Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość po indyjsku

Wycieczka do Indii

Polecane posty

Gość byłam w bangalore
i co ci o tych centrach handlowych, skoro wyjdziesz z tych marmurów a tam smród rynsztoka, masali i ludzie z polio:O

Gość gość
Bylas w Bangalore i nic a nic nie zwiedzilas? A w jakim hotelu mieszkała?

Gość byłam w bangalore
zwiedzałam tylko najbliższe okolice, świątynie są spoko, ale poza tym nic mi się na tym nie podobało. Podejrzewam ze inaczej jest jak jedziesz pracować, a inaczej rekreacyjnie. mnie samo przebywanie z hindusami w pracy wykańczało psychicznie, ta ich mentalność... Mieszkałam w IBC Apartments, to jest przy Lila Palace. No i kurde te psy leżące na "chodnikach" i krowy jedzące ze śmietnika:O

Gość gość
Psy są rzeczywiście plaga Indii, ale co oni maja zrobić z taka ilością bezdomnych psów? Mi się akurat Bangalore nie podobało, ale raczej pod względem mentalności ludzi. Co do innych widoków w Indiach juz się przyzwyczailam. Trzeba mieć twarda d**e jak się jedzie do Indii. Świątyń w Bangalore akurat dużo nie ma. Ogólnie malo tam atrakcji do zwiedzania. Dlatego zawsze unikam tego miasta jak tam jade.

Gość byłam w bangalore
ja myslę, że mentalność hindusów czy to bangalore czy mumbaj to jeden pies;)

Gość byłam w bangalore
pamiętam jak poszłam to supermarketu-Total się nazywał, nie wiem, to chyba jakiś ich odpowiednik tesco. myślałam, ze się zrzygam, za przeproszeniem. Wszystko się kleiło, co za syf! Stołówka w siedzibie międzynarodowej korporacji (nowy budynek!) też syf, żarcie-bo jak to inaczej nazwać? -nakładane jak pasza z baniaków. I kolesie z tymi szponami długimi przy małym palcu. O angielskim nie wspomnę.

Gość fsdas
dziewczyny juz tak nie brońcie zaciekle tajlandii, bo pzrecież wiecie jaka prawda. owszem w bangkoku są wieżowce i miasto może robić wrażenie z lotu ptaka, ale normalny przechodzień widzi syf, kił e i mogiłę. w każdy poniedziałek jest niby sprzątanie miasta, ale nei wiem, co znaczy u nich sprzątanie, syf niestety jest wszechobecny, olbrzymi, wielkie szczury w stolicy chadzające po chodnikach, myszy, olbrzymie gekony wszedzie. Niestety jest bardzo brudno, już nie mówiąc o peryferiach miasta czy prowincji. ale mi sie podobało, to wszystko ma swój klimat, jednak nei chciałabym tam żyć, za bardzo lubię higienę i porządek, czystosć.

Gość marika 80 08
Dziewczyny, ale wy jedziecie do takich krajow w Azji i oczekujecie czego? Czystosci i zielonej trawki jak w Polsce? Koszow na smieci co dwa metry i prawie zadnego papierka na ulicy? Tak nie bedzie. Tu jest Azja. W Indiach np. populacja jednego miasta (!) wynosi prawie tyle samo co populacja calej naszej Polski. Wyobrazacie sobie jakby nasza Polska wygladala przy TAKIEJ ilosci ludzi? Zgadzam sie z gosciem poprzednim, ze zeby jechac do Indii trzeba miec twarda d**e. A jeszcze bardziej twarda, zeby tu mieszkac. My juz aktualnie z porotem w Indiach ze Szwajcarii i wcale nie zalujemy, a ja po prostu jestem przyzywczajona. Na mnie widok krow walacych kupe przy ulicy nie robi wrazenia. Jak mnie jakies dziecko lapie za ramie i zebra o pieniadze to go gonie. Brutalne, ale tak trzeba. Tu nigdy nie bedzie ladnie i zielono, bo jest zbyt duzo ludzi. Ponadto chciwy rzad nie wsawia koszy na smieci, tylko wystawia jakies kontenery metalowe, ktore zazwyczaj sa pelne po brzegi i raz na tydzien smieciarze jezdza i wywalaja. Z tymze tych kontenerow metalowych jest jak na lekarstwo i zanim jakis dojrzysz to znudzi ci sie trzymanie w spoconej dloni skorki od banana i wyrzucisz na ziemie. Chociaz ja staram sie tego nie robic i cierpliwie szukac jakiegos kosza, ale fakt, to ciezkie jest. Do Pani, ktora byla w Bangalore : Tez nie lubie tego miasta i tez wlasnie za mentalnosc ludzi. Ale mylisz sie. W kazdym zakatku Indii menatlnosc Indusow jest inna. Znajdziesz przyjaznych ludzi, ale i chamow tez. Co do zakupow w Total.... No prosze ja ciebie, wchodzisz do pierwszego lepszego bylejakiego zasmrodzonego sklepiku i chcesz widziec luksusy? Ten Total to sklep dla bidokow ;) Dziwne, ze bedac tak dlugo w Bangalore nie kupowalas w HyperCity? To porzadny supermarket, z ogromna iloscia produktow i uwierz mi jakichs klejacych sloikow tam nie znajdziesz.

Gość gość
kupowałam tam gdzie miałam blisko, byłam sama, a irytowało mnie to zaczepianie na ulicy. Oczywiście, że nie spodziewałam się luksusów, chyba nigdzie o tym nie wspominam? I oczywiście, że do najgorszego syfu można się przyzwyczaić i nie zwracać uwagi na nędzę i brud wokół. Ja bym tam nie chciała żyć, ale każdy ma prawo do swoich wyborów.

Gość gość
Azja jest znana z najwiekszych centrum handlowych na swiecie. Z Wikipedii w kolejnosci centra od najwiekszej do mniejszej. 1. New South China Mall - Chiny najwieksze centrum handlowe na swiecie 2. Golden Resources Mall - Chiny 3. SM City North EDSA - Filipiny 4. Utama - Malezja 5. Persian Gulf Complex - Iran 6. Central World - Tajlandia 7. Isfahan City Center - Iran 8. Mid Valley Megamall - Malezja 8. Cevahir Mall - Turcja {na rowni z centrum wyzej z Malezji) 9. Sunway Pyramid - Malezja 10. SM Megamall - Filipiny Dalej, miedzy miejscem 10 a 20 kroluja Filipiny z trzema kolejnymi ogromnymi centrami handlowymi oraz USA. Dopiero na 28.miejscu pojawia sie pierwsze miasto w Europie. Manchester, UK i centrum Trafford Centre. Takze sami widzicie, ze jak na duuuuze zakupy to tylko do Azji! :) http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_shopping_malls_in_the_world

Gość bylam w banglore
nadal nie rozumiem tego podniecania się centrami handlowymi? Spędzacie tam 24/7? Ja raczej kierowałabym się standardami jakości życia, a nie wielkością centrów handlowych (sic!), czyli kraje takie jak: Australia Norwegia Dania Szwecja Kanada Holandia

Gość gość
gość azjatycka pani mieszka na Filipinach a nie w Tajlandii cwoku smiech.gif ale dla ciebie pewnie to to samo... --- dla d***** jak ty to jest roznica, na filipinach mniej placa :)

Gość gość
gosc wyzej dlaczego wyzywasz innych od dziwek? Nie masz nic do powiedzenia w tym watku to spadaj i nie zasmiecaj. idz na watki o minimalnej placy w uk i tamtych innych, pelno tu ich. ten topik zostaw podrozujacym, okej?

Gość gość
rozkazy to sobie wydawaj swojemu alfonsowi, OK ? :D

Gość gość
Gdy słyszy się, że Indie prężnie się rozwijają i stają się mocarstwem gospodarczym, można oczekiwać, iż przybysz ujrzy nowe oblicze subkontynentu. Tymczasem wygląd stolicy można opisać trzema słowami: brud, smród i ubóstwo. Jeszcze gorzej jest w Bombaju i Kalkucie.

Gość marika 80 08
Dokladnie wiem gdzie jest Leela Palace. To porzadna dzielnica, bezpieczna i w miare (jak na indyjskie wymogi) czysta. Stamtad wcale nie jest daleko do HyperCity. Jakies 20 minut riksza. Lapalas riksze? To fajna przejzdzka. Lepsze niz chodzenie pieszo i pocenie sie. A przejazd riksza to jak rollercoster :D I jednak uparcie twierdze, ze poludnie Indii jest najpiekniejsze, a ludzie sa najfajniejsi. I mowie tu o tym zupelnym poludniu, bo Bangalore, teoretycznie zaliczane do poludnia, ale mi konkretnie chodzi o Tamil Nadu i Kerale. Byl ktos w Kerali? O matko boska, co za widoki! Tam po prostu dech zapiera. Oczywiscie w Indiach sa rozniez piekne zielone lasy, laki, piekne i czyste widoki, ale w miastach tego sie nie zobaczy... Trzeba jechac poza miasto. Tam natura powala. W Indiach widzialam i najbrzydsze na swiecie widoki i rowniez te najpiekniejsze na swiecie.

Gość bylam w banglore
Jasne że jeździłam rikszą:) I jasne, że indie z pewnością mają swoja dobre strony, ale nie w mieście. Do pozytywnych rzeczy mogę zaliczyć paszminy i apaszki w pięknych kolorach, które stamtąd przywiozłam w hurtowych ilościach.

Gość marika 80 08
W Bangalore starsznie dziwnych ludzi spotkalam. Oczywiscie, duzo tam przyjezdnych, mieszkancow wiosek, ktorzy wyjechali do duzego miasta w poszukiwaniu lepszego zycia. Ale kurde, takich dziwakow jak w Bangalore nie spotkalam nigdzie. Zawsze gapia sie na mnie jak na kosmitke. Fotografuja mnie, zaczepiaja, wlepiaja slepia jakbym byla jakas Angelina Jolie. Jakos w Tamil Nadu tego nie ma. Zawsze ktos zerknie, bo wiadomo, ze jest sie bialym odludkiem wsrod Hindusow, ale w Tamil Nadu raczej zyczliwsze spojrzenia otrzymywalam. W Bangalore lubia oszukiwac na rikszach, trzeba uwazac. Ponadto niezaleznie jaka miejscowosc im powiesz jako destynacje, oni zawsze chetni sa podwiezc. Kiedys dla zartow zatrzymalam riksze i mowie, ze chce do Gdanska. A on, okej, wsiadaj Pani i chetny jechac do Gdanska. Myslal, ze to jakas dzielnica w Bangalore czy co... :D Jak przyjezdzam do Polski to odpoczywam od halasu, ale jak jestem w Indiach to jakos tego halasu nie slysze. Moje uszy sie juz przyzwyczaily. W ogole jestem zdania, ze ludzi, ktorzy byli w Indiach mozna porownac na dwie kategorie: Tych co Indie kochaja i tych co nienawidza. Znam ludzi, ktorzy regularnie wracaja do Indii na wakacje, bo kochaja. Znam tez takich co po jednym razie mieli dosc****ewnie nigdy nie wroca. Ostatnio jechalam sama motorem po zawalonej indyjskiej ulicy. Ale czad! Ludzie na moj widok az kaski zdejmowali :D A ja smigalam bez kasku.

Gość bylam w banglore
zgadzam się z tym podziałem, w której ja grupie jestem, to już chyba wiadomo;)

Gość fajny temacik
piszcie jeszcze dziewczyny. Milo sie was czyta :)

Gość gość
ganges to syf!!!!!!!!!niekturych nie stac na drewno zeby spalic i wrzycic do tego szamba,wrzucaja czasem nawet lekko podpalone ciala co za syf..pozniej to pija fuj

Gość gość
rozmnazanie im wychodzi jak szczurom,maja podobne warunki :)

Gość gość
Ganges - święta życiodajna rzeka - cały film dokumentalny - polski lektor pl. Film z cyklu Discovery, BBC , Planete i National Geographics po polsku . Cały film dokumentalny http://youtu.be/VDsTTq4k1vQ

Gość gość
"niekturych nie stac na drewno" A Ciebie nie stac na slownik :D

Gość gość
99% hindoli to analalfabeci hehe nawet liczenie maja problem no good :( a ty sie czepiasz oltografi :D

Gość gość
Fajny topik, ale trolle juz musialy tu wlezc. Jak nie ta sfrustrowana starsza pani wyzywajaca wszystkich od dziwek, to ten niedorajda zyciowy ze swoimi linkami i filmikami... :( Na tym forum naprawde nie da sie normalnie pogadac, bo trolle niszcza.