Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy dziecko mogło odziedziczyć po mnie skłonność do zaparć?

Polecane posty

Gość gość

Córka ma 12 miesięcy, może nie ma zaparć, ale kupki robi co 2-5 dni, nie boli jej, ale pręży się przy robieniu i są one zbite. Ja odkąd pamiętam bardzo rzadko się wypróżniałam (tzn. niezbyt często !!! ), czasem nawet 2 tygodnie. Moja mama twierdzi, że już jako dziecko tak miałam. Czy córka mogła to po mnie odziedziczyć?

Gość gość
nie wiem czy dziedziczne ale moja siostra cierpi na zaparcia i jej córeczka od urodzenia tez ma problemy.

Gość gość
nie sadze, zeby zaparcia byly sprawy genetyczna,. Zastanow sie nad Wasza dietą i problem zniknie

Gość gość
Pewnie robisz błąd żywieniowy, i na sobie i dziecku. Daj dziecku suszone śliwki, takiemu małemu ze słoiczka, da się kupić same, chyba z bobovity, daj rano i niech popije wodą. Kupka murowana. Dawaj więcej do picia. Mało bananów i kaszki też zatwardzają.

Gość gość
mój mąż tez wiecznie ma zaparcia, mimo ze jemy to samo. Jak tylko dam mu do picia np z rana jakis sok z lyzka siemienia lnianego a do obiadu np pol kubka kefiru czy maslanki, lata do kibelka jak ta lala :P i nie z biegunka

Gość a mi szkoda
zaparcia mają często ludzie zestresowani, spięci, itd; być może taka jesteś - a jak dziecko ma taką matkę, to samo też raczej na mega-wyluzowane nie wyrośnie;) im bardziej wyluzujesz, przestaniesz te jej kupki aż tak oglądać, już się nakręcać na to, że na pewno będzie miała po Tobie zaparcia!!! - tym mniejsze prawdopodobieństwo, że dziecku to się przydarzy;) najlepsza rada: wyluzuj :) na tyle, na ile jest to możliwe :)

Mój synek miał od samego początku problemy z zaparciami.Też próbowano nam wmówić że to normalne, że mam pilnować diety wysoko-błonnikowej i że mam się nie stresować. Dopiero w wieku 6lat okazało się, że syn ma nietolerancję laktozy i to ona powoduje zaparcia. Musiałam całkowicie wyeliminować mleko z diety aby syn zaczął się normalnie załatwiać. Dodatkowo podaję synkowi probiotyk Latopic, ponieważ zalecił mi go mój pediatra. Ten probiotyk ma wysokie właściwości fermentacyjne wobec laktozy, więc też pomaga w jej trawieniu a wiadomo, że laktoza poza mlekiem jest też obecna w wielu innych produktach, które są podawane dzieciom w przedszkolu. Syn obecnie prawidłowo się załatwia (codziennie) oraz nie odczuwa bólu brzucha