Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama Maluszka

Mleko a owoce

Polecane posty

Gość Mama Maluszka

Wytłumaczcie mi coś, często czytam czy rozmawiam z innymi mamami i dowiaduję się że podają oni swoim dzieciom np, kleik z owocami, grysik z owocami, jogurt z owocami. Ale to wszystko zrobione jest na mleku, a mleko i np. jabłko?? Nie zaszkodzi to dziecku? Czy może ja źle myślę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
podłączam się do pytania

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A co tu ma zaszkodzić? Przecież sama też pewnie jesz jogurt, kefir, maślankę owocową albo do lodów bitą śmietanę i owoce. A jak robisz sobie płatki kukurydziane albo musli z owocami i zalewasz mlekiem itp. ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mleko nie łączy się dobrze z innymi pokarmami z powodu zawartego w nim tłuszczu. Mleko w żołądku ścina się tworząc mniej lub bardziej twarde grudki, które mają tendencję skupiania się wokół cząstek innych pokarmów i w ten sposób uniemożliwiają dostęp do nich soków trawiennych. Trawienie innych pokarmów zaczyna się dopiero wtedy, gdy strawione zostaną ścięte grudki mleka. Wszystkie rodzaje cukrów zmieszane z mlekiem hamują trawienie białka zawartego w mleku. Cukry nie są trawione w ustach ani w żołądku, lecz w jelitach. Jeśli zmieszać je z innymi pokarmami białkowymi lub skrobią, to przetrzymywane są w żołądku, czekając na to, aby inne pokarmy zostały strawione, gdzie ulegają fermentacji. Cukry i owoce fermentują w obecności innych stałych pokarmów i mleka. Cukier jest pokarmem kwasotwórczym, a jego fermentacja prowadzi do dalszych komplikacji, takich jak nadkwasota i niestrawność. Kwasy zawarte w owocach zaburzają proces trawienia białka, ponieważ niszczą pepsynę i wstrzymują wydzielanie kwasu solnego. W efekcie białka nie mogą być trawione i dochodzi do procesów gnilnych. Kwaśne owoce to m.in. cytryny, pomarańcze, grapefruity, winogrona, ananasy i pomidory.Orzechy, nasiona i sery w procesie trawienia nie są rozkładane tak szybko jak inne produkty białkowe, ponieważ zawierają tyle tłuszczu, że spowalnia on wydzielanie soków żołądkowych. To opóźnia ich trawienie i obecność innych kwasów nie jest tak istotna, jak w wypadku białek z mięsa czy mleka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No nie wiem, jak byłam mała zawsze słyszałam, nie pij mleka bo jadłaś jabłko, będziesz miała boleści :( Zawsze myślałam, że po owocach nie powinno się pić mleka ani wody, bo będzie brzuch bolał :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Po rybie tez mi mówili żeby nie pić a jakoś nic mi nigdy nie było :P Zresztą jak masz obawy co do surowego jabłka to przecież możesz je wcześniej poddusić w garnuszku i potem dopiero dodać mleko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mama Maluszka
Duszone można na 100% tak??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie wiem czy na 100%, ale jak zaczynałam rozszerzać dietę dziecka i pediatra powiedziała, żeby zacząć dziecku dawać jabłuszko, to spytałam się czy dawać surowe czy podduszone. Odpowiedziała mi, że mogę surowe, ale jeśli mam jakieś obawy/wątpliwości to mogę je wcześniej poddusić. Ale to się niby tyczyło samego jabłka a nie kaszki z jabłkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×