Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karolina2514

Staż z PUP

Polecane posty

Gość Karolina2514

Witam. Za dwa tygodnie zaczynam staż. Skierowanie na staż dostałam z PUP. Staż trwa rok. I tu pojawia się moje pytanie. Czy jest możliwość rezygnacji ze stażu bez żadnych konsekwencji po kilku miesiącach z powodu rozpoczęcia studiów dziennych? Może jest tu ktoś kto miał podobna sytuacje?

Gość bezrobotna stazystkaa
nie chce mi sie wierzyc ze masz roczny staz...to jakis nonsens... staze sa 3-4 lub 6 miesieczne... napewno podpisywalas jakis regulamin jak bralas ten staz...?????????!!!! wóz albo przewóz, 1.na jedno miejsce stazowe zawsze jest z 10 osob...wiec jak ci sie udalo juz i zlapalas pana boga za nogi....to powinnas byc wdzieczna za to... A jak zrezygnujesz ze stazu to przeciez nie wezmą kogos na twoje miejsce....tylko zablokowalas komuś. 2.rezygnacja ze stazu na wlasne zyczenie,lub skreslenie przez pracodawce z powodu absencji.....REGULAMINOWO powoduje ze musisz zwrocic koszty tego nieo***tego stazu.(jest jeden wyjątek-jesli znalałzas stalą pracę to nie musisz).

Gość Karolina2514
Wiem że blokuje komuś miejsce ale fajnie było by trochę zarobic i odłożyć sobie pieniędzy na studia.. Studia w końcu kosztują. Staż trwa 12 miesiecy. Jutro ide podpisac dokumenty. Jestes pewna że trzeba zwracać co się wzieło? Ja słyszałam że trzeba zwrócić koszty dojazdu i badań lekarskich jeśli takie były finansowane. Ale z jakiej racji mam oddawać pieniądze które zarobiłam za 8h codziennej pracy?? Poza tym staż jest dla osób bezrobotnych. Narazie jestem bezrobotna ale w momencie gdy dostane sie na studia strace status bezrbotnej.dlaczego wiec nie mogłabym zrezygnować?

Gość gość
jeśli zrezygnujesz musisz oddać, skoro planujesz dzienne studia to nie możesz iść na staż, i przestań oszukiwać i kombinować bo ci się to czkawką odbije.

Gość Karolina2514
Dzisiaj każdy kombinuje jak może. Takie czasy. Na necie pisze co innego, wy piszecie co innego. Najlepiej jeśli dopytam w urzędzie pracy.

Gość gość
Roczny staż można dostać jak sie jest w wieku do 25 lat bodajże. Zrezygnować możesz, ale zwracasz koszty badań i wykopują Cie na ileś tam dni z UP.

Gość gość
jesli zrezygnujesz z własnej woli to musisz zwrócić tylko to co dostałaś na koszty przejazdu, stypendium za staż nie oddajesz.., co do kosztów za badania lekarskie to nie wiem.. chyba że zrezygnujesz ze względu na podjęcie pracy to nie zwracasz nic i nie słuchaj innych, skoro masz taką okazję to idź, a skoro mają pieniędzy na 12 miesięcy a ty zrezygnujesz np po 6 miesiacach to jakas inna osoba dostanie na pozostale 6 miesiecy staz

Gość gość
ja byłam na takim stazu, zarabiałam wtedy 800zł miesięcznie. Staż miałam półroczny. Nie było możliwośc**przerwania z wyjątkiem podjęcia pracy.

Gość karolina2514
Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Tak jak pisałam byłam w urzędzie pracy i juz wszystko wiem. Będę mogła zrezygnować ze stażu (bez żadnych konsekwecji, finansowych również). Będę musiała tylko napisać podanie z wyjaśnieniem dlaczego przerywam staż i zaświadczeniem z uczelni o rozpoczęciu studiów :)