Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia0000000099

Brak górnej czworki u 15 latki. Czy nfz mogło by mi go wsatwić?

Polecane posty

Gość kasia0000000099

Mam taki problem bo moje zeby sa traszne w opłkanaym stanie ale matka sie mna nie interesowała to co jako dzieciak mogłam zrobić?! Od kilku msc lecze zby na kase chorych i w górnej czwórce mam zgorzel i mama powiedzałe ze ona nie bd za leczenie płacic a dentystka jak pytałam to powiedzała ze na kase to nie lecza zgorzeli ze do wyrwania. gdy sie popatrzyc to faktycznie ten zab jest taki poszarzony. Czy 15 latka bez 6 zebów to narmalne?! Moje koleżanki maja problemy ze tu im jakis syfek wyskoczy ze rodzice nie chca kupowac kolejnych nike a mnie nawet nie chca dac na leczenie zebów. Gdy cos potrzebuje (ubrania) musze zarobc sama. Co ja mam zrobić? jak ja bd bez zebow całe zycie przede mną. Chyba nie che zyc. Bez przodnich zebów? Jeszcze ja mam tak szeroki usmiech.... :'(

Gość kasia0000000099
Co ja mam ze sb zrobić? Płakać mi się chce.....

Gość gość
mysle, ze z braku pieniedzy chodzisz do niewlasciwego dentysty ;( to nie jest normalne aby w tak mlodym wieku nie miec tylu zebow jednak jak prywatnie nie zaczniesz o nie dbac i leczyc to C***owyrywa wszystkie zeby bo tak jest prosciej a stomatolog i tak za ciebie kase wezmie od FZ. Zadbaj o nie teraz ale postaraj sie prywatnie (idz okna myj, gazety roznosc co kolwiek abys miala pare groszy ) bo pozniej bedziesz gorzko plakac jak bedziesz w starszym wieku...

Gość gość
wstawia na nfz tylko, ze zapisy sa na rok, dwa w przod

Gość gość
nfz robi tylko protezy ruchome,i to powyzej 5-6zębów leczenie kanałowe czy jakies uspupełnienie tylko prywatnie,odpłatnie niestety :(

Gość gość
Ja w tamtym roku miałam kanałowe jedynke za darmo na NFZ. Z tym że ząb był troche popękany i ostatnio stukłam nim o szklanke. Złamał się ząb i wyleciała plomba :-/ Wyglądam jak patologia. Jestem ciekawa czy idzie coś z tym teraz zrobić bo jest większy ubytek. Albo ile kosztuje jakiś sztuczny ząb (najtańsza opcja)

Gość gość
kazdy zab robi sie na nfz,tylko dostaje sie gorsze plomby

Gość gość
do kasi ja zrobiłam taki ząb, czwórkę, tzn protezkę u protetyka prywatnie za 50 zł moge go wyjmowac, jest na druciku zastanawiam się nad implantem ale lat mam sporo.... i powiem,że ten 1 ząb całkiem , całkiem może podejdź do prywatnego protetyka, zapytaj za ile zrobi? przynajmniej zęby się nie rozjadą, ajak bedzie kasa, to zrobisz coś na stałe

Gość gość
A idzie zrobić proteze na jedynke? Jak to wygląda? Nie wylatuje? Idzie sie z tym czymś np całować bez oporów?

Gość gość
da się zrobic zakładasz na dwójke taki metalowy drucik ja tak n0szę 4 i składam na implanta 5 tys. ale powiem,ze już się przyzwyczaiłam jak powiedział mój protetyk, to dobre, bo zęby się nie rozjada i za jakiś czas można coś droższego zrobić nie radziła mi piłowania sąsiedniej 2, bo wtedy praktycznie 2 zeby sie traci/ piłowanie / a implanta mozna po czasie założyć

Gość gość
Mieszkasz w dużym mieście? Znajoma chodziła leczyc żeby do studentow Uniwersytetu Medycznego. W ramach NFZ. A w necie widzę, ze mozna sie zarejestrować na szereg zabiegów, choć implantów to nie będzie, ale leczenie próchnicy, chorob miazgi, plomby swiatloutwardzalne itp. jak najbardziej

Gość gość
Do gościa od protetyka. Tylko 50 zł za protezkę dałaś? Myślałam, że to jest droższe. A kiedy protezkę robiłaś?