Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wyjechać do Londynu??

Polecane posty

Gość gość

mam pytanie, czy wyjechalibyście do Londynu mając dość dobry zawód (ale ze średnim doświadczeniem) ale nie znając języka w wystarczającym do pracy w zawodzie? zawsze uczyłam się niemieckiego więc angielski umiem średnio. myślicie, że warto pomęczyć się rok, dwa w mało wymagającej pracy, a później zacząć coś robić w swoim kierunku (po opanowaniu języka)?? a czemu Londyn - bo tam chce jechać mój luby, a w zasadzie już wyjeżdża.

Gość gość
nie.

Gość gość
a czemu nie??

Gość gość
lodzia tak?

Gość gość
Bez języka to nawet nie ma co tracić czasu i pieniędzy, chyba że lubisz pracować z samymi Polakami (a chyba nie po to się wyjeżdża za granice). Dość dobry zawód w Polsce jest w UK wart tyle co nic. Jestem tutaj już długo i nieraz widziałem ludzi np. kelnerujących czy stojących za barem albo sprzątających z b.dobrym angielskim a z drugiej strony do pracy, gdzie customer service to podstawa pchają się ludzie z mizernym angielskim.

Gość gość
czyli myślicie, że nie warto? a jak myślicie ile czasu potrzeba na opanowanie w dobrym stopniu języka?

Gość gość
Na pewno warto wyjechac za granice by podszlifowac jezyk, ale jesli masz wykonywac na poczatek niskoplatna prace, to odradzam Londyn, bo nie bedzie cie stac na zycie. Londyn jest o wiele drozszy niz reszta Wielkiej Brytanii.

Gość gość
dziękuję za odpowiedź. rzeczywiście Londyn jest bardzo drogi, tylko że tam miałabym znajomych na początku a to chyba dużo.. Sama już nie wiem co mam zrobić. Ciężko jest podjąć decyzję. W Polsce może nie żyje mi się źle..ale chciałabym czegoś więcej od życia..

Gość gość
Ale bez języka to nawet znajomi nie pomogą, bo oni przecież mają swoje życie. Ja uczyłem się angielskiego w szkole nieprzerwanie od podstawówki aż po studia (przeważnie na poziomie oceny dobrej) a mimo to miałem obawy przed wyjazdem. Zajęło mi to sporo czasu zanim zacząłem rozumieć co oni do mnie tutaj mówią, zwłaszcza że oprócz Szkotów i Irlandczyków, sami Anglicy są zróżnicowani względem akcentu i słychać różnicę między kimś z południa a np. kimś z Liverpoolu. Żeby się nauczyć języka to trzeba mówić, mówić i jeszcze raz mówić i pisać, bo niektórzy mówią dobrze a z pisaniem jest masakra. Najlepszym układem jest: w pracy tylko po angielsku a po pracy w zależności od grona znajomych po polsku i po angielsku. Dzięki temu można w miarę szybko nabrać swobody w mówieniu

Gość gość
Zawsze dobrze zatrzymac sie na poczatku u znajomych (jesli tylko naprawde mozesz na nich liczyc, bo z tym roznie bywa). Latwiej tez Wam bedzie cos wynajac we 2, Tobie i chlopakowi, choc jesli bedziecie zarabiac malo, to bedzie Was jedynie stac na pokoj. Ale powodzenia, poczatki sa zawsze trudne, do odwaznych swiat nalezy.

Gość gość
taa a pozniej bedziesz pracowac w burdelu jak wiekszosc polek

Gość gość
rzeczywiście Londyn jest bardzo drogi, tylko że tam miałabym znajomych na początku a to chyba dużo.. xx uważasz, że przyjedziesz do Londynu i znajomi będą cię utrzymywać?

Gość gość
bardziej mi chodziło o to, że będzie się z kim spotkać i pogadać, doradzić. bynajmniej nie chodzi o utrzymywanie, bo jestem w stanie wziąć ze soba jakoś tam kasę na początek (ok 3 tyś. funtów). w moim pytaniu chodziło czy da się ogarnąć język powiedzmy przez rok, dwa i czy powoli da się jeszcze do czegoś dojść w UK.

Gość gość
Pewnie tak. A język jak masz talent, złapiesz w mig, ja tak miałam. Rok czasu i dostałam prace gdzie trzeba było rozmawiać z klientami przez tel po agn. Czyli musiał być dobry.

Gość gość
w moim pytaniu chodziło czy da się ogarnąć język powiedzmy przez rok, dwa i czy powoli da się jeszcze do czegoś dojść w UK. xxx język ogarniesz rezygnując z polskiej telewizji i przebywając non stop w towarzystwie Anglików a dojść do czegoś to będziesz mogła jak będziesz zarabiała min 2 tys miesięcznie - jeśli chodzi o Londyn!

Gość gość
serdecznie dziękuję za odpowiedzi:)

Gość gość
2000 few Londynie to wcale nie duzo

Gość gość
nie kasa jest najważniejsza...