Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co myślicie o imieniu Ruth

Polecane posty

Gość gość

??????????

Gość bajadera36236
w Polsce czy za granicą? Jak w Polsce, to nikt nie będzie umiał go poprawnie wymówić to raz. Dwa, dziecko całe zycie będzie musiało literować swoje imie za każdym razem, jak bedzie je podawać. Trzy - pretensjonalne. Jak za granicą to co innego.

Gość gość
trąc***atologią

Gość ałaboli
Hebrajskie, biblijne.... jakos zerowo dla mnie nacechowane ale ogólnie ładne, nie słuchaj tych debilizmów o patologii, bo na kafe wszystko jest patologią :P imiona również

Gość gość
Jesli juz to Rut a nie Ruth, to taka róznica jak miedzy Jozefem a Josephem, albo Tomaszem i Thomasem

Gość gość
ruth to nazwa niemieckiej rzeki?

Gość gość
że biblijne i hebrajskie.

Gość ałaboli
no jednak nie gościu, bo to o czym piszesz Thomas, Joseph pochodzi żywcem z angielskiego, a Ruth jest z hebrajskiego (a to, że w UK i USA się przyjęło w tej formie to juz inna bajka) i jeżeli już się je spolszczy to jest Ruta jeśli już :)

Gość gość
Nie dokładnie miało by być Ruth, nie Rut czy Ruta, w miare się wam podoba?

Gość ałaboli
Mnie się podoba Ruth takie trochę staromodne i z duszą :) wieje romantyzmem i klimatem Młodej Polski jak dla mnie :)

Gość gość
Miałam w gimnazjum kolezanke o imieniu Ruth i była bardzo sympatyczna i fajna osoba:) a imię też ładne:)

Gość Madeleine76
babcia mojego meza ma na imie Ruth. w tym roku skonczy 98 lat :) silna kobieta , zaczela pracowac jako 11latka, wychowala dzieci , doczekala prawnukow :)

Gość gość
mi się nie podoba (ani w Polsce ani zagranicą), wolę bardziej miękkie kobiece imiona

Gość gość
Rut to po niemiecki, Ruth to po angielsku Ruta to po polsku znaczy wierna towarzyszka.

Gość gość
Ruth, bardzo ładne, nieczęsto spotykane w Polsce imię. W Niemczech Ruth spotykałam wśród kobiet starszego pokolenia, ale coraz częściej te imię otrzymują nowo narodzone córki. Ruth - tak, polska wersja Ruta - nie bardzo mi się podoba.

Gość gość
Ja mam na imię Ruth i w urzędzie nie wymagali spolszczenia. Druga sprawa to jak ktoś na początku wspomniał to imię jest dość frustrujące i ciągle je trzeba literować, bo nawet jak ktoś kojarzy to imię to i tak trzeba tłumaczyć pisownię z h na końcu. Właśnie przez tą uciążliwość nie znoszę swojego imienia. Warto pomyśleć jeszcze o ewentualnej wadzie wymowy jaką może mieć dziecko, wtedy kłopoty z r plis ciągłe literowanie imienia to koszmar. Osobiście uważam, ze tego typu imiona powinno się nadawać tylko jako drugie, dla dobra dziecka.

Gość gość
A dlaczego nie może być Ruta??? Ruta jak roślina , przecież teraz są modne "kwiatowe" imiona. Jakoś dajecie dzieciom na imie Róża, Kalina, dalia, Lila-srila i jest ok to dlaczego Ruta nie może byc? Chodzi o to żeby byc bardziej "światowym"? To może ją nazwij Rutinacea? :P

Gość gość
Ładne imie. Dobrze ktoś napisał, w Niemczech raczej u starszych kobiet.