Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

postępowanie po wyrwaniu zęba

Polecane posty

Gość gość

Witam :) wczoraj około godziny 11:00 byłam już po zabiegu ekstrakcji zęba :) niestety mój dentysta nie powiedział mi dokładnie co mi wolno, a czego nie wolno robić przez najbliższe dni :( dlatego zwracam się do Was z prośbą :) mogłabym prosić o rozwianie moich wątpliwości na temat: *kiedy mogę normalnie umyć zęby ? *kiedy mogę zapalić papierosa ? *kiedy będę mogła normalnie jeść ? (chodzi mi o takie produkty jak chleb, bułki, serki do smarowania kanapek, ogórki, paprykę, sałatę, pomidor itp.) *kiedy będę mogła pić ciepłą kawę, herbatę itp.? *kiedy mogą zrobić pierwszą płukankę z szałwii ? *kiedy będę mogła normalnie gryźć tamtą stroną ? *kiedy ten skrzep mi odpadnie ? - ta nagromadzona krew wygląda bardzo nieestetycznie :P *czy podczas jedzenia (np. grysiku) jeżeli trochę pokarmu przedostanie mi się na tą stronę gdzie był wyrwany ząb i "dotknie" tego miejsca to mam się bać ? to chyba tyle bardzo dziękuję za pomoc !

Gość gość
jedynie z plikaniem mozna by zaczekac..a reszta to juz dawno mozna:D 2-3GODZ PO WYRWANIU SIE TYLKO CZEKA

Gość gość
PŁUKANIEM- MIAŁO BYC

Gość gość
zeby umyc na drugi dzien, ala ilosc pasty i omijajciejsce po wyrwaniu(tam nie szczotkowac) nie plukac mocno bo wyplukasz skrzep i wtedy bedzie klopot. Jak jest skrzep to znaczy ze sie goi i ten skrzep bedzie dlugo az rana sie wygoi. Plukanka nie polecam szalwi a np. plyn w aptece nazywa sie eludril plukac dwa razy dziennie okolo tygodnia. Przez kilka dni nie pic goracch napoibo moze wystapic krwawienie. Co do jedzenia sprawa indywidualna ale omijac goracych potraw i mocno przyprawionych i no i starac sie gryzc po drugiej stronie

Gość gość
Przez 24 godziny: nie palić, nie pić przez słomkę, nie pić alkoholu, napojów gazowanych ani napojów gorących, - nie spożywać gorących potraw (wszystko powinno mieć letnią temperaturę), - nie wydmuchiwać nosa - nie spluwać nadmiernie, - nie płukać obficie ust - nawet po wymyciu zębów. Wszystkie wyżej wymienione czynności mogą doprowadzić do wypadnięcia skrzepu z zębodołu i utrudnić gojenie rany oraz wywołać "zespół suchego zębodołu" wymagający ponownej ingerencji chirurgicznej. Przez resztę dnia zachowywać miękką dietę: jak letnia zupa, lody, koktajle mleczne (proszę pamiętać: żadnych słomek/rurek) itp.

Gość gość
wie ktoś kiedy będę mogła rzuć tą stroną po której został wyrwany ząb ? :)