Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rosalie222

Mogę wyrobić sama bez zgody ojca Polski paszport dla syna obywatelstwo Greckie

Polecane posty

Gość rosalie222
tu nie chodzi jedynie o podróże! Pamiętam jak w 2010 leciałam do Warszawy a pół roku pózniej do Berlina to wołali ode mnie pozwolenie od ojca dziecka na podrózowanie ze mną jakbym była mu obcą osobą :/ Miałam akt urodzenia ale twierdzili, że to im nic nie daje bo i tak moge chcieć porwać syna :/Bardziej chodzi mi o te"w razie W" -rozwodu i ewentualnych problemów-chcę by synek miał moje obywatelstwo, Polski paszport, pesel i wszystko co niezbędne obywatelowi RP

Gość gość
We wszystkich polskich placownkach dyplomaytcznych obowiazuje taka sama zasada : Przy skladaniu wniosku o paszport OBOJE rodzice skladaja podpis na wniosku ... i zeby bylo ciekawiej to podpis musi byc zlozony w obecnosc**pracownika konsulatu. Innymi slowy, bez zgody, a nawet bez OBECNOSCI, ojca dziecka paszportu nie zalatwisz. ALE ... nie wiem jak wyglada sprawa gdybys chciala dziecku wyrobic Dowod Osobisty w Polsce... Na Dowod Osobisty tez moze podrozowac po Europie ...?

Gość gość
najlepiej uciec do Polski, w Grecji ciemny dzieciak nie robi wrażenia, a w Polsce o wykształcenie, pracę i dziewczyny będzie mu łatwiej. podziwiam pragmatyzm Polek, kilka lat granicą i znów kochają Polskę i Polaków,

Gość gość
Jaki ciemny dzieciak? Idiotko widzialas kiedys greka na oczy? Jaki kolor skory maja grecy? No slucham kretynko, odpowiedz.

Gość rosalie222
Jak widać nie jest czarnoskóry ani ciemnoskóry. Ma charakterystyczne rysy greckie, duże ciemne oczy i włosy wykapany tata ale do murzyna mu daleko :D

Gość gość
Autorko widzialam wiele takich dzieci w Polsce nawet z polskich rodzicow. A synek sliczny btw. :)

Gość gość
aleś dzieciaka upasła!!!

Gość gość
"Autorko widzialam wiele takich dzieci w Polsce nawet z polskich rodzicow" :D Takich czyli jakich? Czym ten maly, wedlug ciebie jest "naznaczony", ze jest "taki" :D I NAWET z polskich rodzicow?

Gość gość
Takich czyli z lekko oliwkowa piekna skora. Niektorzy Polacy tez maja taka oliwkowa karnacje i ich dziecko takze i sa Polakami z dziada pradziada. No ale jak ktos mundry wczesniej napisal ze czarnuch to jakos ci nie przeszkadzalo? Aha. :o

Gość gość
wygląda jak mały cygan!

Gość gość
wytrzymaj jeszcze pare lat , i ucz dzeicko polskiego jezyka,inaczej odbierze ci dzeicko, dzeicko urodzone w obcym kraju najpierw jest obywatelem tego panstwa , a potem jest synem ojca,a na koncu jest twoj, on musi w grecji odsluzyc wojsko,itd,,, on jest grekiem ,a ty polka nie masz do niego zadnych praw,sorry ja mam tez syna w niemczech wiem jakie mam prawa zadne!!! NIECH TO DO CIEBIE DOTRZE NIE ZROB SOBIE WIECEJ DZEICI I( SIEDZ NA D***E CICHO INACZEJ STRACISZ DZIECKO;WYBIERAJ CO JET WAZNIEJSZE

Gość gość
Dziecko po brudasie? Ahahahah :D jakie wy jestescie podle suki, az mi was zal. Podle wstrętne larwy zebyscie były bezplodne i nigdy dziecka nie urodzily. Wtedy zamkniecie jadaczke!

Gość gość
hahaha frustracja niektorych siega zenitu. Dla was prostaczki wszystkie dzieci z mieszanych zwiazkow to od razu brudasy. A wy to co? Patologiczne s****wa

Gość gość
dziecko nawet urodzone w innym kraju moze miec polskie obywatelstwo. W tym celu nalezy zarejestowac dziecko w dowolny urzedzie stano cywilnego przedkladajac tlumaczenie metryki z obcegoo kraju i jej uwierzytelniona kopie. To mozez zalatwic w kazdym konsulacie badz ambasadzie. Wtedy dziecko jest rowniez polakiem, co nie jest rowne jeszcze z osiadaniem paszportu. Ja mieszkam w de i tutaj takie sprawy to codziennosc. Uwierzytelnienia i tlumaczenia mozna zlecic ksiedzu z polskiej misiji katolickiej lub po prostu tlumaczowi, Dalej koniecznym jest nadanie dziecku nr pesel. Z numerem pesel mozesz prosic o wpisanie dzeicka do Twojego paszportu lub wyrobic mu nowy polski. Ale dziecko ma dwoje rodzicow i podpis meza jest potrzebny. Jest jeszcze jedna sprawa. Wazne nos ze soba metryke - wyrob sobie jej uwierzytelnienie na kopii (w urzedzie miasta, notariusza etc.) W metryce wyraznie jest napisane, ze jestes matka. I prawo RP mowi o tym, ze kazdy obywatel Polski ma prawo wjechac do kraju nawet jezeli nie posiada dokumentow. To tak gdyby przyszlo Ci kieedys z malym uciekac z Grecji.. Zadbaj by byl polakiem, Polska zawsze Ciebie przyjmie, rozwod omzesz przeprowadzic z kraju jak rowniez sprawe o prawa rodzicielskie. Pomysl zanim bedze za pozno

Gość gość
i jesli bedziesz miala pytania to sluze pomoca, jak juz ktos u gory napisal w de matkom polkom czesto odbierane sa dzieci. Jak nie postarasz sie aby dziecko mialo polskie obywatelstwo to stracisz prawo do wlasnego dziecka..

Gość gość
a nawet jedz do Polski, postaraj sie o obywatelstwo i je ochrzcij i mow do dziecka wylacznie po polsku- wtedy wygrasz w kazdym sdzie

Gość gość
Zgodnie z polskim prawem (prawo krwi, a nie ziemi)dziecko już ma polskie obywatelstwo. Trzeba tylko sprawę sformalizować. Z aktem urodzenia pojechać do urzędu miasta/gminy ostatniego zamieszkania w Polsce i wystąpić o nr PESEL. Albo w W-wie Rozdział 2 Nabycie obywatelstwa polskiego Art. 4. Dziecko nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie, gdy: 1) oboje rodzice są obywatelami polskimi albo 2) jedno z rodziców jest obywatelem polskim, a drugie jest nieznane bądź nieokreślone jest jego obywatelstwo lub nie posiada żadnego obywatelstwa. Art. 5. Dziecko urodzone lub znalezione w Polsce nabywa obywatelstwo polskie, gdy oboje rodzice są nieznani bądź nieokreślone jest ich obywatelstwo lub nie posiadają żadnego obywatelstwa. Art. 6. 1. Dziecko rodziców, z których jedno jest obywatelem polskim, drugie zaś obywatelem innego państwa, nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie. Jednakże rodzice w oświadczeniu złożonym zgodnie przed właściwym organem w ciągu trzech miesięcy od dnia urodzenia się dziecka mogą wybrać dla niego obywatelstwo państwa obcego, którego obywatelem jest jedno z rodziców, jeżeli według prawa tego państwa dziecko nabywa jego obywatelstwo. 2. W braku porozumienia między rodzicami każde z nich może zwrócić się w ciągu trzech miesięcy od dnia urodzenia się dziecka o rozstrzygnięcie do sądu. 3. Dziecko, które nabyło obywatelstwo obce zgodnie z ust. 1 lub 2, nabywa obywatelstwo polskie, jeżeli po ukończeniu szesnastu lat, a przed upływem sześciu miesięcy od dnia osiągnięcia pełnoletności złoży odpowiednie oświadczenie przed właściwym organem i organ ten wyda decyzję o przyjęciu oświadczenia.

Gość gość
O, jaki sliczny chlopczyk !! :-) Postaraj sie szybko o uregulowanie tego.

Gość rosalie222
Dziękuję :) Synek to mężczyzna mojego życia :)

Gość rosalie222
godz. 11:01 Własnie jest tak jak piszesz niestety :( Więc te kodeksy, że niby jest Polakiem itp to bzdura! Mały jest Grekiem od ojca Greka-rodowitego! I to się dla nich liczy(państwa) a nie to co tam mówi prawo Polskie. Dlatego chcę by mały został 100% obywatelem RP w dokumentach by w razie co strona Polska mnie broniła bo Grecka stoi po stronie mojego męża .Czuję to na każdym kroku :(

Gość gość
rozmawia chociaz po Polsku ?

Gość gość
ale masz oblecha spasionego w domu :-O

Gość gość
tsza było polaka za męrza wybrac a nie ciapaka dobrze ci tak i teraz placz

Gość gość
:-O naucz sie pisać analfabeto :D WIEŚNIAK:D Autorko nie przejmuj się żałosnymi komentarzami , synuś przesłodki a jaki ma motor .Mój syn marzy o takim ;)

Gość kartony na jajka
Nie rozumiem czemu na tym topiku kazdy pisze nie na temat. A to pochodzenie a to wyglad dziecka. Chyba pytanie autorki dotyczylo czegos innego

Gość gość
Tlusciutki maly :O Spasiony bo ma kiepskie geny - Grecy to lenie i tyle. Siedz w tej Grecji, Polska ma dosc swoich nierobow a teraz jeszcze ciapackie bekarty zaczynaja zjezdzac (ci co pierwsi w kolejce byli po wize, dostali juz pobyt i kopia w tluste zadki poleczki, aby ozenic sie z kuzyneczkami z ciapolandu. A te szmatki wraz z przychowkiem wracaja do PL, juz widac na ulicach kupopodobne mordy) Wiec dodtakowo leniwe greckie dziciory nie sa nam potrzebne. Masz tyle szczescie, ze bielszy ten twoj niz kupaski ciapakow.

Gość gość
Fosc 18:01 a zebys zdechla w pi/zdu! 🖐️

Gość gość
A nie zdechne :P Fosciu ty glupiutki :D