Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moniaszka1986

Rodzić po ludzku czyli dlaczego kobieta nie może decydowac o porodzie

Polecane posty

Gość moniaszka1986

Zalozylam ten temat poniewaz podjęliśmy decyzje z mężem ze urodzę nasze dziecko przez cesarskie ciecie.Trafilam na wyrozumialego lekarza który prawdopodobnie mi to umożliwi i tu uwaga bez placenia i lapowek:)ale dyskusja jest po to bo tego nie rozumiem dlaczego kobieta nie moze sama zadecydować jak urodzi swoje dziecko? ja wiem ze to cesarka ze to operacja i wiem jakie jest ryzyko.ale podobne ryzyko albo jeszcE większe dla dziecka jest po naturalnym porodzie:(jednak historii wiecej ze cos nie tak z dzieckiem jest po sn a nie po cc.dziecko mojej kuzynki ma 5 lat do dzis sie rehabilituje wlasnie po komplikacjach związanych z sn,kolezanki corka podobnie, szanuje kobiety które chcą tak urodzić ale nie rozumiem dlaczego jest takie parcie na ten sposób porodu... ja podjelam decyzje..nie urodzę naturalnie. :)i chcialabym rozpocząć dyskusje w tym temacie:)

Gość gość
Radze zmienić lekarza bo to zwykły konował .

Gość moniaszka1986
Nie mam zamiaru...konował dlaczego?bo pozwala mi zadecydować a nie chce kasy w lape?blagam cię...podaj jakieś argumenty;)

Gość gość
Jakos nie wierze ze zrobi ci cc za darmo i bez wskazan!!

Gość goscgosc
mam podobne zdanie, ale co w momencie jak zaczniesz rodzic szybciej niz termin cesarki a Twojego lekarza nie bedzie? moja ciocia, ktora miala bardzo powazne wskazania do cesarki, sn zagrazal jej zyciu, trafila wczesniej do szpitala z bolami, nie bylo jej lekarza i wyslali ja do domu. na szczescie do rana sie uspokoilo i wrocila juz ze swoim lekarzem. lekarze sa rozni, powie ze masz rodzic sn i tyle. co zrobisz?

Gość moniaszka1986
:) trudno...mnie tam to nie boli:)

Gość gość
Mozecie mi wytlumaczyc dlaczego w Polsce jest taki szał na cc? W innych krajach kobiety boja się cc bo to operacja .

Gość gość
bo dopoki koszty ponosi nfz, to chce zeby byly jak najnizsze. naturalny porod jest tanszy, matka szybciej idzie do domu.

Gość moniaszka1986
Ja juz w karcie ciąży moja droga mam wpisane jak mam urodzic:)a poza tym mój lekarz jest zawsze przy porodzie swojej pacjentki czy zaczyna rodzic juz czy jest to poród planowany... a co do mody na cc...chyba nadal jest większa na sn.mimo wszystko bo tak bozia stworzyla...

Gość gość
ja po cc miałam wstrząs ciśnienie mi spadało robiłam pod siebie i ogólnie masakra bo nie byłam ani przytomna ani nieprzytomna i boję się cc jak diabła ech

Gość gość
Nie jestem uprzedzona do porodu sn czy do cesarki nie będę więc się licytować co jest lepsze w a jeszcze lepiej co okaże się lepsze dla konkretnej kobiety bo co najmniej śmieszne. Same nie wiecie. Tak, też zastanawiam się czemu w tym kraju kobieta nie może współdecydować jak rodzić. Tak współdecydować, nie decydować. Nie dość, że ci narzucają sn w niezbyt przyjaznych warunkach bez indywidualnego podejścia do rodzącej to jeszcze każą rodzić w jednej niezbyt wygodnej pozycji. To jest zwykły skandal. I tak są lekarz u których wykonasz cesarkę na życzenie bez łapówki a wcześniej bez zapłacenia złotówki.

Gość gość
Dlaczego? Ano dlatego, że sn jest tańsze, nawet jeżeli uwzględni się leczenie dzieci z porażeniem mózgowym i innymi komplikacjami to i tak dla państwa sn jest dużo tańsze niż cesarka. A Twój lekarz też będzie odpowiadał przed ordynatorem. No chyba że sam jest ordynatorem. Bo z każdej operacji trzeba się rozliczyć, a za ewentualne kłamstwo lekarz odpowiada.

Gość gość
no tak, jesli sa z twojej rodziny lub sa twoimi znajomymi ;).

Gość gość
17 godzin rodziłam sn i tak miałam zrobione cc. Mimo tego bólu drugi raz rodziłabym sn tylko załatwiłaby sobie porządne znieczulenie . Po cc rana dlugo mi się paprała przez co teraz mam obleśna bliznę. Naprawde nie widzę nic fajnego w cc.

Gość goscgosc
ona tez miala wpisane w karcie ciazy plus pisma z kilinik od innych lekarzy gdzie rodzila i co? a ty bez wskazan. twoj lekarz nie jest 24 na dobe w szpitalu, watpie ze jak zadzwonisz ze rodzisz on w srodku nocy wstanie i bedzie lecial. spojrz na to bardziej trzezwo

Gość kroacja
chodzi o pieniądze. o nic więcej.

Gość gość
aha - czyli jest za drogo wiec baby skulmy się i pokornie znośmy jak ans gnoją. Dal zwolenniczek sn jest fajnie dopóki oszczędności nie dotkną tego z czego wy korzystacie. \ Po co zaraz kłamać? Wystarczy dostosować się do przeciwwskazań.

Gość moniaszka1986
Moja mama rodzila mnie 28 lat temu,mojego brata 27 lat temu.wtedy wiadomo jak bylo.ja urodzilam sie po 12h męczarni,nacinaniu itp,brat niestety niedotlenienie podczas porodu,urodzenie z porażeniem nerwu twarzowego,zmarl 8 lat temu,nie powiem ile zdrowa nas to wszystkich koszyowalo:-/ mama nie chce slyszec o tym zebym mogla rodzic sn.tez sobie tego nie wyobrazam.to nie jest decyzja taka wyssana z palca... no ale zwolenniczki sn co ktora zrozumie....

Gość gość
"Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) odsetek ciąż rozwiązywanych przez cięcie cesarskie w żadnym kraju nie powinien przekraczać 15%."

Gość gość
W CYWILIZOWANYM kraju czyli w Niemczech kobieta wybiera czy chce cesarkę czy chce rodzić naturalnie. Ew. położna pyta czy może chce pani spróbować rodzić naturalnie. A jak naturalnie to proponują ulgę w bólu czyli znieczulenie bez błagania. Dodatkowo po porodzie przychodzi do domu pomoc, która posprząta i ugotuje. A dziecko ma darmowe leki. Ale Polki to cierpiętnice które bez znieczulenia rodzą sn dzieci 4kg. I są z siebie dumne, że żyją i rodzą jak w krajach 3go świata.

Gość gość
Wpis w książeczce nic ci nie da jak nie ma wskazań. No chyba że po prostu masz tam wpisane jakieś kłamstwo. Pierwsze co cię zapytają w szpitalu to wskazania do cc. Co im powiesz?

Gość gość
I co niby jak zaczniesz rodzic a on bedzie akurat przyjmowal swoje pacjentki w prywatnym gabinecie to je zostawi i poleci z toba rodzic:-) no napewno

Gość gość000099
Ale to nie jest tak ze jak jest cc to nic sie dziecku nie stanie . Moja siostra niala cc i jej dziecko dostało 1 punkt na 10 . Młody po wyjęciu zakrztusil sie i nie umiał sobie poradzić z odpychaniem . Kilka dni leżał w inkubatorze. Teraz jest oj ale co po lekarzach sie najeździli to tego nie zliczę.

Gość gość
Ja nie osądzam kobiet które decydują się na cc bo to ich ciało, ale zastanawia mnie tylko dlaczego chcą być operowane i fundować sobie okropną bliznę która im po tym zostanie.

Gość gość
Po porodzie sn mam bliznè w pochwie i odbycie.

Gość gość
W CYWILIZOWANYM kraju czyli w Niemczech kobieta wybiera czy chce cesarkę czy chce rodzić naturalnie. Ew. położna pyta czy może chce pani spróbować rodzić naturalnie. A jak naturalnie to proponują ulgę w bólu czyli znieczulenie bez błagania. Dodatkowo po porodzie przychodzi do domu pomoc, która posprząta i ugotuje. A dziecko ma darmowe leki. Ale Polki to cierpiętnice które bez znieczulenia rodzą sn dzieci 4kg. I są z siebie dumne, że żyją i rodzą jak w krajach 3go świata. x OTÓŻ TO! i jeszcze zioną ogniem i jadem tępe kwoki jak którejś się uda cesarka na życzenie, znieczulenie przy sn lub co najgorsze karmi mm O ZGROZO! trzeba ją obszczekać, zwyzywać. Krowy durne!

Gość moniaszka1986
jezu ale was naprawde interesuja takie szczegóły? nie martwcie sie, znam swojego lekarza i wiem jaki jest, i tylko dlatego wybralam go jako swojego lekarza.on wie co wpisac, co z kim załatwic zeby było dobrze, bo nie jest nic nie znaczacym pionkiem w szpitalu w ktorym pracuje:) ja nie uwazam ze robie coś złego, dlugo z nim rozmawiałam na temat rodzaju porodu, mowilam mu ze moze mi sie to zmienic ale na chwilę obecną nie wyobrazam sobie porodu sn tylko i włącznie przez złe doświadczenia w mojej najbliższej rodzinie...a o co wam chodzi to nie wiem.tak trudno zrozumieć moje stanowisko? chcialam zalozyc temat ogólny o tym ze kobieta powinna miec prawo wyboru a wy sie odnosicie do mojej sytuacji totalnie mnie nie znając:) ja mam takie zdanie wy inne ok ok ok......nie bronie wam, ale szanujcie zdania innych bo to co wypisujecie jest śmieszne :)

Gość gość
Tez moge sobie tak wpisac w ksiazeczke:-) juz to widze jak za darmo leci do ciebie i robi ci cc

Gość Milenkaaaaa
Rodziłam pierwsze dziecko SN-poród był bardzo ciężki.dlugo do siebie dochodzilam,blizna po nacięcie ciągnie do dziś.mialam hemoroidy i odchodziłam do siebie ok.1m-ca. CC na życzenie zupełnie inaczej,wstałam w 2 dobie,ból mniejszy niż po SN,szybko przeszłam do zwykłej aktywności. Dziś jestem w 3 ciazy i już wiem ze będzie CC|:)

Gość gość
Odpowiedzialny lekarz dzwoni do szpitala i informuje personel i lekarza dyżurnego, że jego pacjentka będzie rodzić i ma mieć cesarkę i nie trzeba żadnych kłamstw zmyślać bo wskazania do cesarki są ze tak powiem ELASTYCZNE. Proszę sobie poczytać i nie licytujcie się błagam na blizny i chore dzieci bo to jest tak głupie że szok..nie macie pojęcia jaką bliznę byście miały po innym porodzie i w jakim stanie byłoby dziecko. Możecie sobie tylko gdybać. Co ciekawe wiele lasek o aborcji jęczy, ze to ich brzuch i sprawa, popierają się nawzajem a jak przyjdzie do decydowania o swoim porodzie trochę na około w naszej polskiej rzeczywistości to prawie się zaplują na śmierć o głupocie tej co rodzi własne dziecko inaczej niż wy sobie to wyobrażacie.