Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mam pochodzenie żydowskie

Polecane posty

Gość gość

Mam 16 lat i przed wojną wiem że w rodzinie byli żydzi. Problem w tym że jak zaczynam się dopytywac o moje korzenie to matka ucina temat i mówi że to na pewno była pomyłka że to nieprawda itp. Babcia to samo... a mnie ciągnie do tej kultury pomimo mojego ateizmu. Jestem zachwycona Izraelem, hymnem itp. Jak mam sie dowiedzieć skąd tak na prawdę pochodzę ?

Gość gość
Dodam jeszcze że moje koleżanki nie znając mojej historii mówią że mam urodę troche żydowską. Wiem że nasza rodzina pomagała Żydom w czasie wojny ale babcia nie chce tego zgłosić do yad vashem...przez to zginął mój pradziadek chyba. Nic więcej nwm

Gość gość
ojej kolejna nawiedzona ateistka... to jest nudne, pochodzeniem żydowskim nie ma co się tak chwalić, bo to żadne wyróżnienie, niestety wielu Polaków to w jakiejś części żydowiny

Gość MOSZNA NACIAGNIETA NA GLOWE
RODACY DO PIECA Z NIM! Zanieczyści nasza rasę!!! :classic_cool:

Gość gość
Nie czuje się Polką tak szczerze. Nie bd ukrywać.

Gość gość
to po cholerę ciągniesz z tej biednej mateńki Polski ile wlezie, jak nie czujesz się Polką?

Gość gość
a cóż ma wykształcenie do inteligencji i sposobu zycia? zresztą zachwycasz się żydami, a nawet nie wiesz jak wrogo są oni nastawieni do Polaków, uważają nas jako gorszych

Gość gość
Nic nie ciągne... nie martw się studia za granicą :) Utrzymują mnie rodzice nie moge sama o sobie jeszcze decydować

Gość gość
Prawdopodobnie nie jestem Polką ale o tym nikt nie mówi. .. Izrael wcale nie jest źle nastawiony do swoich skoro nasza rodzina pomagała to czemu maja byc źli ???

Gość gość
ale podstawowa szkoła to chyba publiczna była...

Gość gość
a myślisz, że jak akurat twoja rodzina uratowała kilku żydów, to cały naród żydowski będzie Polaków wychwalał pod niebiosa? Ta obopólna niechęć ma początek o wiele wcześniej niż II wojna światowa, to się ciągło od wieków i tego jedna rodzinka zmienić nie może. I jeszcze jedna mała uwaga, jeśli rzeczywiście byliby tak super wykształceni jak piszesz, to nie uważaliby, że obozy koncentracyjne były polskie...

Gość wifigdańsk
autorko idz do urzedu miejskiego,wojewodzkiego,popytaj w archiwum,powinno byc o twoim pochodzeniu.,ja tez jestem zachwycona kulturą żydowską.pozdrawiam:)

Gość gość
Wy jesteście jacyś rasiści chyba... Kultura żydowska jest piękna ale warto ją poznać od podstaw bo inaczej to nie ma sensu :( Mam znajomego z Izraela jest w tej samej sytuacji co ja tylko jest starszy o kilka lat. Wyjechał do Izraela, odnalazł rodzinę przy której mieszkała jego babcia i wszystko jest ok

Gość martyna 33
A ja tobie trochę zazdroszczę.Bo Izrael to naród wybrany przez Boga.I Pan Jezus był Żydem.A poza tym to naprawdę piękny kraj :-)

Gość gość
Wiem że Izrael jest piękny bo już tam byłam naciagnelam mame zeby ze mna pojechała. Byliśmy z Jerozolimie i Ejlacie.