Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zakaz skracania imion jej dzieci

Polecane posty

Gość gość
misia to moga sobie w sklepie kupic.... a u mnie jest chłopak Adrian ma 10 lat i mówią mu Adzio jak do jakiegos ułoma .....

Gość gość
Skoro tak nazwała dzieci to chyba logiczne, że oczekuje aby się do nich tak zwracano a nie po jakiś skrótach. Nie ma w tym nic dziwnego.

Gość gość
Ale skroty sa po to by ich uzywac! Nie mowie o jakis mega zdrobnieniach typu maksik tylko zwyczajnie max, zwlaszcza ze to imie jest mega dlugie i zarowno on jak i jego rowiesnicy maja problem go wymawiac.

Zupełnie nie rozumiem jak może zakazać :o zbije Cię za to? :D Ciekawe co zrobi jak dzieci będą starsze bo jakoś nie wydaje mi się żeby nastolatki miały na takie zakazy zareagować inaczej niż śmiechem :p

Gość gość
ja nie lubie jak ktoś do mojej córki mówi Sindi :/

Gość gość
No wiesz..powiem max i gotowa sie obrazić, kazdemu zwraca uwagę nawet paniom w przedszkolu..:/

Gość gość
Sindi?a od jakiego to imienia?

Rozumiem :) ale nie każdy kto będzie zwracał sie do jej dzieci będzie brał pod uwagę jej fochy, a ona nie każdego będzie w stanie dopilnować :p

Gość gość
Wyobrazam sobie jak jej syn mając 8 lat mówi do kolegi ze szkoly nie jestem max,tylko maksymilian!!

Gość gość
kobieta dobrze robi dziecko takie ma imie I tak sie powinno do niego zwracac.masz albo bedziesz miec dzieci to sobie bedziesz wolala na nie jak bedziesz chciala.musisz to uszanowac.ja specialnie wybralam corce krotkie imie Ewa zeby nie zrabniali.nienawiedze jak ktos wola na nia Ewka.czasem mowie na nia Ewunia.ogolnie mam uraz do wszelkiego zdrabniania przekrencania imion czy tez tzw ksywek.poprostu tego nie trawie.

Gość gość
no, tylko jesli ktos daje dziecku jakies imie, to powinien sie liczyc z tym, ze inni beda je zdrabniac, bo taki jest zwyczaj. i co sie oburzac? jak syn ma aleksander, to zdrobnienie jest olek, a jak ktos nie moze tego zniesc, to daje inne imie, ktorego sie nie zdrabnia, albo tylko w malym stopniu przekreca np. pawel czy piotr.

Gość gość
sindi od imienia Sandra nie wiem czego akurat taki skrót mi sie nie podoba córka jeszcze nie rozumie ma niecałe 2 latka...

Gość gość
A co to za zwyczaj? Skracania imion? Imię to imię i jeżeli osoba która je nosi nie życzy sobie skracania to powinno się to uszanować i zwracać się pełnym imieniem, a nie na siłę szukać skrótów.

Gość gość
na Maksymiliana już lepiej wołać Maksym, maks brzmi idiotycznie

Gość gość
a wiecie czego ja najbardziej nie trawie u małych dziewczynek? wymalowanych paznokci i to w dodatku niechlujnie! jak mona tak małemu dziecku malować paznokcie chodzi mi o wiek tak ok 1,5 roku? no pytam sie tępe mamuski po co malujecie tak malym córka paznokcie i robicie z nich lolitki?

Gość gość
Moja sąsiadka z dzieciństwa, koleżanka, miała na imię Urszula.. jak ktoś do niej zawołał powiedział Ulka, to jej mama, gdy to słyszała, to od razu się wtrącała.. mówiła: nie mówicie tak brzydko.. to nie Ulka.. tylko Urszulka lub Ula.. :) To i tak nic nie dało.. bo jak jej mama nie słyszała to i tak różnie się mówiło.. A Ulce było obojętne.. nam uwagi nigdy nie zwracała.. czy mamy mówić tak, czy siak. _ Ciekawe jak mama tych dzieci zamierza rozwiązac problem w przedszkolu.. powie do wychowawczyń: drogie panie,macie mówić do moich dzieci tylko tak i tak.. a tak jest zakazane? Zrobi zebranie dla maluszków i powie: dzieci.. to jest Maksymilian, to jest Anastazja... nie wolno wam mówić do nich inaczej... Przesada..

Gość gość
moja koleżanka ma na imię Małgorzata i nie trawi skrótu Gosia. zawsze wszystkich poprawia, że ma na imię MAŁgosia. i ok, wszyscy przywykli. co do malowania paznokci to mała dziewczynka widząc jak mama maluje paznokcie zazwyczaj bardzo chce mieć takie same, więc matki czasami godzą się na zrobienie im tej przyjemności.

Gość gość
raz na jakis czas można pomalować ale starannie! nieraz widze jedna mamuske z swoja corcia chyba ma 3 latka to ma tak niechlujnie pomalowane paznokcie nie dosc ze dlugie i brud czarny widac to jeszcze ten lakier jest taki odpryśnięty litosci matka moglaby sie bardziej do higieny dziecka przylozyc a nie do malowania.....

Gość gość
no ale to Twoja koleżanka poprawiała ludzi, a nie jej mama.. Ja miałam w podstawówce taką dziewczynę z równoległej klasy.. przyszła do szkoły w 5 albo w 6 klasie.. Miała na imię Magdalena. I tak to zrobiła, że wszyscy, łącznie z nauczycielami(!) mówili do niej Lena.

Gość gość
higiena to inna sprawa. a co do dokładności - spróbuj wytłumaczyć 1,5 letniemu dziecku, że teraz ma przez 5 min nic nie dotykać, bo suszymy paznokcie ;)

Gość gość
jak się chce to się potrafi

Gość Cocosova
Jesteście NIENORMALNE !

Gość Dobrze i bardzo dobrze
Skróty sa okropne. Imię to imię po to nadane żeby używać

Gość gość
Biedna mama się załamie, jak w szkole średniej wpadną koledzy i zapytają czy jest Łysy albo Siwy albo inny Pidżej, a na małą będą wołać Krycha albo Bibi :D

Gość gość
Nie rozumiem co to o znaczy zabroniła ? Jak ktos powie Maksiu to co ? pobije czy obrazi sie na dana osobę ? Chyba ta baba za malo ma problemow w życiu .

Gość zawsze gotowa
Pidżej ❤️

Gość gość
Ja bym chętnie przekręciła i mogę nawet ułożyć rymowankę, tylko powiedz jak ma na imie twoja mała, Igusiu :)

Gość gość
No, do mnie mówi się Oleńko, nie uważam tego za ujmę. Lubię to. A Oleńka Billewiczówna z Potopu też nie wyglądała na zgorszoną, gdy właśnie tę wersję imienia słyszała :)

Gość gość
A co złego w zdrabnianiu imienia ? Juz naprawdę nie przesadzajcie bo same róbcie sobie problemy . Moja koleżanka z pracy ma 4o lat i mowie do niej Justyś .Do innej kolezanki mowie Renatka albo Renia .

Gość gość
A co zlego w mowieniu pelnym imieniem? nie o to tu chodzi, a o uszanowanie czyjegos zdania