Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

KOMBINATORYKA kto się zna

Polecane posty

Gość gość

Windą dziesięciopiętrowego jedzie 7 osób. Na ile sposobów mogą wysiąść z tej windy, jeśli każda z nich wysiada na innym piętrze?

Gość gość
nikt? ;(

Gość gość
10 pięter 7 osób permutacja może?

Gość gość
10*9*8*7*6*5*4 ja myśle,ze tak no ale nie wiem, słaba w tym jestem...

Gość przystojnyekonometryk
Masz 10 pieter i 7 osob. Jedna osoba wysiada na innym pietrze. Na jednym z 10 pieter moze wysiasc 7 z 7 osob zatem moga wysiasc tu na 7 sposobow, pozostaje 9 z 10 pieter, na kolejnym moze wysiasc 6 z 7 wiec mamy tutaj 6 sposobow i tak dalej... mamy zatem 7*6*5*4*3*2 ostatnia osoba moze wysiasc na 1 z 4 pozostalych pieter, ma zatem 4 rozne mozliwosci wiecj 7*6*5*4*3*2 nalezy pomnozyc jeszcze przez 4 kolejnosc pieter nie ma tutaj konkretnego znaczenia tj gdy winda jest pelna to wysiadanie mozna zaczac od pietra 1 jak i 10 zatem proces opisany powyzej wedlug mnie mozna odbyc jeszcze na 10! sposobow, ostatecznie zatem osoby wysiadaja na kolejnych pietrach na (7*6*5*4*3*2)*4 a pojedyncze osoby mozna rozlokowac na 10 pietrach, to tak jak mozliwosc rozlokowania 10 ksiazek na 10 pozycjach powinno dac 10! (dziesięć silnia) kombinacji, tak i tutaj poszczegolne osoby mozna rozlokowac na dodatkowe 10! sposobow zatem powyzszy iloczyn nalezy pomnozyc jeszcze przez 10! co ostatecznie daje kosmicznie duza liczbe mozliwa do zapisania jako 10!* Pozdrawiam ;-)