Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niemiecka zagadka

Czy warto wyjechac do Niemiec jeśli

Polecane posty

Gość niemiecka zagadka

Mam tam zapewniona prace w zawodzie który kocham Mam zalatwione mieszkanie Znam język Zarobila bym 4 razy więcej niż w pl Ale boje sie bo chce zabrac ze sobą męża i dzieci.Boje sie ze dzieci w szkole sobie nie poradzą nie odnajdą sie i to mnie hamuje. Tu w pl zyje z miesiąca na miesiąc jest ciezko a chcialabym zapewnić dzieciom życie na jakims poziomie a nie w nędzy.Maz tez mialby prace.Przeraza mnie tylko ze syn w wieku szkolnym podstawówka będzie mial problemy nie zna języka również corka 2,5 roku musiałaby isc do przedszkola .Co robic poradźcie.Co byscie zrobili?

Gość niemiecka zagadka
Pomoże ktoś.....

Gość gość
Myślę, ze warto. Dzieci sie nauczą bardzo szybko języka. 4 x wiecej niż w Pl zarobisz to ok, ale starczy to na zycie w Niemczech ? A mąż by miał prace? I co On myśli na temat wyjazdu?

Gość niemiecka zagadka
Oboje podjęliśmy decyzje o wyjeździe i tak mąż mialby tez pracę i tak starczylo by nam spokojnie na życie w Niemczech -tu w Polsce ledwo wiszemy koniec z końcem i jedyne co mnie powstrzymuje od ostatecznej decyzji to lęk wlasnie o dzieci ze będzie im tam ciężko w obcym kraju bez języka.Musze podjąć decyzje do kwietnia wymówić wynajmowane mieszkanie i w czerwcu jak syn zacznie wakacje wyjechac.

Jedź, nie zastanawiaj się! Mnie rodzice ''wywieźli'' kiedy miałam 10 lat i poszłam do szkoły, do specjalnej klasy w której uczyłam się języka. Po trzech miesiącach dogadywałam się na podwórku ze wszystkimi. Dziecko w wieku 3 lat jak pójdzie do przedszkola to w 2-3 miesiące będzie mówiło normalnie po niemiecku podstawowe rzeczy i będzie rozumieć co się do niego mówi. Jedynie ciężko jest znaleźć miejsce w przedszkolu, długo się załatwia Gutschein itd. W Niemczech żyje się nieporównywalnie lepiej, jeśli masz nagraną pracę to nie zastanawiaj się.

Gość gość
Jasne, ze jedzcie!! Dzieciaki sie nauczą bardzo szybko języka! Jak sie Wam będzie nudzić zapraszam do mnie na kawkę;)

Gość gość
nie zastanawiaj sie jedz !! w tym kraju nie da sie zyc

Gość lepiej uważać na hitlerowców
Niemiecki sąd nie oddał dziec***olskim rodzicom. Joanna Tatera: "Usłyszeliśmy, że jesteśmy agresywni, bo walczymy o odzyskanie synów". wpolityce.pl

Gość niemiecka zagadka
Kurcze dzięki za slowa otuchy i proszę o wiecej moze jakieś rady na początek -bylabym bardzo wdzięczna.Na co zwracac uwagę i jakie sprawy załatwiać urzędowe. Boje się tego wyjazdu poprostu czuje lęk ze cos tam nam pojdzie nie tak.

Sąd krajowy w Hamburgu odrzucił pozew Polaka, który wytoczył miastu oraz lokalnemu urzędowi ds. dzieci i młodzieży (Jugendamt) proces, zarzucając im dyskryminację ze względu na przynależność narodową za to, że zabronili mu rozmawiać z dziećmi po polsku.

Gość gość
Wyślij dzieci już teraz na naukę języka - trochę im to pomoże. I wyjeżdżaj!!! Moja siostra 5 lat jeździła do De. Potem wzięła swoje dzieci (3) i teraz to 5 latach dzieciaki lepiej od niej mówią ;) Bo uczą się w szkole - czyli wyszło na dobre. Wiadomo ,że było im ciężko na początku - ale nie miały czasu na przygotowanie tzn. nie były przed wyjazdem na lekcjach z niemieckiego. A i tak świetnie sobie poradziły :) Moich rodziców powstrzymywało tak jak Ciebie zabieranie dzieci... a teraz i tak tu lądujemy jedno za drugim... :P Ja dopiero rok jestem i zazdroszczę dzieciakom siostry ,że uczyły się niemieckiego w szkole a nie na kursach itp

Niemiecki urząd ds. młodzieży, zabrał dziec***olskiej rodzinie z Berlina. Podejrzewa, że rodzice są agresywni bo pokłócili się z niemieckimi sąsiadami.

Gość gość
Nie ignoruj wpisow tego kogos o nicku "lepiej uważać na hitlerowców". Aby zapobiec ewentualnemu nieszczesciu, poczytaj historie Polakow, ktorym w Niemczach odebrano dzieci I ogranicza sie kontakt, czesto za nic. Doinformuj sie, co to jest ten ichni Jugendamt. Wejdz na fora dla Polakow mieszkajacych w Niemczech. Tak na wszelki wypadek, abys potem nie byla zaskoczona. Wszystkiego najlepszego.

Gość klaryssak
a ile lat mają Twoje dzieci? ja bym nie zastanawiała się na twoim miejscu nawet przez chwilę. dzieci się dostosują, zresztą nie będą pozostawione same sobie w szkole. sama zamierzam jechać do Niemiec niedługo, tylko nie mam dzieci, więc decyzja prosta ;) mam pytanie czy ktoś jeździł tymi busami? http://www.artour.pl. mam pewne problemy zdrowotne i muszę wiedzieć, czy kierowca np. zatrzyma się kiedy będzie taka konieczność.