Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Becikowe

Polecane posty

Gość gość

Nie jestem za dobrze w tym temacie poinformowana.. wiem ,że trzeba wziąć jakiś dokument ze skarbówki tylko co to dokładnie? I mam pytanie bo żeby to dostać dochod w rodzinie nie moze przekraczac ok 1900 zl , ale kto zalicza sie do tej rodziny ? W malzenstwie to wiadomo ,ale u mnie troche inaczej. Bo nie mieszkam z chlopakiem, tata dziecka, tylko ze swoja mama . To liczy sie tylko moj dochod, moj i mamy czy moj i chlopaka ?

Gość gość
Z Urzędu skarbowego potrzebujesz rozliczenie za poprzedni rok Pit i liczy się tylko twój dochód bo sama wychowujesz dziecko.

Gość gość
Jesli ojciec dziecka je uznal i nie masz zasadzonych alimentow to traktuja was jak rodzine i jego dochod tez sie liczy

Gość gość
Potrzebujesz dokladbie tak : -zaswiadczenie z urzedu skarbowego o wysokosci dochodu (i tu tak jak pisalam zalezy czy ojciec uznal ddziecko czy nie ) - zaswiadczenie z zakladu pracy lub zusu o wysokosci macierzynskiego i zaswiadvzenie zqkladu pracy ojca ( jesli uznal dziecko ) - dowody osobiste plus ich ksero - zaswiadczenie od lekarza badz poloznej -akt urodzenia dziecka plus ksero I liczysz sie albo tylko Ty i dziecko albo jeszcze chlopak to zalezy wszytko czy uznal bobasa

Oooj wiesz co, zadzwoń lepiej do swojego mopsu czy gminy, czy gdzie tam u Ciebie przyznawane jest becikowe i zapytaj co potrzebne. Bo tak patrzę, że wszędzie inaczej. U mnie trzeba było z US dochody za poprzedni rok (moje i męża). Zaświadczenia z pracy o składkach zdrowotnych (moje i męża). Akt urodzenia dziecka. Zaświadczenie od lekarza. Zaświadczenie, że drugie z rodziców nie pobrało już zasiłku. No i wniosek o to becikowe oczywiście.

Gość wifigdańsk
ja ci moge podpowiedziec jak było rok temu gdy urodziłam to się orientowałam na biezaco a dokladnie w marcu a teraz to niewiem czy jest tak samo bo były tu głosy ze becikowe tylko dla najbiedniejszych,no ale neiwiem w tej chwili się tym nie interesuje bo to mi niepotrzebne. rok temu było tak- przede wszystkim musisz isc do mopsu w twoim miescie i wziąć formularz-taki wniosek gotowy.jest to wniosek nie tylko o becikowe ale mozna zaznaczyc w nim opcję zasiłęk rodzinny,dodatek z tytułu samotnego wychowania dziecka,oraz dodatek z tytułu urodzenia dziecka (nie mylić z becikowym). to ostatnie jest dla osób nieprzekraczajacych jakies kryterium a becikowe dla wszystkich. bynajmniej tak było w zeszłym roku.wiec potocznie mowiac mozna dostac 2 becikowe czyli 2 tys zł (ja tak dostałam). we wniosku z mopsu masz wszystko napisane tak wiec wypełniajac bedzie 'samo szło". w twoim przypadku musisz wpisac tez dochody ojca dziecka jesli był uznany w akcie urodzenia. dochody wpisujesz - dochody gospodarsatwa domowego,czyli dochody wszystkich osób stanowiących gospodarstwo domowe w którym mieszkasz. wszystkie pensje,zasiłki,alimenty,dodatki itd ,kazdego członka gospodarstwa. zresztą wszystko masz we wniosku. no i masz na to tylko rok,potem przepada.