Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tomasz Vavrusko

Polska redukuje wydatki na wojsko i rozbraja się

Polecane posty

Gość Tomasz Vavrusko

W mediach ciągle słychać o rzekomo astronomicznych sumach pieniędzy jakie Polska wydaje na armię. A to bluff. Według najnowszych danych roczny budżet wojskowy Polski spadł do 9,3 miliarda USD, co daje 23 miejsce w skali Świata (razem z Algierią). Na Wikipedii można przeczytać że Polska ma 900 czołgów. To też bluff. W rzeczywistości Wojsko Polskie ma 400 sprawnych czołgów (Leopardy 2 i PT-91). I wcale nie mamy 120 tysięcy żołnierzy. Wojska Lądowe mają 45 tys. żołnierzy.

Gość Tomazs Vavrusko
Już wkrótce rozbroję moje dwa granaty i nagram filmik jak rozwałkowuje je wałkiem do ciasta.

Wojska Lądowe liczą 65 tysięcy ludzi, z czego 20 tysięcy to cywilne urzędasy a tylko 45 tysięcy to żołnierze (w tym 30 tys. Korpus Zawodowych Szeregowych). Z takimi siłami można skutecznie bronić najwyżej 225 km granicy (100 żołnierzy na 1 km granicy, dwie zmiany po 12 godzin).

Jakoś mi się nie wydaje, aby w najbliższym czasie ktoś miał najechać na Polskę, a nawet jeśli to i tak ewentualny agresor miałby kilka razy większą armię + bardziej destrukcyjną broń, więc wątpię czy nawet większe wydatki na armię by dużo dały...

Ale gdyby tak myśleć, to właściwie można całkowicie zlikwidować armię i przeznaczyć te 9 miliardów USD np. na Służbę Zdrowia...

W sumie to tak myślę - i są nawet pozytywne przykłady np. Japonia i Niemcy po II wojnie miały bardzo niskie wydatki na wojsko, a rozwijały się znakomicie i jakoś nikt ich nie zaatakował... w ogóle poza Bliskim Wschodem i Afryką w obecnych czasach prawie że już nie toczą się większe wojny - co najwyżej wroga retoryka albo okazjonalne potyczki przygraniczne, które (póki co) nie przeradzają się w nic gorszego (wiem że może zapeszę, ale tak to wygląda dla mnie)

Gość gość
Tomasz dobrze jej powiedziałes. Nie długo polska armia będzie tak słaba, o ile już nie jest, że mała litwa by ich obróciła w proch. Założe się że nie zawsze będzie na świecie pokój, przez co obudzimy się z ręką w nocniku, jak za 2wś

Gość gość
Żołnierze som źli i do tego kopiom małe zajączki! Zajączek sobie kica a taki żołnierz maszeruje i go kop!

Gość gość
No i niech wreszcie redukuje i niech żołnierze wracają do domu. Głosowałem na tegoż prezydenta ale wczoraj mnie wpienił gdy się dowiedziałem że podpisał zgodę na udział naszego wojska na misji w Afryce. Czy naprawdę musimy zgadzać się na wszystko czego chce NATO ? Czy nie możemy choć jeden raz powiedzieć NIE ?

W Radiu Zet (lewicowym mediów prowadzonym przez byłych działaczy PZPR) zasugerowano już nawet iż Polska powinna pójść za przykład Islandii, gdzie całkowicie zlikwidowano armię. Lub za przykładem Szwecji, która zachowała symboliczne siły zbrojne zdolne do obsadzenia pomników nieznanego żołnierza 1 Listopada.

Gość gość
Co do Litwy to gadasz bzdury. Weź choćby pod uwagę że to nasze samoloty F16 chronią ich przestrzeń powietrzną.

"Wojna domowa" w Republice Środkowej Afryki już się skończyła. Islamscy rebelianci złożyli broń i wycofali się z zajętych obszarów. Nie wiem czy tych 50 polskich żołnierzy co miało tam polecieć starym, ex-amerykańskim C-130 w końcu tam poleciało, ale jeżeli polecieli to chyba już lecą z powrotem.

Gość Rzecznik Wojsk Lądowych
Uwaga! Komunikat Straty wśród małych zajączków w starciach z żołnierzami Wojsk Lądowych nie przekraczają 7,3%. Koniec komunikatu.

119 ex-niemieckich czołgów Leopard 2, dwa nowe niemieckie okręty podwodne typu U-212, dokończenia k***ety "Gawron" (która kosztowała tyle co amerykański lotniskowiec z napędem atomowym), kilka nieuzbrojonych samolotów szkoleniowych od Korei Południowej (transport do Polski będzie droższy niż same samoloty) - oto te całe sławne 130 miliardów złotych na wojsko.

Poprawka: k***eta "Gawron" zostanie dokończona jako patrolowiec "Ślązak". W sumie jednostka kosztować będzie 250 milionów USD.

Gość gość
Może jego moszna:)

Gość gość
Z Ciebie taki specjalista jak z koziej d...y trąbka.

Gość gość
to nie jest podszyw tylko oryginał, ty rudy wychudzony długowłosy padalcu!