolanie"? 2. Po czym poznajecie, że noworodek jest głodny? 3. Jak dziecko ssie pierś, to karmi się dopóki, dopóty samo sie nie odsunie? 4. Przy jednym karmieniu podajecie najpierw jedną, a potem drugą pierś? Czy ma to jakieś znaczenie? Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Gość lauren miless
halo? nie ma tu mam noworodków? nie wierzę :P

Gość gość
Jak urodziwa dsama będziesz wiedzieć co robić nie ma wytycznych kiedy karmić na zadanie i juzpozatym moxzesz nie mieć pokarmu i będzie butla co trzy godz:-)

Gość lauren miless
No ale niby skąd to wszystko będę wiedzieć? :( Co do pokarmu to liczę, że będę miała go dużo, bo moja mama miała aż za dużo, ciotki od strony ojca tak samo. No ale w 100% nie wiem. Piszesz, że nie ma wytycznych kiedy karmić, a widziałam, że niektóre mamy pisały tu swoje plany, że np. karmienie co 3 godziny :) to już sama nie wiem co jest dobre... Nie chcę czerpać całej wiedzy od mamy, bo wychowywała mnie w innych czasach, nie zgadzam się ze wszystkimi jej metodami niestety

Gość gość
mój synek skończył niedawno miesiąc, po cc miałam mały problem z laktacja więc korzystałam z pomocy pań od laktacji i : 1. karmić na żądanie (karmienie na godziny jest wymysłem XX wieku i podobno bardzo źle wpływa na rozwój dziecka i jego metabolizm) 2. kiedy zaczyna marudzić i biorę go na ręce otwiera buźke i szuka - wtedy jest głodny:) 3. albo sie sam odsunie albo usnie - przy czym usnięcie nastepuje wtedy kiedy możesz łatwo wyjąc piers, bo karmienie jest bardzo męczące dla noworodka i czasem zalicza "drzemki" ale takie na czuwaniu, i wtedy piers jest nadal zassana i nalezy go obudzić delikatnie łaskocząc w stópki np 4. tak, karmie z obu piersi, najpierw jedna, potem przebieranie i potem druga