Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zachowujecie post w piątek od mięsa i wędlin

Polecane posty

Gość gość

Czy raczej nie jesteście do tego przekonani i traktujecie ten dzień jak każdy?:-)

Gość gość
Ja zachowuję:)

Gość gość
a ja nie, jak nie zjem mieska to jestem caly czas glodna jaki jest wlasciwie cel tego postu piatkowego tak naprawde?

Gość gość
Jak sobie uswiadomimy czym w dzisiejszych czasach jest tzw miesko, to przestaniemy je jesc nie tylko w piatek.

Gość gość
gdybysmy sobie uswiadomili co jest w dzisiejszych czasach w powietrzu, wodzie, jedzeniu itd to lepiej od razu ze soba skonczyc

Gość poli30
ja tam równo w piątek jem mieso,mój mąż tak samo

Gość gość
chyba cie p*******.Jaki jest w ogole w tym sens? co to daje ze nie zjesz miesa?

Gość gość
Po to się posąg bo jest to pamiątka śmierci chrystusa. W ten sposób umartwiamy się i upamiętniamy to wydarzenie i ten dzień.

Gość gość
dla mnie umartwianiem sie byloby raczej niejedzenie slodyczy o, taaaak, to byloby straszne ;-) skad pomysl, zeby akurat miesa nie jesc?

Gość gość
Ja nie lubię mięsa, wolę np. łososia lub żółty ser na kanapki. Nie wiedziałam, że to oznaka pobożności. ;)

Gość gość
pamiątka śmierci jezusa jest mięso!?!? tylko że połowa ludzi nawet nie wie czemu sie nie je miesa, i napewno upamiętniaja tym to wydarzenie:-) żal Nie jedza bo nie, a jakby sie ich zapytac czemu to by nie wiedzieli.

Gość gość
no wlasnie, tez mnie to interesuje ktos wie dlaczego to akurat miesa nalezy sobie odmowic? gdyby np to byl chleb, to rozumiem, symbol ciala Chrystusa, mozna podciagnac pod upamietnienie Jego fizycznej/cielesnej smierci? ale mieso?

Gość gość
bo księża sobie tak wymyslili.

Gość gość
15.41 na poczatek dobrze byloby postarac sie zdobyc wiedze skad te zanieczszczenia, moze odkryjesz, ze niewyobrazalny wplyw na to ma wlasnie przemyslowa produkcja miesa

Gość gość
nie ksieza ale jest to tradycja poczatkowo post obowiazywał i w srody i potem został tylko piatek pierwsi chzescijanie poscili o wodzie i chlebie ale po 2 tys lat sie zmieniło wszystko mozna ale tylko bez miesa ale w medjugorie maryja prosi zeby wrucic do tradycji i poscic o wodzie i chlebie w srody i piatki juz pisze dr ewa dąmbrowska leczy ludzi postem głodówka wykłady na yutube

Gość gość
tradycja którą wymyslili księza.chodzi o mięso a nie o sam post