Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

borelioza pomocy

Polecane posty

Gość gość

czy możliwa jest borelioza bez ugryzienia przez kleszcza? i czy tylko kleszcze ją roznoszą?

Gość gość
nikt mi nie odpowie?

Gość gość
Dziwne pytanie? Zwykle powodowane ukąszeniem przez kleszcze.Bolerioza to ciężka choroba, jeżeli nie jest wcześniej wykryta jest trudna do wyleczenia - niestety.

Gość gość
ale mnie kleszcz nie ugryzł a mam podobne objawy

Gość akimka
jakie masz objawy?

Gość gość
kręci mi się w głowie, chce mi się spać, nie mam siły do życia, czuję zmęczenie, ćmi mnie w głowie, czasem szybciej bije serce

Gość gość
a rumień pojawił się?

Gość gość
i właśnie w tym problem że nie bo nigdy mnie nie ugryzł kleszcz...dlatego zastanawiam się czy jakimś cudem można mieć boreliozę bez ugryzienia...

Gość gość
idź na badania krwi, to nie borelioza

Gość gość
Do wyżej Borelioza nie jest do wyleczenia lecz zaleczenia tylko .Jak ktos ma borelioze nigdy nie bedzie zdrowy

Gość akimka
To nie jest borelioza.

Gość gość
słyszałam że borelioza ale też neuroborelioza może dawać podobne objawy a na badania wybieram się jutro jak dam radę bo te zawroty głowy czasem są nie do zniesienia...

Gość gosc joanna
To wcale nie musi byc borelioza,zbadaj tarczyce . Testy na borelioze mozesz sobie zrobic-tylko western blot. Co do tej choroby to nie tylko kleszcze przenosza ale i komary ,meszki i inne owady pasozytujace na zwierzetach,tak mi powiedzial lekarz

Gość gość
skoro nawet meszki i komary to praktycznie każdy może to złapać...a co do tarczycy to mam w normie bo miesiąc temu badałam

Gość fotel
ale ty głupia jesteś (ale się tym nie przejmuj akurat.pewnie jesteś kobietą) idź lepiej do lekarza od chorób zakaźnych i zrób test na boreliozę .

Gość gość
u mnie w mieście nie mam zakaźnego a rodzinny twierdzi że to nerwica i mnie lekceważy a ja boję się chorób zwłąszcza takich których nie można zdiagnozować...

Gość gosc joanna
A co do rumienia to wystepuje w ok. 30% zachorowan, a takze wiekszosc chorych twierdzi ze nigdy kleszcza nie mieli. Mnie kleszcz ugryzl jak siedzialam rano przy kompie ,niezle co? Nawet w domu czlowiek nie jest bezpieczny. Mieszkam w domu z duzym ogrodem i chyba wlazl przez okno :)

Gość gość
nosz kuźwa....więc może mam to świństwo...w takim razie umrę bo te objawy już chyba świadczą o czymś poważnym...bożeee

Gość gość
no to żegnam się z wami bo chyba juz nie ma dla mnie ratunku...

Gość gosc joanna
Zrób sobie testy,po co sie zamartwiac na zapas. Ja po ugryzienou przez miesiac bralam antybiotyki a potem zrobilam elise-wyszla negatywnie a jakis rok pózniej western blota i tez negatywny. A tez mialam podobne objawy bóle glowy,skoki cisnirnia,kolatania serca . Lekarz tez twierdzil ze to nerwica ale okazalo sie ze to niedoczynnosc tarczycy,zaczelam brac hormony i jest juz duzo lepiej. Takze nie ma co myslec o najgorszym bo to naprawde paskudna i niebezpieczna choroba

Gość gość
a czy na boreliozę robi się tylko IgM i IgG? Razem czy osobno bo już nie wiem?

Gość gosc joanna
Tak badasz w obu klasach

Gość gość
więc będę musiała zrobić prywatnie bo rodzinny by mi nawet nie dał...a czy one są wiarygodne w 100 proc bo czytałam ze mogą być one ujemne a borelioza moze być?

Gość gosc joanna
Na sto procent wiarygodna jest punkcja plynu mózgowo-rdzeniowego a nie testy. Ale jesli bedziesz miala szczescie i kretki akurat we krwi to cos tam c****kaze. Dlatego tak trudno ja zdiagnozowac niestety

Gość gość
czyli wyrzucę 50 zł w błoto a i tak nie będę mieć prwności czy to ta borelioza...no fajnie

Gość gosc joanna
50 zl. Ja za western blota 200 placilam,elisy nie warto robic

Gość gość
tylko że u mnie robią jedynie elisę (już się nawet dowiedziałam tak na zaś) a ten western to nie mam pojęcia gdzie

Gość jas 13245
mozliwa mnie ugryzl pajak lub konska mucha w nocy nie mialem rumienia po nocy obudzilem sie. z ugryzieniem i goilo mi sie bardzo dlugo po latach skojazylem dopiero fakty bo slaczylo mi sie z kilka miesiecy i zrobila mi sie szrama jak po szczepiace a na mnie sie goilo zawsze jak na psie i od tego czasu skojazylem ze zaczalem. sie szybciej meczyc

Gość gość
A jak pewne są badania?

Gość gość
No niestety ale żaden test nie daje Ci 100% pewności. Najpopularniejsze sa elisa western blot pcr Z tym, ze elisa jest pewna w 30-40%,ale z to test jest tani bo kosztuje ok 60 zł. Na stronie możesz sobie o tym poczytać: https://zdrowie.tvn.pl/a/kiedy-zrobic-badanie-na-borelioze-rodz*****adan-ceny-testow Jest w sumie wiele specjalistycznych testów ale wykonuje się je w poważniejszych laboratoriach. Pamiętaj ze test wykonuje sie nie od razu ale po pewnym czasie. Nie wcześniej niż po ukończeniu 6 tygodnia po zakażeniu.