Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

w jakim wieku jest moje dziecko

Polecane posty

Gość gość

za kilka dni skonczy 5 miesiecy. zacznie szosty miesiac zycia ale na jakie normy mam patrzec? skoro nie skonczyl 5 miesiecy to ma 4 ? czy skoro jest w piatym miesiacu zycia to ma 5 miesiecy? np. za tydzien bedzie mial 5 miesiecy i 2 dni to bedzie mial 5 miesiecy czy juz 6 skoro zacznie sie 6 miesiac jego zycia

Gość gość
Pytasz poważnie? A sobie jak liczysz lata? Podajesz miesiące skończone, czyli teraz dziecko ma cztery miesiące i jest w piątym miesiącu życia, za kilka dni skończy pięć więc będzie miało pięć miesięcy i będzie w szóstym miesiącu życia...

Gość gość
O litości.... :D

Gość gość
zadne tam litosci chce popatrzec na normy wiec ja bym patrzyla na 5 miesiac a wg waszego liczenia to powinnam patrzec na 4

Gość gość
czytając te wasze mądrości,to nie wiem,czy śmiać się czy płakać...:O jak nie kądra,to czy mogę być w ciąży? strach pomyśleć,że tacy ludzie wychowują dzieci,naprawdę ...co z nich wyrośnie?jak matki rozum mają ,jak łebek od szpilki...

Gość gość
gosc wyzej ma oczywiscie rcje. Jak dziecko skończy pierwszy rok, to przeciez nie powiesz, ze ma juz 2 lata. Inna sprawa ze np. producenci leków czesto robią ten bład i na lipomalu jest napisane "już od 1 roku zycia" co na logikę oznaczałoby ze mozna go podac noworodkowi - bo tez jest w 1 roku zycia. Tymczasem roducentom chodzi o ukończony 1 rok zatem syrop jest od drugiego roku życia. Ale cyfra 2 na opakowaniu mogłaby być mylnie odczytywana - ze lek jest dla dzieci które ukończyły 2 lata bo wiadomo ze ludzie na skróty czytają.

Gość gość
idz do rossmanna weż karte rossne na internecie ja aktualizuj co miesiac beda c**przysylac na twojego emaila wiadomosc gratulacje twoje dziecko skonczylo xxx miesiac zycia i bedziesz wiedziec :)

Gość gość
to jak moje dziecko urodzilo sie w marcu 2012 to ile ma kochane? :)

Gość gość
nie madruj sie. tylko odpowiedz na pytanie ktore wbrew pozorom nie jest glupie. skoro dziecko konczy juz 5 miesiac zycia to dlaczego mam patrzec na normy wg 4 miesiaca

Gość gość
a gdzie ty masz te normy wypisane? moja mala jest z marca 2012 i ja mówie że ma 22 miesiace a jej dziadziuś ze 23 kto ma rację?

Gość gość
ojej... no wiadomo ze jak sie zblizają urodziny to juz je bedziesz traktowc jak dwulatka. Jak byłam w szpitalu z małą dwa mce przed drugimi urodzinami to wpisali mi w opisie "dziecko niespełna dwuletnie" i to jest mądry opis. Czyli moim zdanie twoje dziecko ma własnie niespełna dwa lata

Gość gość
wiem ale dziadzius zawsze sie o to ze mna sprzecza wiec niby autorka gupi temat wymyslila ale problem jest :)

Gość gość
normy rozwoju dziecka. a akurat miesiac robi roznice

Gość gość
jest rozroznienie: albo mowa jest o dziecku "w piatym mz", co ozacza skonczone cztery, albo o dziecku "po piatym mz", co oznacza skonczone piec.

Gość gość
ale najczesciej pisze: niemowle czteromiesieczne potrafi. a chodzi o skonczone 4 miesiace czyli 5 miesiac zycia czy skonczone 3 i 4 miesiac zycia

Gość gość
było określenie 23-miesięczniak :O

Gość gość
Bo kiedyś było inaczej. Moja babci zawsze twierdziła, że jak się skonczy np. 10 lat to ma się już jedenaście. Teraz jak poszłam z dzieckiem które miało prawie 2 lata bez kilku dni i powiedziałam pani doktor , że dziecko ma 2 lata to mi dobitnie powiedziała, że 2 lata to będzie miało jak skończy. Teraz ma 1 rok 11 miesięcy i ileś tam dni.

Gość gość
ja tez twierdze jak twoja babcia. ale teraz to roznie jest

Gość gość
"ale najczesciej pisze: niemowle czteromiesieczne potrafi. a chodzi o skonczone 4 miesiace czyli 5 miesiac zycia czy skonczone 3 i 4 miesiac zycia"- dziecko czteromiesięczne to takie które ma skończone 4 miesiące życia, i koniec, nie ma innej definicji. Czasami, tak jak mówiąc ogólnie np. o sześciolatkach idących do szkoły, ma się na myśli dzieci z danego rocznika które w tym a tym roku kończą 6 lat, ale da się to wyłapać z kontekstu. Jeśli chodzi o normy rozwojowe, to dziecko czteromiesięczne jak pisałam jest dzieckiem które skończyło czwarty miesiąc, i jest to to samo co dziecko w piątym miesiącu życia (nie pięciomiesięczne). Po czwartym miesiącu= w piątym miesiącu. Ręce opadają... Poza tym te normy raczej lecą od narodzin, jak jakieś tabelki czytasz, i jak masz wymieniane: noworodek/dziecko miesięczne/dziecko dwumiesięczne itd. to chyba od razu można się zorientować że chodzi o skończone kolejne miesiące.