Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

L4 po urlopie wychowawczym własna działalność

Polecane posty

Gość gość

Witam. Niedlugo konczy mi sie urlop wychowawczy a chcialabym jeszcze troche posiedziec w domu z maluchem. Prowadze wlasna dzialalnosc wiec sama za siebie oplacam zus. moja ksiegowa jest lekko zakrecona wiec chce zapoytac was czy jest mozliwosc pojsc na L4 odrazu po urlopie wychowawczym. Mam kilka pytan (za odpowiedzi dziekuje): - Otóz 22-02-2013 urodzilam dziecko wiec urlop konczy mi sie teraz 22-02-2014? - Czy zwolnienie musialabym przedstawic z dniem 22-02 czy 23-02? - Czy Zus moze wyslac mnie na komisje? I ostatnie troche glupie ale moze ktos odpowie: - Jakie zwolnienie najlepiej przedstawic? Od jakiego lekarza? I na co najlepiej?

Gość gość
to może zdecyduj się na urlop wychowawczy.

Gość gość
ale ile zamierzasz tak "chorować"? może opieka na dziecko.... jak masz znajomego lekarza. Jak planujesz ciągnąć L4 dłużej niż m-c to zus na pewno się przyczepi. Rozumiem że kończy ci się macierzyński a nie wychowawczy.

Gość wifigdańsk
no wlasnie-pewnie chodzi o zasiłek/urlop macierzynski a nie urlop wychowawczy. na ten ostatni zresztą mozesz isc -teraz jest na 4 lata. tak wiec masz jeszcze 4 lata siedzenia z dzieckiem w domu jelsi tego chcesz.

Gość Ciekawa879898
A ja mam podobna sytuacje. Dziecko urodzilam w lipcu 2013r. Pol roku bylam na macierzynskim, kolejne pol roku na wychowawczym. Cały rok platne z Zusu 80%. Prowadze wlasna dzialalnosc. Czy w tym przypadku jest mozliwosc w jakis sposob pojsc na L4 badz dodatkowo wziasc jakas opieke na dziecko (tak jak piszecie) ale aby bylo choc troche platne? Wiadomo ze przy maluszku sporo wydatkow. Chodzi mi aby po uplywie tego roku choc jeszcze na miesiac zostac z maluchem a gdyby udalo sie jeszcze dostac kase z Zusu tak jak to jest w przypadku L4 to bylo by swietnie:) Z gory dziekuje wam za odpowiedzi :)

Gość gość
Podnosze temat :)

Gość gość
jest możliwość opieki nad dzieckiem, jeśli lekarz ci wystawi że dziecko choruje... ale to tak m-c zyskasz moim zdaniem. I lekarz musi na to pójść.

Gość gość
Przyzwyczaily sie do L4 w ciazy i tak kombinuja, jakby pociagnac do 18 roku zycia dzieciatka :D

Gość wifigdańsk
Ciekawa879898 po wykorzystaniu urlopu macierzynskiego-mozesz złozyc wniosek o urlop wychowawczy ktory trwa 4 lata. i bedziesz miala staz pracy i placone,jesli dochod nie przekracza 300 coś (dokladnej kwoty nie znam ale mozna wygooglować).

Gość gość
a ile wtedy płacą?

Gość Ciekawa879898
A ten dochod to biora z ostatnich kilku miesiecy czy jak? Bo powiem tak. Od lipca jestem na zasilku i do grudnia wykazywalam dochody. Od stycznia juz nic nie sprzedaje (prowadze sklep internetowy) bo nie mam na to czasu. I nie mam dochodu od stycznia az do konca zasilku nie bede miala czyli do lipca. Pediatra mi takiego czegos nie wystawi... Kilka tygodni temu nam sie lekarz zmienil.. A cos z gin pokabinowac ;)

Gość Ciekawa879898
A gdyby cos z gin pokombinowac? Najlepsza bylaby kolejna ciaza (wiem od kolezanek) ale poki co to nie moge choc bardzo bym chciala...