Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy wypada chodzic po firmach i pytac o staz

Polecane posty

Gość gość

o to czy nie chcieliby przyjac stazysty?

Gość gość
Jak najbardziej, Ty musisz znaleźc firmę, która weźmie Cię na staż, up tylko za niego zapłaci, uprzedź jednak pracodawcę, że wg przepisów musisz po stażu uzsykać zatrudnienie na min. 3 m-ce.

Gość jbsdjxchjkc
nie ma wymogu zatrudnienia po stażu choć oczywiście wnioski z deklaracją zatrudnienia są faworyzowane przez urzędników PUP

Gość gość
Owszem, że tak to ty musisz się starać o staż Ja byłam 2tyg. temu, złożyłam wniosek i jak na razie muszę czekać

Gość gość
no wlasnie to w koncu jest wymog zatrudnienia? czy nie ma? bo wiem ze w tamtym roku byl teraz podobno mieli go zniesc wiec jak to jest w 2014 ?

Gość Marząca o staŻu
podbijam:) autorko ile masz lat?? pracowałaś już gdzieś?? też chce iść na staż, jestem do studiach dziennych i mam znikome doswiadczenie zawodowe. a ofert stażu bardzo mało:(

Gość gość
mam 22 lata pracowalam przez pol roku a tak to dorywczo roznoszac ulotki i pilnujac dzieci :O

Gość Marząca o staŻu
ja też sie zastanawiałam nad tym jak znaleźć firmę żeby iść na staż. ale nie szukałam tak aktywnie, tylko dałam ogłoszenie w takim lokalnym serwisie. i nic...

Gość gość
wypada, ja wczoraj bylam w kilku miescach popytac sie o staz ;) w jednym maja sie zastanowic w dwoch innych nie chcieli ;)

Gość gość
A orientuje się ktoś może na ile miesięcy dostaje się staż ? Nie wiem czy to jakaś różnica ale chodzi mi szczególnie o województwo dolnośląskie

Gość gość
na 3 mce na pól roku albo na rok

Gość Marząca o staŻu
minimum 3 miesiące.

Gość gość
wolałabym na pół roku wiec trzymam za siebie kciuki , żeby dali mi na pół roku bo chcę odbębnić ten staż i mieć święty spokój

Gość Marząca o staŻu
a czy znacie kogoś kto w ten sposób znalazł firmę która zorganizowała mu staż? i jak to jest z tą deklaracją zatrudnienia? czy to jest wymóg konieczny przy składaniu wniosku czy może zależy od PUP?

Gość gość
gdzie bedziesz miala ten staz? jaka branza? chodzilas po firmach i ktos sie zglosil? czy po znajomosci sobie zalatwilas? wiem ze narazie zlozylas wniosek no ale ktorys z pracodawców musial sie zgodzic?

Gość gość
Ja np. dostałam po znajomości :) poszłam do urzędu po wniosek , potem zaniosłam go do pracodawcy no i musze teraz czekać

Gość Marząca o staŻu
ehhh:( cięzkie życie:( a jak już znajdę jakąś firmę która się zgodzi to myślicie że duże są szanse na pozytywne rozpatrzenie wniosku przez urząd pracy? orientuje się ktoś czy dużo takich wniosków przechodzi?

Gość gość
Zależy od zapotrzebowania danej firmy ile potrzebuje pracowników, ale lepiej spróbować , szanse zawsze są a pozatym gdzieś trzeba nabyć umiejętności aby iść dalej do pracy a bez stażu pracy Cię nigdzie nie przyjmą więc powodzenia, bedzie dobrze :)

Gość gość
a więc jak to jest biore wniosek z urzędu pracy i zanosze do pracodawcy czy na odwrót?na stronie UP jest jakiś wniosek to może go drukuje i zanosze do pracodawcy?jak to jest

Gość gość
Najlepiej iść do urzędu pracy tam Ci wszystko powiedzą i wyjaśnia, dadzą wniosek zaniesiesz do pracodawcy pracodawca wypełnia wniosek potem znów do urzędu pracy zanosisz wniosek i czekasz........... na odpowiedz, nawet do 2 miechów

Gość gość
we wniosku najpierw wypełniają coś w UP czy pusty zanosi się do pracodawcy?

Gość gość
czy wszystko trzeba Ci wyjaśniać czarno na białym dowiesz się w urzędzie pracy

Gość gość
Ja od poniedziałku zaczynam staż. Załatwienie wyglądało tak, że na stronie mojego Urzędu Pracy pojawiały się ogłoszenia z firm i instytucji o naborze stażystów. Poroznosiłam CV i podanie o staż, czyli coś na wzór listu motywacyjnego. Poźniej z miejsca, w którym będę odbywać staż zadzwonili żebym przyszła na rozmowę kwalifikacyjną, no i tak się dostałam:-)

Gość gość
O proszę u mnie zaniosłam wniosek z Urzedu pracy i dorazu mnie przyjęli, tylko musze czekac

Gość karinah
Po 1: 3 tygodnie temu skończył mi się taż i nie ma żadnego obowiązku zatrudniania po stażu Po 2: Piersze słyszę o braniu jakiegoś wniosku z urzędu. Bierzesz swoje c.v i podanie z prośbą o przyjęcie na staż i idziesz z tym do pracodawców ,którzy cię interesują. Jeśli cię chcą to oni składaja wniosek do urzędu.

Gość oczywiscie ze mozesz
na pewno musisz pobrac wniosek dla potencjalnego "pracodawcy" z PUP, musi go wypelnic. Dowiedz sie najpierw czy sa fundusze na staze (jest poczatek roku, bardzo mozliwe, ze jeszcze sa). mozesz rowniez zapytac w panstwowych jak urzad miasta lub zus z tym, ze tam Cie nie zatrudnia (mam kolezanke, miala staz i w urzedzie miasta i zus-nie zatrudnili jej, bardzo mozliwe, ze takie instytucje nie maja obowiazku). Po stazu pracodawca ma obowiazek zatrudnic Cie na 3 mce min (wczesniej bylo to 7). Staz mozesz miec na 3 lub 6 mcy, z tym, ze zauwazylam, ze teraz czesciej jest tylko na 3. Pochodz i popytaj gdzie mozesz, mam tez znajoma, ktora sama zalatwila sobie staz w szkole, ale tak jak pisalam-w takich miejscach nie zatrudniaja:(

Gość gość
a mogłabyś mi powiedzieć czy na wniosku miałaś coś wypełniane?bo ja mam pusty ze strony UP i nie wiem czy musi być coś wypełniony.a do UP mam bardzo daleko i nie mam czasu znowu specjalnie jechać o to się pytać w szczególności że już tam byłam wiele razy.a za uprzejmość pani powyżej podziękuję

Gość gość
A czy ktoś się orientuje ile razy można odbywać staż?

Gość oczywiscie ze mozesz
karinah-jest obowiazek zatrudnienia po stazu, teraz na min 3 mce, kiedy bylo na 7. Wyjatkiem od tego sa instytucje panstwowe-mam kolezankem ktora miala staz w urzedzie miasta i zus, inna miala w szkole-nie zatrudnili ich, wiec zdaje sie, ze instytucje panstwowe po prostu nie maja takiego obowiazku. Po drugie jesli dziewczyna dogada sie z potencjalnym pracodawca sama moze pobrac z PUP wniosek o staz, musi go zaniesc do przyszlego szefa, zeby wypelnil, potem zanosi do PUP i kieruja ja na staz tam.