Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama Maluszka

Mleko a owoce

Polecane posty

Gość Mama Maluszka

Wytłumaczcie mi coś, często czytam czy rozmawiam z innymi mamami i dowiaduję się że podają oni swoim dzieciom np, kleik z owocami, grysik z owocami, jogurt z owocami. Ale to wszystko zrobione jest na mleku, a mleko i np. jabłko?? Nie zaszkodzi to dziecku? Czy może ja źle myślę?

Gość gość
podłączam się do pytania

Gość gość
A co tu ma zaszkodzić? Przecież sama też pewnie jesz jogurt, kefir, maślankę owocową albo do lodów bitą śmietanę i owoce. A jak robisz sobie płatki kukurydziane albo musli z owocami i zalewasz mlekiem itp. ?

Gość gość
Mleko nie łączy się dobrze z innymi pokarmami z powodu zawartego w nim tłuszczu. Mleko w żołądku ścina się tworząc mniej lub bardziej twarde grudki, które mają tendencję skupiania się wokół cząstek innych pokarmów i w ten sposób uniemożliwiają dostęp do nich soków trawiennych. Trawienie innych pokarmów zaczyna się dopiero wtedy, gdy strawione zostaną ścięte grudki mleka. Wszystkie rodzaje cukrów zmieszane z mlekiem hamują trawienie białka zawartego w mleku. Cukry nie są trawione w ustach ani w żołądku, lecz w jelitach. Jeśli zmieszać je z innymi pokarmami białkowymi lub skrobią, to przetrzymywane są w żołądku, czekając na to, aby inne pokarmy zostały strawione, gdzie ulegają fermentacji. Cukry i owoce fermentują w obecności innych stałych pokarmów i mleka. Cukier jest pokarmem kwasotwórczym, a jego fermentacja prowadzi do dalszych komplikacji, takich jak nadkwasota i niestrawność. Kwasy zawarte w owocach zaburzają proces trawienia białka, ponieważ niszczą pepsynę i wstrzymują wydzielanie kwasu solnego. W efekcie białka nie mogą być trawione i dochodzi do procesów gnilnych. Kwaśne owoce to m.in. cytryny, pomarańcze, grapefruity, winogrona, ananasy i pomidory.Orzechy, nasiona i sery w procesie trawienia nie są rozkładane tak szybko jak inne produkty białkowe, ponieważ zawierają tyle tłuszczu, że spowalnia on wydzielanie soków żołądkowych. To opóźnia ich trawienie i obecność innych kwasów nie jest tak istotna, jak w wypadku białek z mięsa czy mleka.

Gość gość
No nie wiem, jak byłam mała zawsze słyszałam, nie pij mleka bo jadłaś jabłko, będziesz miała boleści :( Zawsze myślałam, że po owocach nie powinno się pić mleka ani wody, bo będzie brzuch bolał :(

Gość gość
Po rybie tez mi mówili żeby nie pić a jakoś nic mi nigdy nie było :P Zresztą jak masz obawy co do surowego jabłka to przecież możesz je wcześniej poddusić w garnuszku i potem dopiero dodać mleko.

Gość Mama Maluszka
Duszone można na 100% tak??

Gość gość
Nie wiem czy na 100%, ale jak zaczynałam rozszerzać dietę dziecka i pediatra powiedziała, żeby zacząć dziecku dawać jabłuszko, to spytałam się czy dawać surowe czy podduszone. Odpowiedziała mi, że mogę surowe, ale jeśli mam jakieś obawy/wątpliwości to mogę je wcześniej poddusić. Ale to się niby tyczyło samego jabłka a nie kaszki z jabłkiem.