Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość camilla0000

Duży 2miesięczniak, a pediatra panikuje...

Polecane posty

Gość gość
moj wazyl 3.500 jak sie urodzil .W dwa miesiace juz nosil ciuszki na 68cm.Teraz ma 3m i ciuszki juz malawe, ale wazy 6.200 i chudy nie jest.

Gość gość
Co wy pitolicie? Jak moja miała 15miesięcy też tutaj pisałam że waży 15kg i wszyscy tutaj podnosili głos że za dużo-nie wiem czy za dużo bo nigdy gruba nie była tylko drobniutka Wysoka to tak! Ważyła te 15kg niemal do 3,5roku tyle że o głowę urosła i w przedszkolu jak zachorowała na grypę to lekarz mówił że marnie wygląda. Potem w przeciągu miesiąca zmieniła wagę na 21kg i tak pewnie pociągnie do 6roku Nigdy nie będzie miała pękatych polików bo nie ma po kim. Zawsze będzie wyższa od innych bo wszyscy w rodzinie są bardzo wysocy.

Gość wifigdańsk
trochę dużo waży ale moja tez szybko wage nabierała.lekarka kazała "oszukiwac" i wlewac do butelki wodę a nie mleko. tyle tylko ze ona wody nie chciala:) teraz ma ponad 4 latka,jest trochę wieksza od rówieśniczek ale nie jakas bardzo duza czy gruba. nawet ostatnie pol roku schudla,teraz wracamy do ciuchów ktore wówczas spisałam na straty. ale moja tez genetycznie duza,po rodzicach. wiec nie ma się co dziwić. jak nie ma fałd to chyba ok? oczywiscie najlepiej by dziecko miesciło się w siatce ale nieraz czlowiek z siebie żyły wypruwa i nic nie pomaga. choc jak pisałam-efekt trzymania diety,niejedzenia wieczorem i wielogodzinnych spacerów-jest. a jak karmisz? mm czy p.? bo pisałąs,ze "wg. zaleceń na naszym mleku - " to znaczy co to znaczy na naszym mleku?

Gość gość
a gdzie autorka pisala ze ma 68 cm????To ,ze nosi ciuszki i sa na styk nic nie znaczy.Czy autorka go mierzyla???

nooo.. moja ma ok 66cm wzrostu nosi ciuszki na 68cm - to znaczy że syn autorki ma mniej więcej ok 70cm i wagę ma akurat Trudno żeby przy tym wzroście ważył 5kg :O

Gość gość
wybaczcie mamy, ale takie przybieranie na wadze nie jest normalne ;-( dziecko rodzi się z wagą około 3 kg a w 2,5 m-ca waży ponad 7kg? moim skromny zdaniem jest utuczone. A chłopiec 18kg w wieku 15 miesięcy? Przecież to maleńkie dziecko, jak on musi wyglądać ;-( dzieci 4-5 letnie tyle ważą. Nie ma czegoś takiego jak nabity, jest po prostu tłusty. Przerażające ;-(

Gość gość
dns.. lecz się kobieto.. dlaczego wyzywasz ludzi? Spójrz na siebie..

każda tępa dzida zasługuje na wyzwisko

Gość gość
Nie dzieci 4-5letnie ważą 18kg tylko konusy4-5letnie tyle ważą dziec***ięcioletnie pigmejów na przykład:D!

Gość Justyna201444
18 kg ma mój syn 15 miesięczny i do poprzedniczki nie jest tłusty ani nie wygląda na tyle zawsze mieści się w siatce centylowej,jego tata tez jest duży i wysoki i mały będzie za nim.

Gość gość
No wlasnie, rozmiar ubranek nie ma znaczenia bo,kazda firma wypada inaczej,trzeba zmierzyc malucha,chociaz u nas polozne sprawdzaja tylko,wage, siatki centylowej ze wzrostem, ktora jest osobno ,nikt nie nanosi,tylko waga,sama sprawdz ina ktorym jest centylu, ale mawt,jakby wazylo 4 kilo od wagi,spadkowej bo,od takowej sie liczy to i tak 3,5 kilo w 2 miesiace tto chyba kolo 90 centyla

Gość gość
Dziecko w pół roku powinno pdwoic swoją wagę a w ciągu roku potroić więc łatwo to sobie policzyć. waży ciut za dużo.

Gość gość
nie to jakis koszmar. dziecko 1,5 roku wazy 18kg? moj syn ma 5 lat i wazy 16 kg. Justyna u cibie chyba cos nie haloo. no chyba ze uwazasz ze dziecko 2 letnie waga 36 kg i wszystko ok kazdy inaczej rozumie otylosc

Gość gość
Dziecko jest przetłuszczałe i co najgorsze, matka tego tak do końca nie widzi. Skoro lekarka z tak długim doświadczeniem że jedną nogą jest na emeryturze złapała się za głowę to wyobraźcie sobie że kobieta ma rację i że to dziecko faktycznie normalnej wagi nie ma. Nie robi sie nic jeżeli dziecko ssie pierś i sporo przybiera ale maluch pałaszujący modyfikowane ważący tyle 6 miesięczniak? Autorko, radzę ci nie podpierać się tym że lekarka stara i zardzewiała bo wiedzę ma o kopalnię większą niż ty , tylko zastosuj się do jej rad a wiedz że lekarki z większym doświadczeniem to skarb i to że inna nic nie powiedziała o twoim pierwszym dziecku nie znaczy że się nie prosiło.

Gość Justyna201444
Widzę że nie mamy o czym tu pisać ja w wieku 2 lat ważyłam 20 kg! teraz waga 56 kg wzrost 168 cm i co gruba jestem,przestańcie pisać bzdury każde dziecko ma opiekę pediatry i niech tam się zgłosi a nie z bóg wie kim pisać na kafe jak i tak nie dostanie mądrej porady! każde dziecko waży ile waży i guzik wam do tego.Jedno jest chude drugie grube!

Gość gość
06.02.14 [zgłoś do usunięcia] gość Ile masz wzrostu kobieto? 150cm w kapeluszu? Ojciec dziecka był karłem?

Gość gość
Justyna201444 ale chodzi o to że jak człowiek widzi tak porażającą głupotę jak ta tutaj na kafe to czuje że jet panem i władcą świata:D ha ha ha ha ha

Gość gość
Jasne stara to madra, skąd Ty się urwałaś. Pewnie, ze są i starsi mądrzy lekarze, ale u mnie w mieście jest taka, która bierze już tylko dyżury, bo nikt nie chce jej zatrudnić. Krzyczy na rodziców po co do niej przyszli i albo odsyła chore dzieci do domu, albo od razu skierowanie do szpitala. Trzeba umieć odejść w odpowiednim czasie, a nie kazdy niestety to potrafi.

Gość gość
Moja córka mając 2,5 roku ważyła 15 kg i lekarz mówił że kilogra, dwa, za dużo. Jak wy możecie mówić (niektóre) że to niemowle waży normalnie? Przeciez to dziecko pracuje już w niemowlęctwie na nadwagę. Wiecie że do 3 roku życia każda komórka ciala zapisuje informację o przyszłej nadwadze jeżeli dziecko taką już tak wcześnie ma? Wiecie że moja kuzynka mając dwa latka ważyła 18 kg , potem jako kilkulatka chudła i była patyczakiem a potem jako nastolatka pomimo kontrolowania wagi zaczęła tyć? To są efekty zaniedbać z dzieciństwa. Moja znajoma całe dzieciństwo , zresztą już okres niemowlęctwa była tłusta i obecnie musi mieć dietę (ma 29 lat) bo tak straszną tendencję do tycia? Jest szczupła ale musi na to pracować. To są efekty głupiego gadania że jak niemowle grube to zdrowe, silne i normalne.

Gość gość
K****, może lekarka stara ale nie głupia skoro widzi że grube a widzi raczej cholernie dobrze. Każdy normalny nawet młody lekarz powiedziałby to samo tyle że taka opinia nie pasuje mamusiom grubasów.

Justyna, 15 miesięczne dziecko i 18 kg?! 3 razy dziennie 180 ml mleka? Łoł :O Mój synek ma 17 miesięcy i od jakichś 3 miesięcy jak raz dziennie przed snem wypije 150 ml mleka to jest maks. I waży 13 kg... A i tak wszyscy mówią, że wygląda jak dwuletnie dziecko, to jak Twoje musi wyglądać? Ile wzrostu ma Twoje dziecko? Bez obrazy, ale to chyba nie jest do końca normalne...

Gość gość
bo mamuśki pasą dziecko i nie chcą przyznac, że maluch waży za dużo!!! A jak autorko nie wierzysz, że masz grube dziecko, to zapisz się za miesiąc z maluchem na basen (dla maluszków), to zobaczysz, jak powinny wyglądać dzieci... może jak zobaczysz swojego malucha gołego, na tle innych dzieci, to zrozumiesz, że Twoje dziecko waży za dużo. Ja widziałam fotkę dziecka kuzynki.. 7 kg na 4 miesiące.. mała wyglądała tłusto.. masakra. Ja chodzę z dzieckiem na basen.. w grupie są dzieci 13-16 miesięczne.. i wszystkie maja wagę w normie.. ważą między 9- 10,5 kg... a wcale nie są to jakieś chudzielce!!

Gość gość
Niemowle ma około 68 - 70 cm długości , 2,5 miesiąca i wagę 7,4 kg. To dużo. Ta stara , krytkowana tu lekarka ma rację i trzeba się stosować do jej zaleceń. Przedewszystkim należy pamiętać że mieszanki są tłuste, kaloryczne (najwięcej białka mają te dla najmłodszych niemowląt) jednak mieszanka mieszance nierówna i warto porównać tak jak ktoś tu napisał. Mój syn urodził się z wagą 4,200 kg i mając dwa i pół miesiąca ważył 6 kg i mierzył dokładnie 68 cm . Karmiłam go od początku mlekiem Hipp combiotic.. Córka urodziła się z wagą 3740g , mierzyła 52 cm i na moim mleku słabo przybierała na wadze. Chcę podkreślić że mleka modyfikowane są ciężkie, kaloryczne i syn autorki napewno ważyłby dużo mniej jakby był karmiony mlekiem z piersi (przykład) pomimo że rodzice wysocy ;). To ewidentnie wina mleka . Trzeba znaleźć takie które będzie miało mniej tłuszczu.

Gość gość
Ja byłam takim utuczonym dzieckiem. Na pół roku ważyłam 9 kg... A urodziłam się mając niewiele ponad 3. Wzrost oczywiście nie jest wpisany w książeczkę, zdjęć też nie mam, żeby stwierdzić czy byłam gruba czy nabita ;) Byłam karmiona Bebiko właściwie od urodzenia, matka pewnie we mnie pchała to jedzenie, tak ja i długo potem - do tej pory pamiętam to ślęczenie nad talerzem i to jak mi jedzenie rosło w buzi... Owszem, po 2 urodzinach mnie mocno wyciągnęło w górę, potem już byłam szczupła, w podstawówce miałam niedowagę. Ale co z tego, jak od okresu dojrzewania, ciągle zmagam się z nadprogramowymi kilogramami... Nigdy nie miałam tak jak część koleżanek - że mogą jeść co chcą i nie tyją. Ja tyłam po większości rzeczy, muszę się od zawsze pilnować. Na studiach często zdarzało się nam wyjść z dziewczynami na pizzę, kebaba, do tego piwo, w ciągu dnia ciasto do kawy, jadłyśmy tak samo, bo razem gotowałyśmy, a ja gdy sobie pofolgowałam tyłam migiem, koleżanki nie... Skądś się to musi brać, może i taka moja predyspozycja genetyczna, a może to i efekt nadwagi w dzieciństwie... Kto to wie. Zresztą moi bracia, również pulchni w dzieciństwie, teraz mają nadwagę. W najstarszego brata mama przez sen pchała butlę kaszy mannej do 4 roku życia, i jeszcze się tym szczyci... Masakra, ale co zrobić. Możemy jej tylko podziękować :o

Gość gość
Nie ma znaczenia czy dziecko jest na mleku matki czy mleku modyfikowanym, jeśli dziecko karmi się racjonalnie.. jeśli robi się odpowiednie przerwy w karmieniu i jak najwcześniej ogranicza się (a później likwiduje) nocne karmienie. Kiedy dziecku daje się odpowiednie ilości mleka itp. _ Moje dziecko ma 13 miesięcy, waży 9,5 kg.. a bardzo szybko było karmione mlekiem modyfikowanym. Tylko, że przerwy robiłam odpowiednie itp.

nic się nie martw tym że syn dużo je.. :) jak tylko ma ochotę to niech je tyle ile potrzebuje :) Moja córa urodziła się z wagą prawie 4kg i co miesiąc przybywało jej równo 1 kg. Lekarka też kazała wodą oszukiwac dziecko (?!) i miałam nie karmic w nocy . Gdy miała 6 miesięcy ważyła 12 kg! Wiem że to jest dużo, była po prostu grubaskiem. Ale w wieku 6 miesięcy zaczęla mi raczkowac trzy miesiące późnien nauczyła się chodzic teraz ma dwa lata i waży 13,5 kg mimo że bardzo dużo je to jest cały czas w ruchu to jeszcze jest tak wyskoka że że nie jeden dwulatek sięga jej do ramion. Karm dziecko tyle ile potzrebuje a i tak to zrzuci jak tylko zacznie się poruszac :)

Gość gość
Justyna pie...ysz takie głupoty, że aż zęby bolą. Jak może się mieścić w siatce centylowej ważąc 18 kg, skoro waga chłopca półtorarocznego, czyli starszego od Twojego o 3 miesiące, na 97 centylu wynosi mniej niż 14 kg. A do tej idiotki, która pisze że czterolatki ważące 18 kg to dziec***igmejów - otóż 18 kg ważą przeciętnie 4,5 letni chłopcy - to dokładnie 50 centyl.

Gość gość
Jeżeli chodzi o dziecko autorki to dramatu nie ma, bo dziecko jest nieco, dosłownie ciut, ponad 97 centylem. Dns wyciąganie wniosków co do wzrostu na podstawie rozmiaru ubrań jest dziwne. Po pierwsze ubrania w tym samym rozmiarze różnych firm różnią się bardzo, po drugie na to, jaki rozmiar nosi małe dziecko wpływ ma nie tylko długość, ale tez objętość, ze tak się wyrażę. Jak dziecko jest pulchne to ubranie się rozciąga i automatycznie jest krótsze. Moja młoda nosi np. rajstopy, które nosiła rok temu, miała wtedy 8-9 miesięcy!!!. A to dlatego, że wtedy była niższa ale miała grube nóżki i pupę i fałdki miała, a teraz jest dużo wyższa, ale nogi też sa duuuużo szczuplejsze.

Gość gość
Moja cora ma dokladnie 2,5 miesiaca i wazy 6 kg. Obydwoje z mezem jestesmy wysocy, ja 179 maz 187.Upaslas dziecko

Gość gość
Dokładnie.. rozmiar rozmiarowi nierówny.. moje roczne dziecko w grudniu spodnie 56 (ogrodniczki), ma bluzki 74, które są na niego o wiele za duże (i muszą poczekać, aż urośnie) i 80, które są bardzo dopasowane. Do spania ma spodenki bawełniane jedne 74, a inne 62. Gdy dziecko się urodziło kupiłam rajstopy 56/.62. wtedy były za duże (musiałam zawinąć "nogawki" na łydkach lub udach), teraz po roku są idealne. Ma spodenki 74, z których niedługo wyrośnie, i inne 74, które będą dobre za kilka miesięcy. _ I to prawda, że im grubsze dziecko tym większy rozmiar ubrań musi nosić. Jak dziecko grube, to ubranie rozciąga się w szerz (rajstopy, body), więc jest krótsze.. Zatem dziecko autorki wcale nie musi być bardzo długie.. zwłaszcza, jest spora grupa rodziców, która zakłada ubranka za duże. Więc nie ma co się oszukiwać.. dziecko autorki waży za dużo.. nadal nie chce podać wagi urodzeniowej swojego dziecka. Żeby prawidłowo przybierało (do max. 1kg na miesiąc), to powinno przy porodzie ważyć ponad 5kg.. a wątpię, by takie dziecko urodziła.