Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mieszkanie z TBSu

Polecane posty

Gość gość

Ma ktos albo sie stara o nie? U mnie maja oficjalna strone w necie, ale zadnych szczegolow nie maja opisanych. Tylko tyle, ze czeka w tej chwili 200 rodzin. Czy aby moc starac sie o takie mieszkanie, trzeba spelniac jakies kryteria? Czy jest jakis prog dochodow, ktorego nie mozna przekroczyc.? W koncu, czy takie mieszkanie kiedys bedzie na wlasnosc?

Gość gość
docieraja do mnie sprzeczne wersje. Jedna znajoma mowila, ze nie mozna przekroczyc 560 zl netto na osobe w rodzinie. a druga zamierza wpisac sie na liste oczekujacych, a jej maz zarabia 8000 netto zagranica.

Gość gość
wiem cos co nie to na temat mieszkan z tbsu. sa kryteria dochodowe czyli np. 3 osobowa rodzina nie moze przekroczyc dochodu np.5000zł brutto. do tego trzeba pokryc iles tam procent - tzw. partycypacja budowy - u mnie w miescie wynosi ok.30% np. mieszkanie ok.50-60m2 kosztuje ok.50ooozł tej partycypacji. nie ma mozliwosci wykupienia tych mieszkan na wlasnosc.

Gość gość
odradzam mieszkania z TBSu. Nigdy to nie bedzie twoje, wysoki czynsz i ta partycypacj. Nie oplaca sie

Gość gość
ogolnie takie mieszkania sa bardzo drogie jesli chodzi o czynsz. u mnie w miescie sam czynsz wynosi w mieszkaniach tbs -12zł. np. mieszkanie 50m2 - czyli czynsz ok. 600zł. dolicz do tego osobno wszystko- woda, prad, gaz, tv. ok.1200zł jak nic.

Gość gość
to widocznie teraz weszla. bo wczesniej nie bylo molziwosci wykupienia takich mieszkan.

Gość gość
ja np. mam nowe mieszkanie. nie z tbs tylko z zbilku. niby mieszkanie socjalne- smiech na sali. ok. zaplacilkismy malo po zaledwie 1500zł kaucji ale utrzymnania takiego mieszkania jest drogie,. sam czynsz juz mamy 320zł doliczyc do tego woda-80zł, prad 100zł i gaz w zime ok.200zł. razem.700zł. gdzie w blokach maja taniej. a mieszkanie tylko 40m2.

Gość gość
ale nie kazdy ma w bloku mieszkanie na wlasnosc. bo nie tylko sa mieszkanie w bloku ze spoldzielni ale tez np. ze zbilku. bo np. dostali z urzedu miasta jako osoby oczekujace z listy na przydzial mieszkania.

Gość gość
Tak niby mozna wykupic takie mieszkanie ale..... To tylko teoria, w prkatyce maskaryczna biurokracja i wykup takiego mieszkania sie nie oplaca bo kosztuje wiecej za metr niz nowiutkie. Totalna lipa.

Gość gość
ja np. mam te mieszkanie ze zbilku. mieszkam tu dopiero rok. i juz na samym czynszu mam podwyzke ok.100zł. jak sie wprowadzalam placilam jakos. ok.230zł. ateraz juz ok.320zl. niby metr mial byc po 3,50zł a teraz mamy ok.7zl. i to niby mieszkania socjalne. naszym kosztem prubuja splacic kredyt.