Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MelaniaMela

Wrocic czy zostac???

Polecane posty

Gość gość
Boze Co sie czepiacie tej pisowni nudzi sie wam??? I ja mialam na mysli o z kreska itp a nie z znaki interpunkcyjne! A poza tym to chyba moj Problem Jak pisze a nie wasz! Dobrze ze wy wszyscy tacy inteligentni jestescie i pewnie kazdy po studiach podyplomowych haha ;)

Boze Co sie czepiacie tej pisowni nudzi sie wam??? I ja mialam na mysli o z kreska itp a nie z znaki interpunkcyjne! A poza tym to chyba moj Problem Jak pisze a nie wasz! Dobrze ze wy wszyscy tacy inteligentni jestescie i pewnie kazdy po studiach podyplomowych haha

Gość gość
Wyobraź sobie, że niektórzy są po studiach ale wiem, że dla ciebie to abstrakcja ;)

Gość gość
Ty autorko jakas niespelna rozumu jestes :D I jeszcze te wielkie litery w srodku zdania, ni przypial, ni wypial :O

Aaa taki po niemiecki odruch tutaj wszystkie rzeczowniki pisze sie duzymi literami haha ;P

Gość gość
Czy wy wszyscy nie widzicie, ze ktos sobie jaja robi?! A przezywacie jakby to co najmniej Obama pisal. Tak was razi po oczach czyjas pisownia to nie czytac po prostu. Ale jakby to bylo kazdy polaczek przeciez musi swoje 5 groszy wtracic nie obejdzie sie bez komentarza. Co za narod. Dla siebie nie wezmie i komus nie da.

Gość gość
powiem tak ,mieszkam w DE juz dlugo zarabiam kase odkladam ile moge z mysla o powrocie ,tutaj moze i jest lepiej pod wzgledem socjalnym opieki zdrowotnej czy mozliwosci znalezienia pracy jakiejkolwiek aby przezyc ale zycie tutaj z tymi ludzmi z ich mentalnoscia z ich obluda wrednoscia podlym postepowaniem a to wszystko pod obludna uprzejmoscia jest naprawde ciezkie trudne i do d**y ! ktos kto tutaj nie byl nie otarl sie o to wszystko pewnie wyobraza sobie zycie tutaj jako sielanke otoz mylne wrazenie. Owszem tym co maja super kase zyje sie dobrze no ale z super kasa to zyje sie nam wszedzie dobrze nie zaleznie od raju :) w tych ludziach tutaj nie ma krzty czlowieczenstwa, empatii jest tylko dobrze skrywana nienawisc pogarda a co za tym idzie wyzysk zazdrosc i zawisc. Nie potrafia zyc zgodnie rozwiazywac problemy jesli te sie pojawia ,jak to w zyciu przeciez bywa oni jedyne co potrafia to kablowac wzywac policje dociekac kto i co z kim i kiedy i tak robic aby ci uprzykrzyc kazdy dzien twego pobytu w tym kraju. Z reszta tego sie nie da opisac slowami to trzeba przezyc bedac tutaj. My polacy jestesmy inaczej wychowani inaczej zyjemy jesli ktos lubi cieszyc sie pelnia zycia tak aby kazdy dzien nie byl straconym dniem to tutaj nie ma czego szukac. Chyba ze ma na tyle kasy bedac tutaj ze moze sie od niemcow izolowac.

Zgadzam sie z toba w 100%. Chociaz jeden ktos kto rozumie a nie od razu ubliza. Dokladnie tak jest dopoki tu nie przyjechalam wyobrazalam to sobie inaczej ale niestety po uplywie czasu odnosze inne wrazenie ;( Co do kasy to sie zgadza tez juz mam pare groszy odlozone tylko pod tym wzgledem jestem zadowolona bo w Pl wiadomo jak jest... Ale czasami dochodze do wniosku ze pieniadze to nie wszystko chyba bardziej potrzebuje spokoju i stabilizacji dlatego rozwazam powrot...

Gość gość
kochana ,ja po tak dlugim pobycie tutaj coraz czesciej dochodze do wniosku ze ta kasa to mi kiedys bikiem wyjdzie ! zdrowotnie rzecz jasna tyle nerwow i przykrosci co mnie tu spotkalo tutaj trzeba byc takim chamskim jacy sa oni inaczej ciezko naprawde ciezko mentalnie tu sie zyje z reszta ,mam tu swoich lekarzy ktorzy ludzie wyksztalceni owszem maja wielka kase wiec nie musza sie ocierac o to co ja musze znosic przebywajac z tymi ludzmi ,mimo to odczuwaja podobnie jak ja czesto dyskutujemy o tych roznicach pomiedzy nami a niemcami i stwierdzamy jednoglosnie ,przepasc pomiedzy nami a nimi jest nie do wyrownania ! Owszem sa i tacy co wykuci sa z twardej zbroi tacy tu przetrwaja bo rozpychaja sie lokciami na lewo i prawo jak niemcy nie maja zadnych zasad ani uczuc podobnie jak oni ...no ale nie kazdy taki byc moze :) Zatem tym co sa uczciwi i spoko ludzie tu jest zwyczanie nie " po drodze" ;)

No wlasnie a ja nie potrafie byc taka i w tym ten problem. Nie potrafie olewac niektorych spraw Jak inni... U mnie to mniejwiecej wyglada tak ze noce sa nie przespane myslenie i przezywanie tego na swoj sposob. I chyba to mnie w tym wszystkim najbardziej wykancza. Czasami tez sobie tlumacze ze moze powinnam dac sobie troche czasu ze moze 2 lata to za krotko zeby sie przyzwyczaic do tego wszystkiego. A jeszcze jedna sprawa ktora mnie dobila to to ze przez Prace nie bylam w Polsce na swietach z rodzina itp. Bylam tutaj sama po prostu. A potem okazalo sie ze dostalam wypowiedzenie bo jest redukcja etatow. I jak tu zyc Ty sie poswiecasz dla pracy itd i przez to zaniedbujesz najblizszych. Dlatego od tego czasu wszystko dla mnie zmienilo swoje wartosci...

Gość gość
zatem co nam pozostalo ? ano mi ta kasa co zarobilam dosc spora taka ,ze mi nawet rzady Tuska nie zaszkodza jak wroce do PL;) ale Ty kochana mloda jestes zawijaj manele jedz zrob szkole w PL i potem wracaj ale juz na konkretne miejsce :) ja mialam ta mozliwosc dlatego zarobilam ale zostac tu -nie zostane nie moje miejsce nie moje zycie !

Noo dokladnie Tak ! :) Coraz bardziej optymistycznie jestem nastawiona na powrot. Dziękuję Ci Kochana za zrozumienie i cenne rady! ;*)

Gość gość
Wracaj do Polski! tez wrocilem i nie zaluje...a za miesiac kupuje sobie domek nad jeziorem. :)

Ooo widzisz no to swietnie :) no wlasnie nad jednym sie tylko caly czas zastanawialam czy nie bede zalowac ale wiekszosc Osob nie zaluje... Zreszta Co to bylo by za zycie maczac sie tutaj...

Gość gość
Melka ,Ty nie bedziesz zalowac bo jestes mloda skonczysz sobie studia a potem wrocisz gdzie chcesz ...watpie czy do Niemiec bo tam jest gofffno nie zycie ! Jak sie wyksztalcisz zdobedziesz praktyke do tego jezyki masz otwarta Europe a nie zapchlone nudne niemcy ! tam to nawet szczur czuje sie pelny bo jedzenia w brud ale znudzony bo nie ma co robic :D

Tez Tak uwazam a posiadam juz 2 certfikaty B1 i B2 i po powrocie mysle ze chcialabym sie dalej uczyc niemieckiego moze studia w tym kierunku tez Bo jakos lubie Ten jezyk i dobrze mi sie go uczy nie to Co angielski np...