Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Naat_Naat

Potówki? Skaza białkowa?

Polecane posty

Gość Naat_Naat

Witam, od kilku dni zauważyłam u synka (obecnie 4 tydz. życia) czerwone krostki na twarzy. Nic się z nimi nie dzieje, nie ropieją, ich ilość się nie zwiększa, ale też nie maleje. Podejrzewam, że są to potówki, choć pediatra zasugerował też skazę białkową. Zastanawiam się, czy to możliwe, bo Maluch bardzo mało je mojego pokarmu (ok 70 ml dziennie). A może to uczulenie na mleko sztuczne.. Dodam, że krostki są TYLKO na twarzy. Zero znaków na szyi, za uszkami, czy reszcie ciała. Jeśli miałyście podobne sytuacje, dajcie znać. Pozdrawiam!

Gość gość
Pewnie potowki. Moja mala tez miala, ubeiralm ja w bodziak na dlugi i kaftanik, wychodzilo na to ze ja przegrewam. Gdy zaczelam ubierac bodiak na krotki rekaw i kaftanik, potowki zniknely. Sprobuj nie nakrywac mocno daiecka i lzej je ubierac, gdy nie znikna krodtki wtedy to mozna podejrzewac co innego.

Gość gość
witaj opowiem Ci jak było z moim synem: jak miał ok 8 tygodni to było tak: raz były krostki raz nie (przypominające potówki i znikały oraz pojawiały się tj potówki) pediatra stwierdziła skazę białkową, z tym że jest wcześniakiem mi przez stres i leki zanikł pokarm i był od samego początku na mm. W szpitalu przetestowali mi kilka mlek i tolerował tylko NA PRO HA, czyli już dla dzieci ze skazą białkową (ale nie próbowali np. samego nan pro, więc nie wiadomo jak by to było przy samym nanie) Pediatra zaleciła przejść na bebilon pepti, pojadł to miesiąc krostki zniknęły. Wróciliśmy do NAN PRO HA więcej to się nie pojawiło. Gdy podałam mu teraz krowie znów się pojawiły, więc to była skaza :]

Gość gość
Moja córka tez miala krostki jak miala kilka tygodni. Nie byly to ani potowki,ani trądzik. Przeszla na nutramigen,bo podejrzewano skaze i azs i problemy sie skonczyly... Więc prawdopodobnie ma skaze bialkowa.

Gość gość
Moja córka ma 6 tyg. od tygodnia jest na Bebilonie Pepti. Na początku dostała wysypki(kaszki) na czole, która była widoczna pod światło i wyczuwalna pod palcem. Potem dostała pojedyncze czerwone kropki, niektóre zakończone białymi łebkami. Myślałam,że to potówki, więc zmniejszyłam temp. ale krostek przybywało, potem myślałam moze to trądzik niemowlęcy,ale jak cała buzia pokryła się krostami, z uczu zaczęła schodzić skóra to byłam juz pewna że to skaza, którą również miał mój syn. Poza tym miała potworne kolki, które występowały po każdym karmieniu a wieczorem nawet 3 h.Nie pomagał delicol, espumisan, debridat. Mała nie miała problemów z kupką wręcz przeciwnie, robiła bardzo wodniste, śmierdzące i obfite kupu. Po kolejnej wizycie u lekarza, przepisał nam Bebilon Pepti, mam podawać jeszcze tydzień i pokazać się jeszcze raz.