Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nauki przedmałżenskie

Polecane posty

Gość gość

Witam, czy ktoś wie kiedy rozpoczynają się nauki przedmałżeńskie w Kłodzku?

Gość gość
wejdź na stronę parafii i tam wszystko pisze..

Gość gość
no właśnie nic nie znalazłam chyba że zle szukam.

Gość gość
A podasz parafię do której chcesz iść na nauki?

Gość gość
parafia franciszkanow w kłodzku albo parafia NMP w kłodzku

Gość gość
to pisze w nmp "Narzeczeni - rozmowy kanoniczno-duszpasterskie odbywają poza godzinami urzędowania kancelarii w uzgodnionym wcześniej z duszpasterzem terminem spotkania."

Gość gość
nam ksiadz powiedział ze nauki odbeda sie w parafi franciszkanow ale nic nie pisze na ten temat w kosciele tez nic nie jest wywieszone na ten temat

Gość gość
To zadzwoń i się zapytaj albo zapytaj tego księdza

Gość gość
16 lutego o godz 17

Gość mala mimimi
jest napisane a nie pisze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość gość
a czy ktoś może był na naukach weekendowych w Niepołomicach lub Krakowie chodzi mi o szybkie i konkretne nauki bez żadnych ceregieli prosze niech sie ktoś wypowie :)

Gość gość
W Krakowie , przy klasztorze w Mogile chodziliśmy z narzeczonym we wrześniu, bardzo fajnie i ciekawie prowadzone ( 4 spotkania w miesiącu, co środę i 3 spotkania w poradni ) pozdrawiam :-)

Gość gość
dzięki , sprawdzę na stronie jakie maja terminy zapisów ,a może ktoś słyszał o jednodniowym kursie w Krakowie coś mi się obiło o uszy ale nie bardzo chce mi się w to wierzyć.

Gość gość
Jednodniowych raczej nie ma - tylko weekendowe i tylko w wybranych parafiach ( np. dominikanie ) a co do Mogiły to nie trzeba się zapisywać na nauki, po prostu przychodzicie w jakąkolwiek środę miesiąca ( w I środę zaczynają się nauki, ale nawet jak przyjdziecie np. w III środę to nic nie szkodzi, bo można wszystko uzupełnić w kolejne środy ) i tam dopiero ksiądz Was zapisuje do poradni na 3 spotkania, to jedyne zapisy, no i wpłacacie po 50,00 zł. za materiały, które dostajecie na naukach. Materiały są bardzo fajnie zrobione, to np. rachunek sumienia specjalnie opracowany dla narzeczonych itp. powodzenia! :-)

Gość gość
Dominikanie odpadają ponieważ zapisy tam graniczą z cudem dwa razy próbowałam i nie zdążyłam , ale muszę w końcu się zdecydować bo czas leci a jeszcze poradnie trzeba zaliczyć . Dzięki za info :)

Gość gość
a mogłabyś mi napisać ile trwa taka katecheza chodzi mi o środe, czy duzo par jest na takim spotkaniu i ogólnie jak to wyglada czy trzeba rozwiązywac jakies testy itp.

Gość gość
A po co brać ślub w kościele? ja mam cywilny (wesele też było) i wcale mi szopki z białą suknią nie bylo potrzeba do szczęścia. tym bardziej jakieś nauki ... od księdza? jakby oni akurat mieli cokolwiek do powiedzenia w kwestii małżeństwa ... dziecka też nie chrzciłam. nie będę mu bajek narzucać.

Gość gość
Co do Mogiły, to - nie, nie trzeba nic rozwiązywać, żadnych testów, same nauki trwają różnie, np. od 40 min. do ok 2 godzin, ale z reguły było krócej ;-) My byliśmy we wrześniu i par było bardzo mało ( ok. 6ciu ) ale ponoć w miesiącach "ślubnych" może być trochę więcej. Ogólnie było bardzo miło i bez kazań, ceregieli typu treningi w kalendarzyku , straszenia itp. :-)

Gość gość
strasznie Ci dziękuje w takim razie w środe jedziemy :)

Gość gość
Super, powodzenia! :-)

Gość gość
wczoraj byliśmy na pierwszym spotkaniu u Cystersów akurat tak się zdarzyło że tematem było naturalne planowanie rodziny myslałam że się posikam ze śmiechu :)klimat świetny ,ludzi w cholere .z czystym sumieniem polecam ten kurs i jeszcze raz dziękuje za namiary:)

Gość gość
I super, że się Wam podobało, powodzenia w dalszych naukach :-)

Gość gość
Witam, Chciałabym się dowiedzieć, czy zapisując się na kurs przedmałżeński trzeba w nim uczestniczyć przez cały dzień, a nie np wejść podpisaś listę i wyjść, przyjść na koniec. Sprawdzana jest w jakiś sposób obecność? Dokument tożsamości?