Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

macie zeszyt wydatków

Polecane posty

Gość gość

a może znacie kogoś kto zapisuje ile wydał i na co za dużo wydaję i zastanawiam się czy to by mi pomogło, w dzieciństwie moja mama przez jakiś czas tak robiła ale krótko...

Gość gość
tak, mamy taki zeszyt, wszystkie wydatki w nim zapisujemy

Gość gość
Ja mam tylko taki zeszyt gdzie zapisuje zaplacone rachunki. Zeby pozniej nie bylo ze nie zaplacilam.

Gość gość
ja mam mały notes w ktorym planuje ile mniej wiecej zamierzam wydac w danym miesiacu na jedzenie,ubrania, chemie itp. zapisuje w nim tez kazdy wydatek, chocby 1 zł, ulatwia mi to bardzo kontrole nad swoimi wydatkami, przez co łatwiej mi cos odłozyć i nie wydac za dużo :)

Gość gość
Nie nie mam takiego zszytu ale za to mam różne, nazywam to ,,kupki pieniędzy" Dajmy na to danego miesiąca z kupki ,,a" zamierzam finansować żywność i inne dobra, jeśli mi coś zostanie przekładam to do kupki ,,b" która jest kupka przeznaczoną na przyjemności lub inwestycje w zależności od potrzeb. Okresowo istnieją tez kupki ,,c" i ,,d" które przeznaczam na takie rzeczy jak wypady za miasto lub wakacje i imprezy. Nie prowadzę zeszytu ale mam świadomość topniejącej kupki;)

Gość gość
Kiedys prowadziłam kilka działalności zarobkowych w sieci i posiadałam kupkę tzw. ,,e" na jakies darmowe konto wpływały mi czasami niewielkie kwoty z tej kupki również przekładałam do innych poszczególnych ale staram się by nigdy nie przekładac pieniędzy z kupek do kupki ,,a" Jeśli muszę z innych kupek przekładac do kupki ,,a" to zapala mi się czerwona kontrolka ze jadę na zererwach lub oparach

Gość gość
zastanawiam się nad takim zeszytem albo nad dwoma, trzema portfelami, jeden z pieniędzmi na jedzenie a drugi opłaty, ubrania, leki itp ale nie wiem czy mi to w tym oszczędzaniu pomoże

Gość gość
To nie jest zły pomysł! Ja właśnie tak działam Mam jakieś 5 różnych kont Jeden portfel i pudełko taka szkatułkę w której przetrzymuję kasę z kupki ,,a" Pieniądze na kontach nie stanowią kasy z kupki,a" za wyjątkiem konta na które firma przelewa pieniądze. Jednak przy dodatkowej działalności nawet na tym koncie nie ma kasy z kupki ,,a" czyli nie ma opcji żebym sobie kartą z tego konta pokryła koszty frytek z mc Donald Staram się wtedy tą kasę zainwestować w coś a najchętniej w swój rozwój.

Gość gość
Zamiast zeszytów - do zapisywania wydatków polecam tabelkę w excelu :). Proste i przejrzyste. Można robić to przez wiele miesięcy czy lat i zawsze można łatwo wszystko znaleźć.

Gość gość
wlasnie mialam napisac co za wiochmeny w dzisiejszych czasach trzymaja 'zeszyciki' zamiast jak normalni ludzie uzywac komputera -> excel :D smiac mi sie chce jak slysze 'zeszyt wydatkkow' :D :D

Gość gość
my z mężem prowadzimy własnie taką tabelke w exelu,wszytsko tam zapisuje i wszystko jest bardzo przejrzyste i bardzo pomaga w planowaniu wydatków,oszczędzaniu oraz ile statystycznie wydaję np. na kosmetyki na miesiąc :) Przydatna sprawa

Gość gość
tylko, ze do tabelki w exelu trzeba miec wlaczony komputer a zeszyt z wydatkami masz zawsze pod reka, w torebce itp

Gość gość
nie przeszkadza mi to,bo i tak zabieram wszystkie rachunki do domu i tam wszystko zapisuję :)

Gość gość
a ja lubie miec jednak zapisane w zeszycie owszem na komuterze tez mam ale nie daj bog stanie sie cos jakis wyrus czy cokolwiek i szlag trafi wszystko a zeszyt jak nie bd sie go rzucac byle gdzie to przetrwa bardzo dlugo

Gość gość
wirus serio?:D Mozna zrobić na serverze albo wysyłać updaty na własną pocztę np raz na miesiać. I jak się ma minimalną wiedzę mozna sobie zrobić wzory zeby automatycznie obliczało, robiło statystyki i wykresy na co wydajemy w miesiącu/ tygodniu/roku kasę. My tak robimy i to bardzo wygodne, Po kilku miesiacach ładnie widać na co idzie najwięcej kasy, ile mamy wydaktów stałych, ile odkładamy średnio w miesiącu itp

Gość gość
Można ale mi się nie chce bawić w takie rzeczy na pocztę wchodzę raz na rok, zawsze można zapomnieć hasła co do obliczeń automatycznych to potrafię również to zrobić ale i tak uważam że zapisanie czegoś w zeszycie nie zaszkodzi a poza tym po prostu to lubię tak samo jak z przepisami również mam je zapisane w zeszycie

Gość gość
Nie.