Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość soontobe

przygotowania do ciąży porady

Polecane posty

Gość soontobe

Hej, niedawno zdecydowaliśmy się z mężem na starania o maluszka:) To będzie pierwsze dziecko, mam 32 lata. Póki co przygotowuje się teoretycznie, czytam i podpytuję doświadczone mamy. Od odstawienia tabsów musi minąć trochę czasu. Pewnie jest nas tutaj więcej. Znalazłam w sieci taki zbiorczy "kodeks" - jak się przygotowywać do zajścia w ciążę itp., aby przebiegała poprawnie i maluszek urodził się zdrowy - http://www.chcemybycrodzicami.com/staranianaturalne. Co od siebie dorzucicie? Pozdrawiam :)

Gość gość
Dorzucę tyle, zeby się juz zacząc starać, a nie myśleć bo potem będziecie płakać, ze juz rok mija a Wy bez dziecka (oczywiscie nie zyczę Ci tak!). Zamiast czytać to dawaj męża do wyra ;)

Gość gość
kwas foliowy co najmniej przez 3 miesiące przed ciąza to podstawa, reszte witamin bym odpuściła na razie.

Gość milunia_87
Zdecydowanie kwas foliowy, żeby uchronić dzidzię przed wadą cewy nerwowej. Oczywiście odstawić wszystkie używki i zdrowo się odżywiać :)

Gość 32latka tez
my staramy sie juz ok 5-6 miesiecy i nic! nie tak latwo zajsc w ciaze :( biore kwas foliowy i staram sie odzywiac jakos sensownie.

Gość gość
Warto jest poznać swój cykl. Ja kupiłam sobie Cyclotest - komputer cyklu. Wiedziałam dzięki temu dokładnie kiedy mam dni płodne i owulację

Gość gość
To przede wszystkim, poznać siebie, swoje potrzeby i ewentualnie uzupełnić niedobory, dać sobie trochę czasu. Na pewno wszystko się ułoży :)

Gość gość
Ja zalecam wykonanie podstawowych badań krwi - w ten sposób zobaczysz jakich witamin masz za mało i jakie trzeba uzupełnić. Dodatkowo wizyta u ginekologa- w celu wykluczenia np. grzybicy pochwy i innych bakterii, które są jednak podobnie często spotykane. Bardzo dobrą opcją jest zrobienie badań genetycznych Twoich i męża- w ten sposób zobaczycie czy macie dobre geny i czy dzidziuś będzie zdrowy. Oczywiście podstawa podstaw jest kwas foliowy ! (Ja brałam 6 miesięcy przed zajściem w ciążę, ale okazało się, że mam nie przyswajalność kwasu foliowego, dlatego dziecko urodziło się z lekkim niedorozwojem kości krzyżowej - ale to na szczęście nic poważnego i będzie zdrowe- lekarze mówią, że to mogę tylko zawdzięczać temu że brałam ten kwas na tak długo przed ciążą, bo inaczej nie byłoby szans aby dziecko było zdrowe. Także może warto też przebadać się pod tym kontem. Ja mam 25 lat i nigdy bym nie pomyślała, że mam coś takiego, tym bardziej że wyniki przed ciążą i w ciąży miałam wzorowe) No i powodzenia!!! Zakup jeszcze testy na owulację i testy ciążowe :) DUUŻO ZDROWIA WAM ŻYCZĘ :)

Gość gość Astrid
Mam tylko jedno zdanie, zacznij współżyć... Śmiech mnie ogarnia jak te przyszłe mamuśki za robienie dzieci się zabierają, jak niekumate czterolatki. Od czego jest wyszukiwarka? Wolę być słodkimi idiotkami, poradźcie.... Więc radzę częściej korzystać ze stron profesjonalnych, niż ze stron, w których jedna pani drugiej pani radzi... Czyżby bywały tu panie, które nie wiedzą jak korzystać z internetu?

Gość xyz12
Jedyne co mogę doradzić to zdrowe odżywianie, szczególnie świeże warzywa bo to w nich jest najwięcej witamin, dużo ruchu na świeżym powietrzu, a do tego co najmniej miesiąc przed poczęciem przyjmować kwas foliowy.

Gość grawa
soontobe, jak brałaś tabsy to koniecznie przez kilka miesięcy musisz łykać kwas foliowy, bo jest go mniej w organizmie po antykoncepcji hormonalnej. Odżywiaj się zdrowo, rzuć używki i bądź radosna;)

Gość pytamsię01
Hej dziewczyny, a jaki najlepiej kupić kwas foliowy, w aptece jest mnóstwo, trudno się zdecydować. Jaki stosowałyście?

Gość sdfff
bez cudowania ;). kwas foliowy, jak dawno nie byłaś u gina, to wizyta kontrolna, jak miewałaś złą morfologię, to można zrobić, ale bez szaleństw...

Gość pytamsię01
No właśnie, chyba najlepiej poradzę się gina. Najlepiej poradzi jaki preparat kupić ;)

Gość fergi
Ja niedawno miałam wizytę, no i właśnie polecił mi folik, Wyniki badań mam OK, więc tylko to mam łykać.

Gość folijka
Tak, chyba Folik to najczęściej zalecany przez lekarzy kwas foliowy dla kobiet starających się i w ciąży.

Gość Wartościowa
Też mi się tak wydaje, bo prawie każda moja znajoma w pracy starająca się o dzidzie zażywa właśnie folik a chodzimy do różnych ginekologów.

Gość gość
kwas foliowy to obowiązkowa podstawa, najlepiej zacząć na kilka miesięcy przed staraniami, ale ja jeszcze zrobiłam sobie cykl provagu/20 dni-dwa opakowania/, bo w pierwszą ciążę zaczęłam od mocnego osłabienia w wtedy łatwiej o infekcję intymną. ważne jest też dobre odżywianie a resztę zweryfikuje ciąża.Ja np. uwielbiam kawę a w ciąży zupełnie mnie odrzuciło.Nie mogłam nawet jej wąchać.