Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

prosze o pomoc mamy jakie leki z polski dla niemowlaka mieszkam w uk

Polecane posty

Gość gość

niedlugo przylatuje do mnie mama, dziecko bedzie mialo dwa miesiace. W uk malo jest lekow dla takich malych dzieci, oni wola nic nie dawac. Dlatego chcialabym zrobic liste wszystkego co moze sie przydac dla tak malego dziecka na kilka najblizszych miesiecy. Prosze o pomoc doswiadczone mamusie jako ze nie znam sie na polskich lekach, z gory dziekuje

Gość gość podpowiadacz
woda morska w sprayu do noska paracetamol w czopkach - to się przyda raczej na później ibuprofen też może być w czopkach maść majerankowa w razie kataru pod nosek syrop przeciwgorączkowy Bufenik np. - też na później Espumisan na kolki albo inne kropelki jakiś żel na ząbkowanie - Dentinox albo kropelki nie pamiętam nazwy może ktoś inny podpowie

Gość gość
Na pewno coś na kolki. Polecam Infacol.To to samo co Espumisan,ale mojemu dziecku i wielu innym dzieciom znajomych lepiej pomagał. Możesz zamówić delicol-też często stosowany na bóle brzuszka,kolki,nietolerancję laktozy. Nie wiem jak z probiotykami,bo nie każde dziecko dostaje. ja stosowałam BioGaję ,apóźniej wg mnie lepszy Dicoflor. Kup też nadmanganian potasu-w razie potówek dodajesz do kapieli i wodny roztwór fioletu gencjanowego. Rozcienczasz z wodą aby woda była lekko zabarwiona i możesz stosować na problemy skorne. Ja stosowałam na pupę miejscowo lub rozcieńczony w przypadku odparzenia i na buzię jak mała miała trądzik-ale ostrożnie i lekki roztwór!!! Nie wiem jak z lekami na przeziębienie,bo córka jak na razie nie chorowała,ale jest jakiś syrop w aptekach do stosowania dla takich maluchów-niech mama zapyta.

Gość gość
O właśnie jeszcze woda morska-polecam Marimmer baby lub Disnemar. Zel na ząbkowanie np. Bobodent.

Gość gość
A do pupy z apteki to polecam Linomag. Możesz kupić też Alantan w kremie. Ja używam miejscowo na buzię jak jak iekies krostki wyskoczą,albo mała ma podraznienie.

Gość gość
dziekuj***ardzo za odpowiedz. wlasnie mala ma tradzik (nie potowki)... co na to polecicie? takie pryszcze z bialymi koncowkami na glowie twarzy klatce piersiowej

Gość gość
Przecież tu mozesz kupic wodę morska w spraju,syrop przeciwgoraczkowy dla dzieci,wszelakie żele na ząbkowanie, proponuje maść majerankowa i cos przeciwgoraczkowego w czopkach i jakas maść rozgrzewajaca do smarowania klatki i pleckow.

Gość gość
No to właśnie tak jak napisałam. Lekki roztwór fioletu na wodzie-przemywasz miejscowo plus Alantan krem. U mojej córki bardzo szybko pomogło. Fiolet zrób sobie w małym pojemniczku. Nalej wody i kilka kropel. I troszkę takiego roztworu dadaj do czystej wody w miseczce do buzi.

Gość mamadwóchdziewczynek
Ja uważam, że przede wszystkim w apteczce trzeba mieć leki przeciwbólowe/przeciwgorączkowe. Dla malucha do roczku zaopatrz się w jakiś ibuprofen i paracetamol/albo w syropkach albo w czopkach - ja polecam mieć i jedne i drugie/. Oprócz tego może właśnie tj dziewczyny radziły - coś na kolki, deninox na bolesne ząbkowanie, woda morska. Ja osobiście dorzuciłabym jeszcze probiotyk, np. dicoflor i coś z witaminek/kropelki/. Jeżeli coś z w/w masz u siebie to bez sensu wozić, myślę że wodę morską macie np.

Gość mama wprawiona w boju
do pupy - bepanthen, rewelacja -jezeli miewa kolki - espumisan, delicol, biogaia, debridat -jeżeli ulewa syrop Gastrotuss baby -omegamed baby +D saszetki - kwasy dha z wit D pozbawione smaku tranu -koperk do parzenia? nie wiem czy u ciebie nie ma -czopki glicerynowe na zaparcia -dentinox na zabkowanie -witamina C w kropelkach -moze to glupio zabrzmi ale po wszystkich oliatumach i emoilentach myje dziecko... żelem Linomag i jestem zachwycona :)

Gość gość
Na trądzik nic nie trzeba o ile nie jest jakoś bardzo nasilony, myć przegotowaną wodą, osuszać i ewentualnie mąką ziemniaczaną zasypywać leciutko. Nadmanganianu na twarz nie polecam, na ciało można doraźnie.

aaa! jeżeli byście się odparzyli to alantan masc! bo sudocrem pewnie masz i inne masci cynkowe :)

Gość mamadwóchdziewczynek
to ja pisałam o trądziku... rzeczywiście warto mieć coś na odparzenia, sudocrem np.

Gość gość
Większość z tych leków, które podałyście jest dostępna w UK na półce, bez recepty: syropy przeciwgorączkowe (Calpol - z paracetamolem, Calprofen - z ibuprofenem), Infacol na kolki, spraye do zakraplania nosa, emolienty takie jak Oilatum, Balneum, żele na ząbkowanie - wszystko jest. Z Polski zabierz jakieś dobre, polecane syropy na kaszel , maść majerankową, środki p/gorączkowe w czopkach, witaminę C i D dla niemowlaków i małych dzieci. Warto zaglądać do sklepów ze zdrową, organiczną żywnością i suplementami diety w UK, ja ostatnio kupiłam syrop Sambucol z wyciagiem z czarnego bzu ma przezienienie dla córki.

i Aphtin na afty :) tak sobie na raty przypominam.

Gość gość
Prawie wszystko jest tu w uk, jedynie masc majerankowa i tony czopkow, nam babcia przesyla co jakis czas, przydatne przy zabkowaniu i chorobach. Reszta jest tu, wystarczy isc do apteki, nauczyc sie wczesniej jezyka i wszystko znajdziesz, to nie trzeci swiat.

Gość gość
ja bym zaproponowała mąkę ziemniaczaną, akurat do pupy najlepsze co może być

Gość gość
A myslisz ze w uk nie ma maki ziemniaczanej? Jest w kazdym sklepie cornflour

Gość ex_debill_znowu_po
cornflour to kukurydziana akurat jest - nie wiedziałam, że też się nadaje; ja jeszcze z Polski tacham ampułki z wodą jakąśtam do inhalacji - być moze i tutaj to jest, ale mniej gimnastyki z przywiezieniem tego stamtąd; aha i pulmex - tylko to już dla starszych maluchów

Gość gość
To jest skrobia, a nie maka kukurydziana, ale punkt za znajomosc jezyka :-) juz nie bedziesz musiala latac do polskiego sklepu