Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy mozliwe aby w dzisiejszych czasach lekarz pomylil sie co do ciazy mnogiej??

Polecane posty

Gość gość

w 12 tyg lekarz powiedzial mi ze widzi 1 serduszko, ja tez to widzialam, a tak sie zastanawiam, czy w dzisiejszej dobie mozliwe jest aby np na nast wizycie powiedzial: o prosze, a jednakk bliznieta:) znacie takie przypadki?

Gość gość
chyba wątpliwe hahaha

Gość gość
na samym początku często tak bywa, ale nie w 12 tygodniu...

Gość gość
tak mi tylko przeszlo przez mysl, ze a moze... strasznie sie dziwie poprostu wielkoscia mojego brzucha. w 1 ciazy do 6ego msc ciazy nikt nie wiedzial ze jestem w ciazy, a mialam dosc duzy kontakt z ludzmi. teraz brzuch mam poprostu ogromny, jestem w 16tyg, jutro mam wizyte. i widze jak brzuch powieksza sie w zastraszajacym tempie... dziecko tez czuje juz od 12ego tyg, nie sa to jakies mocne kopniecia, ale takie "mizianie" wieczorami. i wlasnie to spowodowalo ze zaczelam miec juz i takie mysli o pomylce heheh

Gość gość
Duży brzuch może świadczyć o wielowodziu.

Gość gość
To ja Ci napiszę, że ja tak miałam, co prawda w 10 tc, ale jednak na pierwszej wizycie (6tc) widoczny był jeden zarodek, ale już w 10 tc dwa:) Muszę napisać, że lekarz bardzo wnikliwie oglądał obraz usg, trwało to ok.10 minut, zanim poinformował mnie o tym, że to bliźniaki. Dzieci były tak ułożone, że dawały jakby "lustrzane odbicie", więc lekarz dłuuugo zastanawiał się czy to nie jego sprzęt szwankuje. Więc, gdyby nie doświadczenie i wnikliwość lekarza prawdopodobnie dowiedziałabym się o tym za parę tyg. później na następnej wizycie. A co do wielkości brzucha, to fakt- tak było- u mnie już w pierwszych tygodniach brzuch był widoczny!

Gość gość
a czy wielowodzie jest w jakis sposob szkodliwe dla dziecka??

Gość gość
wielowodzie pewnie ze jest szkodliwe bo jest to komplikacja I nie jest normalne. Ja mialam ogromny brzuch od prawie poczatku na koncu mialam jakbym nosila trojaczki - mialam wielowodzie. Wielowodzie wystepuje przy bezczaszkowiu wadach przelyku nerek itd. Moja corka byla zdrowa a wielowodzie wystapilo bo byla wielka prawie 4,5 kg. Przez wielowodzie glowka nie wstawila sie w kanal I musialam miec cesarke. Zagrozenie jest przy wielowodziu jesli odejda ci wody a glowka nie jest wstawiona bo pepowina moze wypasc I udusic dziecko

Gość gość
Samo wielowodzie szkodliwe nie jest dla dziecka. Dziecku jest nawet wygodniej w dużym basenie niż w małym. Natomiast szkodliwe mogą być przyczyny wielowodzia. Często jest to cukrzyca ciążowa, ale też inne przyczyny wymienione przez gościa powyżej. Część przypadków to wielowodzie idiopatyczne, tak było u mnie. Z resztą spodziewałam się tego i przed ciążą, bo to samo miała moja mama. Wielowodzie jest wskazaniem do cc, ponieważ podczas porodu istnieje zwiększone ryzyko odklejenia się łożyska. Jest to też na pewno wskazanie do wykonania dokładniejszych badań w ciąży, na pewno warto zrobić echo. Nieraz zalecane jest badanie genetyczne.