Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

CZYTANIE KSIAZEK W OBCYM JEZYKU

Polecane posty

Gość gość

Witam! Czy sa tutaj osoby które swobodnie potrafią czytać książki w j.obcym ? Ja mam problem ze składniom..... Potrafie mówic*****sać na poziomie dostatecznym ogólnie rzecz biorac znam mase słowek itd. Sprobowałem swoich sił czytają jedna z książek Kinga w j. obcym i jedno wielkie nieporozumienie nie jestem w stanie zrozumieć nawet 30% tekstu :) Pomagam sobie translatorem ale on źle tłumaczy bo podejrzewam że tam jest masa wyrażeń typu idiomy itd. MOZE JAKAS RADA OD OSOB KTORE DOBRZE ZNAJA JAKIS JEZYK ???????

Gość gość
???????????????????????????????????????

Gość gość
w języku polskim też masz problem z gramatyką, mówi się i pisze się "ze składniĄ"

Gość gość
Alpinista wpada w przepaść. Koledzy krzyczą: - Piotr żyjesz? - Żyję! - Ręce masz całe? - Całe! - Nogi masz całe? - Całe! - To wstawaj! - Nie mogę. Jeszcze lecę!

Gość gość
Czytam, bardzo dobrze znam angielski, ale nigdy nie osiągnę takiego poziomu, zeby wyłapywać absolutnie wszystkie niuanse językowe. A w zasadzie po co się męczysz, skoro ci nie idzie? co to ma niby dać? czytaj proste książki (nawet dla dzieci), a nie takie pisane wyrafinowanym językiem.

w jednym języku czytam bez żadnego problemu, ale jak dochodziłam do takiego poziomu to po prostu liczyłam na kontekst, bo mi zatrzymywanie się nad każdym słówkiem w*******o. albo co jeszcze robiłam to sprawdzałam najczęściej powtarzające się słowa lub rodzinę leksykalną związaną z tematem i to mi wystarczało. tak naprawdę wszstkie powieści można w ten sposób odkodować, nawet w najambitniejszej jest pewna powtarzalność leksykalna i konstrukcji zdań i właśnie w obcojęzycznej książce to łatwiej wyłapać z Kingiem jest pewnie ten problem, że jest dużo slangu nie licz może na początku na pełne zrozumienie, wiem jak mnie to w*******o, że nie rozumiem, pamiętam, żeliczyłam na kontekst i on mnie zwodził:O:-P ale ćwiczenie czyni mistrza.

Gość gość
dużo zależy od jakiej książki zaczniesz King do najprostszych nie należy. Ci, którzy piszą stylem kwiecistym tez nie są prości w obłsudze. Książki pisane językiem współczesnym też moga dać do wiwatu. Dla mnie autorką do czytania w j. angielskim jest Jodie Picoult Przyznam,ze poległam na Bridget Jones