Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pomocy wprowadzam gluten

Polecane posty

Gość gość

Witam może pomogą mi jakieś doświadczone mamy. Otóż córka na 5.5 miesiąca chce wprowadzić gluten. Z zalecenia pediatry kupiłam kaszka manna z bobovity po 6 miesiącu. I moje pytanie brzmi jak to zrobić i ile bo wszędzie trabia że 2-3 gramy ale jak to się przekłada na lyzeczki? Dodam iż córka kart tylko na piersi. Planowałam podać jej papke kaszki wraz z jablkiem gerbera.

Gość gość
Bardzo proszę o pomoc

Gość gość
Halo

no i tak powinnaś zrobić, łyżeczkę kaszki zmieszaj z jedzeniem i hopsa :D

łyżeczka ma ok 5g więc na początek niepełną, ale w sumie bez przesady

Gość gość
Nie wiem, ja dawałam kaszkę mannę mleczną z Nestle. zalecają od łyżki i tyle dawałam. To nie lekarstwo, jak się trochę pomylisz nic się nie stanie, przez pierwsze dni ma dostać "trochę", ok łyżkę właśnie. Stosunku: woda - kaszka nie pomylisz, bo wiadomo jaka konsystencję ma mieć kaszka.

Gość gość
Ale ta kaszke rozrobic z woda czy jak

Gość gość
A jeśli zrobię nie całą lyzeczke kaszki wymieszam z woda na taka papke i dam bez niczego czyli bez jablka to będzie też dobrze? I nam dać całą ta konsystencje czy tylko troszkę a resztę wyrzucić

z wodą, ja kupiłam zwykłą kaszkę manną tyle że ekspresową i zrobię na wodzie i podam w jedzeniu, potem jak wszystko będzie ok to na mleku będę robić na kolację

Gość gość
Może i głupie pytania ale naprawdę nie nam w tym najmniejszego doświadczenia

wydaje mi się że lepiej przemycić to w jedzeniu :)

Gość gość
Bobovita podaje w broszurce o rozszerzaniu,że należy dodać 2-3 łyżeczki owocowej kaszy manny do np. mleka,deserku.

Gość gość
1/2 łyżeczki to podajesz wtedy,kiedy kupujesz zwyklą kaszę mannę.( ale taka nie jest polecana dla takich maluchów). Lepiej kupić gotowca nestle,bobovitę ,holle i dodać do np. mleka.

Gość gość
Czyli że ją nam dać 3 lyzeczki mlecznej kaszki manny i co i całe 100 ml jej podać

Gość gość
wiesz co, nie mieszkam w Polsce, tutaj nie ma takiego halo z glutenem - fakt, wprowadza się go w pewnym wieku dziecka, ale nie ma czegos takiego by łyżeczkę przez miesiąc, potem dwie..... więc po prostu w pewnym wieku dziecka spórbuj dziecku raz dziennie dawać trochę tej kaszki glutenowej. Gdy piszą te parę gram- dodaj tę łyżeczkę kaszki suchej, do zupki czy mleka. Jeśli po tygodniu nie widzisz problemów, wprowadź danie całe - czyli te kilka łyżek wg przepisu na kaszce, rozprowadź w wodzie, mleku.

Bo kazdy normalny człowiek po prostu stopniowo zaczyna wprowadzać do diety dziecka nowe rzeczy :) ale raz kiedyś znajdzie sie superowa mamuśka, która WPROWADZA GLUTEN :D i wieeeeelkie halo :p

Gość gość
Po prostu się dowiaduje bo nie jestem pewną

Gość gość
Tak,zrób mleko-tyle ile je. Jak je 150 ml. to do tego dodaj 2-3 łyżeczki małe mammy owocowej. Ja tak robię. Mam jeszcze kaszke 7 zbóż ze sliwkąi jabłkiem i też daję 2-3lyżeczki rano do mleka.

Gość gość
Ale ją Karmie piersią