Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lyndal

niepodległa szkocja

Polecane posty

Gość lyndal

Polacy w Szkocji idziecie na głosowanie we wrześniu?

Gość adam 23 cm
ja nie mogę, bo mam już umówione wersalki 🖐️

Gość tomek na wojennej sciezce
- Czemu ona go rzuciła? - Bo jej powiedział, że obraca milionami, a potem się okazało, że jako taczkowy w mennicy.

Gość gość
Idę na referendum oczywiście, głosuję "za". chociaż uważam, że Szkocji przydałoby się jeszcze z 5 lat poczekać, hm.... jak teraz zostanie niepodległa to nastanie chaos na jakis czas (z rok minimum)

też jestem "za", jak nie wypali to zawsze można wrócić do swojego kraju.ale szansa sie należy.

Gość gość
glupi Szkoci... juz ich politycy smieja japy na to co obiecalano im w Parlamencie Europejskim w zamian za wyh**anie swoich obywateli tj jak to zrobili nasi politycy z name Buzek itd... Wyjda z UK, stana sie wasalami UE... to sie nazywa zrobic dobry interes:D

Gość gość
Polaczki sie boja że jak Szkocja uzyska niepodległość to ich w********i stamtąd, bo juz nie będzie członkiem Unii, dlatego głosują niektórzy na "nie"

Gość gość
jak to nie beda w Unii? salmond ten grubasek juz jape smieje an to co dostanie za sprzedanie tanio swoich ziomkow, tj jak u nas Buzek...

Gość ex_debill_znowu_po
trzeba, trzeba skoro się tu zostaje

nikt sie wiecej nie interesuje czy nas tak malo w szkocji jest?

Gość gość
piszcie

Gość gość
a w anglii cos o tym mówia? albo w innych krajach?

Gość gość
Moim zdaniem nikomu to na dobre nie wyjdzie gdy Szkocja oddzieli sie od UK. Obydwa kraje straca na politycznym i ekonomicznym znaczeniu. Nie wspominajac o kosztach administracyjnych. Nie bardzo rozumiem dlaczego Szkoci chca byc niepodlegli. Nigdy i tak nie beda samowystarczalni i zawsze beda musieli byc od kogos ekonomicznie zalezni.

Gość lyndal
up, wielki dzień sie zbliża

Gość gość
wlaśnie byliśmy zagłosować. Mąż poszedł do pracy a ja wzięłam wolne bo szkoła dziecka jest używana jako polling station i nie mają dziś lekcji. zagłosowaliśmy na "tak".

ja tez na tak głosuje. mam nadzieje ze szkoccy politycy wiedza co robią.Cameron jest teraz w Szkocji, po co?? bo sie boi utraty nas.ponoc polska tv tragizuje, a w niemczech pozytywnie patrzą.

Gość gość
Widze, za zalatwiacie Salmondowi posadke w PE tj wczesniej Buzkowi i Tuskowi: D Politycy wszystkich krajow moga liczyc na Polakow...

Gość gość
Glupi ludzie glosuja na tak a nawet nie wiedza dlaczego... pracuje ramie w ramieze sszkotem mieszkajacym od 10 lat w gb powiedzial ze politykom zalezy tylko na wieksej wladzy i on zaglosowalby na nie , pytam sie czy macrodzine w szkocji jak oni glosowac beda a on mowi tak mam brata bedzie glosowac na tak... i mowi dalej ze jego brat zamierza sie teraz przeprowadzic na stale do anglii bo kiedys byl i mu sie lepiej zylo...no pojepan k...a ja sie smieje ze twoj brat zaglosuje na tak i spier...li do gb a on sie smieje i puka w glowe dajac do zrozumienia ze jego brat jest pusty... jak wiekszosx szkotow ktora podejmie taka decyzje kierujac sie glosem serca ja jako polak chetnie bym oddal niepodleglos anglii wreszcie ktos nie myslacy o tym jak sie tylko nachapac tylko mialby wplyw na kraj krzywda im sie nie dziala o niepodleglosc mozna walczyc w sytuacji jak z 89

Gość gość
Hip hip hura ! Szkocja dalej pod naszym butem :D najwazniejsze ze szkocivtez zadowoleni i szczesliwi z wyniku glosowania ;) chba wyskocze dzisiaj na miasto wydoopczyc jakas szkotke jestem taki podekscytowany ciekawe czy one tez nie nosza majtek :)

ciesz sie ciesz jak ci UKIP albo BNP zawita I będzie kiepsko z tobą, niektóre polaki to sie ciesza że im funt nie spadnie, bo sie beda mogli pokazać w pl.

Gość gość
Głupiego wyboru dokonali ... pewnie tępe Polaczki im w tym pomogli... jak teraz albo za rok czy dwa będziecie narzekać na Londyn, powiem Wam "macie czego chcieliście Waszym glosowaniem na nie" :O

Gość gość
Głupiego wyboru dokonali ... pewnie tępe Polaczki im w tym pomogli... xxxxxxxxxxxxxx Raczej 16-17 letni gówniarze którzy też byli uprawnieni do głosowania

Gość gość
Czyli wszystko jest tak jak powinna my bedziemy sie chwalic fotkami na fb robionymi w kazdym zakatku swiata a ty bedziesz wylewac swoj jad na forum udajac na codzien przyjaciela :D

Gość gość
Sami jestescie glupi gdyby ktos z was czytal cos wiecej oprocz forum dowiedzielibyscie sie ze wiekszosc spolecznosci polskiej byla "za" tak samo jak starzy szkoci w przeciwienstwie do glupiego mlodego pokolenia ktore bylo na tak tak samo zreszta jak u nas glosowali na mikkego... bo tak i zero konkretnych argumentow oprocz legalizacji ziola TAK i uj! Bardzo dobrze ze szkocja nie odzyska niepodleglosci co by sie zmienilo? Politycy mieliby wieksza wladze i o to glownie chodzilo a dla zwyklych ludzi? W najlepszym wypadku nic

Gość gość
Pomylka starzy byli na Nie *

Gość gość
Salmond powinien teraz z własnej kieszeni pokryć koszty tej akcji i podać się do dymisji. Ale po co ? Niech podatnicy z całego UK (nie tylko Szkocji) płacą za fanaberie tego pana, któremu zachciało się stołka a nie miał żadnego konkretnego planu na wypadek wygranej, działał na zasadzie: jakoś to będzie

chyba w wiekszości wypowiadaja sie polaki mieszkający w anglii jak juz jest po sprawie, wynik dla nich oczywiście korzystny bo szkocja jednak ma duży wkład w UK. jak załozyłam temat ponad pół roku temu, to cisza była, nikt nie pisał.

Gość gość
żeby niby co? że niby na "tak" głosowało tylko głupie, młode pokolenie? nie będę dawać konkretnych namiarów na pewnych ludzi, ani ich danych, ale poniżej zacytuję wpis na facebook żony mojego szefa. Są Szkotami. Inteligentni, wykształceni. naprawdę bogaci ludzie. . mają oboje po ok 45 lat. Oni i ich rodzeństwo i rodzice głosowali na tak. cytuję żonę szefa: "So ashamed to be Scottish today! Such a missed opportunity and such a worry how Westminster will treat us now! Scotland would have been great and prosperous and such a great future for our kids. Scotland needs to have more faith in themselves as a country as we move forward now only hoping that this decision many have made will not be a huge regret!!"

Gość gość
15:29 Skoro doszli do tych bogactw gdy Szkocja była częścią UK to chyba nie jest tak źle jak to niektórzy na siłę starają się wmawiać ? Poza tym co bogatemu zależy, on nie ma powodów do zmartwień, wygrał głos ludzi, którzy obawiali się chaosu i skurczenia się rynku pracy a taki byłby na 100% przez dobrych kilka miesięcy a nawet dłużej. Salmond to zwykły populista, namącił ludziom w głowach i naobiecywał niczym swego czasu Tusk albo ci od pomarańczowej rewolucji a nie miał żadnych konkretnych argumentów na tak z ekonomicznego punktu widzenia, tylko frazesy którymi można się podetrzeć.