Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaczka_dziwaczka88

Podpisanie umowy o pracę w 5 miesiącu ciąży...

Polecane posty

Gość kaczka_dziwaczka88

witam, mam pytanie, czy ktos sie orientuje czy podpisanie umowy o pracę w trakcie ciąży bedzie skazane na kontrolę zusu? wczesniej pracowalam na umowe zlecenie ze skladkami zus w tym dobrowolna chorobową rowniez odprowadzalam, jednak po 2 latach pracy w tej firmie dostalam propozycje umowy o pracę. W trakcie ciazy do tej pory tylko raz bylam na L4 z powodu przeziebienia...chyba 4 dni. Pracę mam biurowa, wiec chce pracować jak najdluzej. Dodam ze pracodawca wie ze jestem w ciąży.Ale czy ktos ma wiedze co na to ZUS? Dzieki za odpowiedź.

Gość kaczka_dziwaczka88
oczywiscie nie mam nic do ukrycia pytam czysto teoretycznie.wiadomo ze zus jak to zus zawsze sobie cos moze znalezc...

Gość gość
Z zuem jest tak ze nieraz sie przyczepi do wszystkiego a nieraz nie. Podejrzewam ze gdy podpiszesz umowe pracodawca moze sie spodziewac kontroli z zus. Ale skoro ma czyste sumiemie i ty tez bo oboje wiecie wo ciazy i nie zamierzasz od razu isc na zus zla to nie macie sie co kontroli obawiac.

Gość gość
Ciąża nie jest przeciwwskazaniem do pracy, co ma do tego ZUS ? Zus może cie pocałować. Nawet jak cie skontroluje w razie ewent L4 to co ? Do czego mieliby się przyczepić Umową o pracę podpisuj, bo to rzadkość dzisiaj. A zabezpieczenie duzo większe nią umowa-zlecenie.

Gość gość
A kto powiedział , że kobieta w ciąży nie może pracy szukać i skutecznie ją znaleść. Ciąża nie oznacza zakazu pracy.

Gość kaczka_dziwaczka88
tak ale przez laski ktore po zobaczeniu 2 kresek ida na L4 troszke opinie na temat kobiety w ciazy sie zmienily...stad moje obawy!

Gość gość
Może ale nie musi. Jak jest wszystko w papierach ok i faktycznie pracujesz to nie ma się co bać. Nie ma zakazu zatrudniania ciezarnych. Zależy też jak duza firma

Gość kaczka_dziwaczka88
firma duza ale wiekszosc na umowe zlecenie/zlecenie z zusem. uop ma tylko biuro.no i ja też bo w biurze pracuje.

No ale przecież to chyba nie ma znaczenia, czy jest to 5 czy 7 miesiąc ciąży. Pytanie tylko, czy po rozwiązaniu pracodawca będzie chciał w Tobą przedłużyć umowę. Ciąża to ciąża, bywa rożnie, dziewczyny dowiadują się w 4-5 miesiącu więc uważam, że nie będziesz miała problemu.

Gość gość
mam podobny problem!

Słuchajcie, spokojnie jeśli podpisałyście umowę należy Wam się zwolnienie itd.

Gość gość
Witam, jak się skończyła ta sytuacja? Bo bd zaraz w podobnej sytuacji i nie wiem co mnie czeka.

Gość gość
sytuacja moze skonczyc sie odmową wypłaty zasiłku dla mamy bo zus uzna np. pozornosc zatrudnienia w celu wyłudzenia swiadczenia. To niestety czeste, ja bym nie ryzykowała. Zwłaszcza ze teraz jest kosiniakowe