Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak ulozyc zycie w Niemczech

Polecane posty

Gość gość
na Gewerbie to sobie mozecie jedyne co to krankenkasse zaplacic bo na rentenversicherung to by twoj maz nawet nie zarobil a te krankenkasse to jedna wielka lipa bo ubezpieczaja polakow przewaznie w jakichs malo znaczacych firmach ubezpieczeniowych poniewaz AOK i te bardziej znane sa po pierwsze za drogie a po drugie nie chca ubezpieczac. 35 lat maz pewnie tez w tym wieku albo podobnie to jaka przyszlosc was czeka w DE ? Jaka renta ? i w razie choroby kto koszty pokryje leczenia ? Moj znajomy ostatnio pojechal na pogotowie z bolem zeba owszem pomogli ale rachunek dostal na 2tys eu :)

Gość gość
i pamietajcie jedno jestescie w DE i musicie sami na siebie liczyc bo tutaj nikt wam nie pomoze chyba ze ma w tym jakis interes co do dziecka hmmm...nie wiem ja bym sie nie zdecydowala gdy nie mam pelnego ubezpieczenia a sytuacja finansowa cienka 184 eu Kindergeldu nie zalatwi sprawy nadal bedziecie zyc biednie a doskonale sobie zdajesz sprawe ile kosztuje tutaj zycie i nie pisze tylko o wyzywieniu to najmniejszy pikus ale oplaty wynajmu prad internet oraz koszt utrzymania samochodu dojazdy do pracy w dodatku ze slaba znajomoscia jezyka :O rozumiem ze w PL ciezko ale nie moge pojac rowniez takich decyzji jak wasza o zamieszkaniu w niemczech

Gość gość
nie,wiesz bede siadziala w polsce na bezrobociu i zastanawiala sie co do ganka wloze i za co czynsz zaplace ....jezu tu niektorzy sa obledni....to mi rece opadly po przeczytaniu ostatnich postow.....na pewno ty masz w niemczech zycie rozami uslane I TO od pierwszysch dni.zapewne jestes prezesem jednego z niemieckich bankow ..ZAPOMNIAL WOL JAK CIELECIEM BYL......

Gość gość
bez znajomosci jezyka nie ma sensu jechac do niemiec i nie tylko...znam to z wlasnego doswidczenia.nikt ci nie pomoze,kazdy patrzy swojej d**y.zapomnij ze ktos odda c**prace bo ty nie masz pieniedzy.mi nie pomogla rodzina,szwagierka ktora tam jest od lat,nikt a co dopiero obcy ludzie.?..jestes zdana sama na siebie i sama musisz sobie poradzic...sa jednostki ktore maja szczescie ale to na palcach jedenej reki...jezeli jedziesz za granice to przeciez musisz jakos tam funkcjonowac..zwlaszcza jak wyjezdzasz na dlugo.

Gość gość
Jezeli twoj maz ma szanse na prace w Polsce to bym wracala. Nie wiem jakie masz wyksztalcenie, ale podejrzewam, ze cokolwiek bys w Polsce nie robila to zawsze jest to lepsze niz sprzatanie. Nie chce ci odradzac, ale nawet znajac jezyk to bez konkretnego zawodu bedzie ci ciezko znalesc prace. Mam mase kolezanek, ktore pokonczyly studia, rowniez w de i nadal sprzataja, albo pracuja w sklepie albo maja prace biurowe ponizej swoich kwalifikacji. A na dziecko masz jeszcze troche czasu. Wiele kobiet rodzi teraz zdrowe dzieci w wieku 39-40 lat. A jezeli jednak zdecydujesz sie zostac to radze ci, zebys wziela sie ostro za jezyk i szukala sobie jakies innej pracy, np. w sklepie. Bo wprawdzie zadna praca nie hanbi, ale sprzatanie jest naprawde ciezkie i malo wdzieczne. Powodzenia ;-)

Gość gość
moj maz nie ma szansy na prace w pl...zamknal dzialalnosc poniewaz nie oplacalo sie tego ciagnac,za duza konkurencja dlatego poniekad znalazl sie w de..nie chce wracac do kraju

Gość gość
dlaczego kolezanki nadal sprzataja? nie znaja jezyka? czy nie moga znalezc innej pracy?

Gość gość
Sprzataja, bo nie moga znalesc pracy. Oczywiscie nie wszystkie. W Niemczech rynek pracy jest tez dosc sztywny. Np. kolezanka skonczyla w Polsce pedagogike, inna germanistyka, obie sprzataja, inna opiekuje sie teraz staruszkami. Jezeli jednak chcesz zostac to naprawde radze ci by isc do Arbeitsamtu i poprosic o to by wyslali ciebie na jakies szkolenia. Musisz wziasc nie za jezyk, a potem postarac sie szukac sobie innej pracy.

Gość gość
dzieki za odpowiedz...ja mialam miec tu nakrecona prace na poczatek na sprzataniu ale tak sie nie stalo.mam tylko 3 stelle..pytalam juz wszedzie i wszystkich,nawet osob u ktorych sprzatam..nie sadzilam ze znalezienie pucek to tu taki nielada wyczyn...:///

Gość gość
Nie bierz sie za sprzatanie mieszkan. Mowi sie, ze jak raz ktos zaczal sprzatac to tak pozostanie. I jest w tym troche prawdy. Tak na chwile zeby zapelnicdziure to ok, ale nie na stale. Dostaniesz te 10€ za godzine, narobisz sie. Nigdy nie wiesz czy ci nie odmowia. Ty nastawisz sie na dniowke, a rodzina sobie gdzies pojedzie i bedziesz bez pieniedzy. A poza tym jesli nie jestes silna psychicznie to tego typu praca ma ogromny wplyw na poczucie wlasnej wartosci. Jak dostaniesz klucze to jeszcze mozna przezyc. Ale jak cala rodzinka bedzie siedziec na kanapie a ty bedziesz musiala latac z miotla to juz nie jest tak fajnie:o Albo wielka pani bedzie miala do ciebie pretensje bo nie tak umylas podloge itp. Mowie z autopsji i odradzam

Gość gość
Na ciaze masz jeszcze troche czasu. Wykorzystaj ten czas i naprawde idz do Arbeitsamtu i dowiedz sie na jakie Weiterbildung moga ciebie wyslac. Najpierw oczywiscie jezyk, potem zrob sobie jakis kurs. Znajoma z Polski np. jest po maturze, zrobila takie kursy i teraz ma prace jako kontrolerka w fabryce. Nie pracuje przy tasmie, tylko kontroluje towar. Ma stala umowe o prace, jest zadowolona. Potem poszla na macierzynski, bez problemu wrocila. Do dzisiaj nie narzeka

Gość gość
Pucki zawsze sobie znajdziesz. Bo po jakims czasie beda ciebie dalej polecac. Zreszta sama mozesz poszukac. Zamiesc ogloszenie w lokalnej gazecie. Koszt okolo 8-10€ w zaleznosci od ilosci linijek. I zawsze ludzie beda do ciebie dzwonic. Potem mozesz sobie te najlepsze wybrac

Gość gość
dzieki za odpowiedzi..z puckami jest ciezko,pisze o tym z wlasnego doswiadczenia...mam nadzieje ze to niebawem zmieni sie...jestem tu 8 mcy i tylko trzy udalo mi sie znalezc...kolejne prace miala mi nakrecic szwagierka ktora jest tu od 10 lat ale tak sie nie stalo...siedzi wiecznie w pracy i wraca ledwo ciepla do domu..

Gość gość
Arbeitsamt nie daje ausbildung bo ktos chce, to wydatek kilkanascie tysiecy dla budzetu. te czasy kiedy rozdawali darmowe szkolenia sie skonczyly, chcesz skonczyl szkole w innym zawodzie, plac sam.

Gość gość
nie pisz p*****l typu " zapomnial wol itede ani nie oczekuj samych pozytywow od ludzi ,bo to nie te czasy gdzie w DE mozna bylo zycie sobie poukladac i zyc w miare spokojnie. Nie znasz jezyka zatem musisz sie go uczyc, a zeby sie uczyc musisz sobie zaplacic za kurs koszt miesiecznie od 100 do 130eu zalezy od Landu. Poki nie znasz dobrze jezyka pozostae sprzatanie. Na dziecko nie decydowalabym sie ale to twoja decyzja.

Gość gość
Bzdury piszecie, owszem ze oplaca. Trzeba tylko wiedzieć co się chce robic i dobrze to uzasadnić. A jeżeli autorka zgłosi się do urzędu jako bezrobotna to i urząd oplaci jej kurs językowy. Tylko trzeba mieć jakiś koncept i plan na zycie i należy przekonać doradcę. Najlepiej to isc sprzatac bo tak wypada :o Matoly

Gość gość
tak ,jasne przyjechala z Polski a oni czekaja z otwartymi ramionami aby ja wyksztalcic zaplacic jej za to a potem znalezc wspaniale prace za 3 tys miesiecznie co moze nawet jesli skonczy kursy jezykowe co moze dalej robic ? no co? wiesz ilu niemcow z wyksztalceniem szuka pracy ? uwazasz ze nie maja swoich ludzi aby dac im prace ? tylko czekaja na takich jak my? trzeba miec na siebie sposob ,oczywiscie dlatego tez kazdy na swiecie ma na siebie sposob i oplywa w bogactwo trzeba realnie patrzec na swiat i zycie oraz swoje mozliwosci matole :)

Gość gość
Matolem to jestes ty Jobcenter to nie socjal ze sie nalezy. Musi na bialo przepracowac co najmniej rok zeby sie tam zarejestrowac i korzystac z pieniedzy. Autorka na bank pracuje na czyrno wiec o czym mowa ?

Gość gość
jestes matolem bo sama sobie zaprzeczasz raz piszesz jakie sa mozliwosci a potem o przeszkodach w dodatku nie czytasz ze zrozumieniem a jedynie popisujesz sie swoja wyimaginowana elokwencja gdyby tak latwo bylo znalezc legalna prace to zapewne autorka by nie miala powyzszego dylematu

Gość gość
Zal mi was, bo sami nie zjecie a drugiemu nie dacie. A przecież siedzicie w Niemczech i jakos tam zyjecie to czemu nie wrocicie? :o Czytajcie ze zrozumieniem, ona nie ma do czego wracac, bo maz stracil w PL prace. A Arbeitsamt jej zaplacic, bo ma prawo do Alge 2 . I proszę bardzo jasnowidz się znalazl, ktory mi przypisuje wszystkie posty. No dziekuje za uwagę

Gość gość
Moje wypowiedzi sa spojne, mylisz m,nie z kims, ja pisze o tym ze gowno sie nalezy z arbetsamtu , jesli ktos pracuje na czarno i ze ma zapomniec o ausbildung na koszt panstwa. Nie kazdy gosc to ta sama osoba bystrzacho.

Gość gość
A Arbeitsamt jej zaplacic, bo ma prawo do Alge 2 . --- Z jakiej racji ? Z tej ze sprzata na czarno ? Puknij sie w glowke.

Gość gość
to tez nie nalezy sie nic a jak sie chcialo tu przyjezdzac to trzeba sobie radzic a jesli autorka pyta jak ? no coz ,tak jak teraz sobie radzisz za wiele nic nie zmienisz jesli nie podejmiesz pracy legalnej albo placac sobie za kurs ktore moim zdaniem nie wiele da jezyka lepiej uczy sie czlowiek przebywajac z niemcami sytuacja nie do pozazdroszczenia bo bez ubezpieczenia i z malymi dochodami to mozna tak wyladowac jakby sie zylo w Polsce

Gość gość
HALO!!!!!!!!! CO TO ZA KLOTNIE NA MOIM WĄTKU?????????????????JEZELI MACIE SIE WYKLOCAC TO NIE TU! JA TU JESTEM PO PORADE A NIE CZYTAC WYZWISKA I AWANTURY!!!!nie znam osoby ktorej bylo lekko za granica wiec wy pewnie tez nie jestescie wyjatkami....juz to widze jak wszyscy znacie perfekt jezyk niemiecki od pierwszych dni pobytu w de!! i zapewne od pierwszych dni pobytu zajmowaliscie stanowiska menagerskie!! latwo tylko dowalac nie widzac nic na sobie! znawcy!

Gość gość
no to nie pytaj o rady chamko tylko radz sobie sama. a pysk wydzieraj na swojego niezaradnego mezulka.

Gość gość
Zal mi was, bo sami nie zjecie a drugiemu nie dacie. A przecież siedzicie w Niemczech i jakos tam zyjecie to czemu nie wrocicie? %% a co za glupie teksty? co znaczy komus nie dacie ? a nam ktos dal? podal na tacy? siedzicie i nie wrocicie .... nie siedze tu bo lubie to raz a dwa nie jestem tu od roku a sytuacja w DE przed 20ma laty a obecnie jak juz pisalam to nie eldorado i zeby raz na zawsze bylo jasne skonczyl sie dobrobyt i jest ciezko ! przyjmijcie do wiadomosci !

Gość gość
hej mieszkamy blisko Norymbergii jeśli ktoś jest chętny się poznać proszę o kontakt star.justine@yahoo.ie tez jesteśmy tu 8 miesięcy chętnie poznamy kogos a zawsze można się spotkać na kawie w Nürnberg , interesuje mnie również zapisanie się na kurs ale jakos lepiej by było z kimś ;) pozdrawiam

Gość gość
na twoim watku ? prywatne forum zalozylas ? watek twoj ale forum publiczne i zamiast sie unosic poczytaj co ci ludzie pisza bo jakby nie patrzyl kazdy pisze ze swojego doswiadczenia i kazdy w jakis sposob ci doradza masz problem ze zrozumieniem ? czy oczekujesz gotowej recepty na sukces ? a moze chcesz aby cie kazdy glaskal po glowce i wspolczul ?

Gość gość
nie, ona chce zebysmy jej zalatwili prace na sprzatanie bo szwagierka swinia nie zalatwila :)

Gość gość
I TO SA WLASNIE POLACZKI....DOPIERODLIC ZDEPTAC I WYZWAC! bo 20 lat siedzi w de to pan i wladca hahahahhahaha...zegnam was bo to strata czasu ta kafeteria..zaluje ze wogole zalozylam tu ten watek...kupa znerwicowanych idiotow