Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość julkaa15

Domowe sposoby na ból zęba [pilne]

Polecane posty

Gość julkaa15

Hej, mam 15 lat i od 3 dni bardzo boli mnie ząb, ogólnie wszystkie mam ładne białe, tylko ten jeden felerny (z tyłu). Wczoraj przed spaniem wziełam tabletke (od mamy z torebki) i nic mnie bolało do rana ale cały polik mi spuchł, jak chomik wyglądałam. Teraz troche już zeszło, tylko czuje że ból wraca ;s Nie moge już zabrać mamie tabletki bo jeszcze sie skapnie. wiec mam do was pytanie: znacie jakieś domowe sposoby na ból zęba? W sieci znalazłam o goździkach i zaraz lece je kupić, mam nadzieje ze zadziała. znacie jakieś inne sposoby jakby ten zawiódł??? PS. tylko nie mówcie że mam iść do dentysty! co to to nie! oglądałam ostatnio na YT różne filmiki, ekstrakcje, borowanie itp. nie namówicie mnie na to, widziałam ból w oczach ludzi (dzieci i starszych też) podczas wbijania tej wielkiej igły! i jak się niektórzy prawie wyrywali, tak ich bolało! brr u dentysty byłam na lakowaniu, fluoryzacji i to jest ok, ale żadne wyrywanie!

dentysta najlepszy :) mnie ostatnio bolał ząb a nie mogłam iść do dentysty polecam Dento sept a posmaruj po zębie i po dziąśle tym płynem mi pomogło

Gość tomek02
a gdzie to kupię?

Gość tomek02
mnie ostatnio też boli z przodu, a do dentysty dopiero za tydzień

Gość gość
w aptece kupisz, lepszy jest dentosept A, szałwię kup, ale jak puchnie C***oliczek, to masz stan zapalny. Nie czekaj, bo jak się ropa zbierze, to Ci żaden środek przeciwbólowy nie pomoże. Szałwia jest dobra do płukania też, wody utlenionej łyżeczka na kubek i płucz, ale leć do dentysty jak najszybciej. Środek przeciwbólowy to Ci zlikwiduje ból na chwilę ale nie usunie przyczyny.

Gość gość
jesli spuchła Ci buzia to musisz biegiem iść do dentysty, da Ci antybiotyk i wyleczy tego zeba, moja dentystka kiedys mi powiedziała ze taka infekcja moze sie błyskawicznie przenieśc dalej i kaput, takze zadnych domowych sposobów tylko biegeim do dentysty

Gość julkaa15
Opuchlizna już prawie zeszła :) Dzięki za wskazówki, szałwię nawet w domu mam.

Gość gość
goździk C***omoże....ja go zastosowałam pewnej nocy, kiedy myślałam że zdechnę z bólu.... przyłożyłam , i po płół h jak ręką odjął..

Gość julkaa15
Do dentysty mnie nie namówicie :D

Gość gość
my cię nie namówimy, ale ból cię namówi i to prędzej niż sobie wyobrażasz. Z bólem nie wygrasz.

Gość gość
Idz lepiej do dentysty bo im dluzej bedziesz zwlekac tym gorzej

Gość gość
spoko, nie idz spuchniesz jak chomik w nocy, ból stanie się nie do zniesienia, możesz mieć stan septyczny i uszkodzone zastawki serca, choroby stawów, niewydolność nerek. Byle tylko uniknąć dentysty :)

Gość gość
No wlasnie dokladnie, lepiej idz teraz i moze ci go wyleczy a nie bedziesz to odkladac jak najdluzej i wkonuc tak bedziesz miala tego zeba popsutego ze bedzie musial ci go wyrwac

Gość julkaa15
Na razie nic nie boli, więc nie ma potrzeby! :)

Gość gość
To ze nie boli nie znaczy ze zchwile nie zaczni a wtedy cala twarz ci spochnie i zab do wyrwania

Gość Ja 22
Jeśli jest to ząbek z tyłu, boli pulsując i do tego spuchła Tobie buzia to prawdopodobnie kanałówka. Nie ma powodu aby bać się dentysty. Przy takim leczeniu jest zastosowane znieczulenie. Wiadomo że będziesz czuła że P stomatolog Tobie coś tam grzebie i zaboli przez 3 sek przy podawaniu znieczulenia, ale to wszystko! Pamiętaj że takie "sposoby" są tylko na ból ale nie leczą przyczyny. Dbaj o ząbki- idź do dentysty ;)

Gość asystentka stomatologicznaaaaa
to normalny etap ze boli a potem przestaje, tylko jak ból wróci to juz nic nie pomoże i biegiem bedziesz leciała do dentysty. Dlaczego tak sie boisz??? Znieczulenie kosztuje tylko 20 zł i zero bólu i stresu na fotelu

Gość gość
kup sobie maść sachol jest bez recepty mi bardzo pomogła

Gość gość
boje się znieczulenia, tej igły brrr

Gość julkaa15
powyżej to byłam ja

jest taki spray sensi kin psikasz na zeba i na pare godzin jest spokoj :) kosztuje ok 20 zł w lepszych aptekach bo w tych mniejszych jest tylko na zamówienie ale pomaga od razu, goździki wiele nie pomagają przynajmniej mi, bo to bardziej jak duza dziura w zębie jest ale to też tylko chwilowe. A co do filmików i wielkiej igły t chyba coś mocno przesadzone, igła u dentysty jest cieniuteńska i prawie wcale jej nie czuc i jest tylko do znieczulenia a borowanie, no cóż jak nie pójdziesz do dentysty za wczasu to też będziesz się tak wyrywać na fotelu... Im mniej boli tym mniejszy ból u dentysty.

Gość gość
jeśli masz chore dziąsła to oczywiście sachol, dentosept czy szałwia pomoże. jednak jeśli boli Cię ząb to żadne domowe sposoby nie pomogą. Po tabletce ból minie, jednak wróci. Z dnia na dzień będzie bolał się coraz mocniej. Im szybciej udasz się do dentysty tym szybciej poczujesz ulgę. Wiesz za moich czasów leczyli zęby na żywca, nie było znieczuleń, dentysta był w szkole i się chodziło samemu w wieku 10 lat. Teraz masz znieczulenia, gdzie nic nie poczujesz, po prostu luksus nic więcej. Czego się bać???? nic nie poczujesz, a ząb będzie zdrowy. Im dłużej będziesz czekała tym gorzej może być z zębem i czasami zamiast plombowania będzie wyrywanie zęba albo leczenie kanałowe, które uwierz mi nie kończy się na 1 czy 2 wizytach;) także nie ma się czego bać, do dentysty!

Gość julkaa15
Tzn. że przy większych dziurach znieczulenie nie działa? Może igła faktycznie nie wielka, ale ja się wgl. boję igieł, słyszałam o znieczuleniu komputerowym, jednak nie wiem czy w moim mieście gdzieś mają. :(

Gość julkaa15
I tak pewnie za pare miesięcy mama mnie weźmie na kontrole. ;( Ten ból mnie nie ominie. :(

Gość gość
idź lepiej do tego dentysty! boleć na pewno będzie, tam zawsze boli, ale można przeżyć

Gość gość
znieczulenie działa nawet przy wielkich dziurach wiec bez paniki, a igły sa teraz cieniutkie i prawie nie czuc wkłucia

Gość gość
weź łyk wódki i trzymaj go w miejscu tej dziurki przez chwilę zobaczysz jak ci znieczuki

Gość julkaa15
Prawie nie czuć, ale jednak czuć ;( Nie chcę tam iść.

Gość gość
po co ją tak okłamujecie?! to boli w h... a jak bedzie miała kanałówkę to już wogóle niewyobrażalny ból i łzy, nie ma co się oszukiwać. miałem więc wiem