Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marta77356

Czy mam szansę na zmianę nazwiska?

Polecane posty

Gość Marta77356

Od zawsze mam "problem" ze swoim nazwiskiem. Za rok mam zamiar wyprowadzić się do Szkocji, aczkolwiek znam ich podejście do Polaków, dlatego też chciałabym, by moje nazwisko brzmiało mniej polsko (nazywam się Żmijewska, panieńskie mamy to Braun). Czy w związku z tym mam jakieś szanse? W USC jeszcze nie byłam a telefonicznie nie chcą mi udzielić informacji :(

Gość gość
Masz szansę, czemu nie. Braun to nie jest bardzo obco brzmiące w Polsce nazwisko, jest chyba nawet taki pisarz. Moim zdaniem warto spróbować.

Gość Marta77356
Cóż, na pewno obcokrajowcom łatwiej jest wymówić Braun aniżeli Żmijewska. Dziękuję za odpowiedź ;)

Gość gość
myslisz ze nazwisko cos zmieni? a skad znasz ich nastawienie bylas tam? ja mieszkam w szkocji i nie narzekam bardziej na takich tepych Polakow

Gość gość
zmień sobie na von Braun :P

Gość Marta77356
Byłam tylko pół roku i to, jak mnie potraktowano z racji pochodzenia zostawię dla siebie. Polacy zdążyli już tam wyrobić sobie opinię alkoholików, złodziei i marginesu społecznego. To samo odczułam będąc w Londynie i jestem już pewna, że nazwisko zmienić muszę :)

Gość gość
Masz szansę. Moja kupela zmieniała nazwisko na nazwisko mamy. Napisała, że jest związana bardziej z mamą niż z ojcem i ze względów sentymentalnych chce jej nazwisko. Udało jej się uzyskać zgodę.

Gość taka sytuacja
bardziej na O'Braun

Gość gość
Z tym, że matka tej mojej kupeli po rozwodzie wróciła do swojego nazwiska, więc sytuacja trochę inna.

Gość gość
albo MacBraun