Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poradźcie proszę to wazne

Koniec umowy o prace a L4 po jakim przepracowanym czasie moge przeduzyc do ZUS

Polecane posty

Cześć, umowa kończy mi się 01.02.2014r a od 24.01.2014 przebywam na L4. Czy mogę jakoś przedłużyć L4? Obecnie mam zapalenie oskrzeli wywołane pracą w pyle, czy mogę wysłać L4 jutro do ZUSu jeszcze na 2 tygodnie??? I czy jeśli okazało by się, za kilka dni, że jestem w ciąży to czy mogłabym potem ciągnąć L4 na CIĄŻE do dnia porodu i następnie macierzyńskie od ZUS??? Przepraszam, że tak nakręciłam, nie planowałam tego, wolałabym sama na siebie zarobić, ale pracodawca okazał się nie fair i pozwalniał (nie tylko mnie). Umowę miałam dokładnie na 5 tygodni i 5 dni.

Gość nejnananana
"czy mogłabym potem ciągnąć L4 na CIĄŻE do dnia porodu i następnie macierzyńskie od ZUS???" Nie wstyd Ci nawet anonimowo takie rzeczy pisać? I później zdziwienie, że za granica takie zdanie o Polkach mają, że tylko rozłożą nogi żeby je zapłodnić i heja ciągnąć kasę od państwa ile się da :O Jesteś życiową niedorajdą. Współczuję Twojemu dziecku, ze będzie miało taką niezaradną matkę.

Gość czebanna
mam nadzieję, że jednak okaże się, że nie jesteś w ciąży 🖐️

Gość ruppa88
umowę miałaś na 5 tygodni, więc niestety ale chorobowe Cię nie dotyczy. Macierzyński też nie.

dzięki ruppa z prostą i konkretną odpowiedź. Kobietą powyżej tłumaczyć się nie zamierzam.

A jeżeli byłabym w ciąży to dziecko miało by najlepszą mamę na świecie :) A to co o mnie myślisz, mnie nie interesuje, zadałam pytanie bo jestem w kropce. Chorobowe przysługuje po 30 dniach czy 90??

Gość gość
odnosnie ciazy Jesli okazaloby sie, ze jestes w ciazy (pod warunkiem ze ciaza trwa: trzy miesięce księżycowe, które obejmują trzy czterotygodniowe lub trzy 28-dniowe okresy trwania) to umowa ulega przedłużeniu do dnia porodu. Dzień porodu będzie ostatnim dniem zatrudnienia. W takiej sytuacji urlop macierzyński nie przysługuje, ale zasiłek macierzyński tak, jest wypłacany przez ZUS w wysokości 100% podstawy wymiaru i przez okres urlopu macierzyńskiego. Po zakończeniu pobierania zasiłku możesz zarejestrować jako bezrobotna w urzędzie pracy. odnosnie l4 Umowa rozwiazuje się w dniu wskazanym w umowie. Ponieważ zachorowalas w okresie zatrudnienia a twoja niezdolność trwa nieprzerwanie również po ustaniu zatrudnienia, to należeć się tobie zasiłek chorobowy za okres po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego.

dziękuję gościu, wszędzie różnie piszą stąd pytanie, pozdrawiam.