Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak robicie spaghetti

Polecane posty

Gość gość
W moim spaghetti bolonese obowiązkowo znajduje się seler naciowy, marchew, pomidory z puszki no i mięso. Do tego czosnek, cebula, oregano i w wersji tylko dla dorosłych czerwone wytrawne wino.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tutaj to nawet temat o spaghetti kończy się stekiem wyzwisk :D :O I nie rozumiem, czemu ktoś ktoś biedniejszy (lub choćby tylko kupujący pomidory w tesco) jest wg niektórych godny pogardy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zależy jakie spaghetti z sosem pomidorowym i klopsikami to tak 1 ząbek czosnku ,1 cebula ,jedna papryczka chilli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 puszka pomidorów ,sól ,pieprz . ostra papryka mielona ,150g wołowiny i 150 wieprzowiny ,pieprz cayenne .,bułka tarta 1-2 łyżki ,jajko i teraz teak czosnek i cebulę ,papryczkę obrać ,pokroić na drobno ,poddusić dodać pomidory ,doprawić solą ,pieprzem ,papryką w proszku ,sos gotowac 10 min . mięsa wymieszać z jajkiem i bułką posolić doprawić pieprzem cayene i papryką mieloną ,małe klopsy uformować i gotowac 10 min spagehetti ugotować al dente .można posiekać i posypać szałwią .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niebieska chmura
Hej, ja robiłam spaghetti z sosem bolońskim z przepisu Zosi Cudny z makecookingeasier.pl Robiłam, i jest przepyszny:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ale co w tym przepisie drogiego, żeby kogoś nie było stać? wino chianti od 40 zł można kupić, wołowina od 29zł - wystarczy oddzielić od kości i samemu zmielić - czyli 12 zł na spaghetti, boczek wędzony od 20 zł mona kupić - koszt 3 zł.Wino zostaje jeszcze na co najmniej 2 takie obiady, czyli na jedno spaghetti idzie go za 3 zł. Czyli koszt ze wszystkim koło 35 zł, to niby dużo i drogo? Normalny obiad, bez szału.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robię tak: Wcześniej podsmażam sobie mielone mięso z odrobiną soli i pieprzem :) Następnie na tą samą patelnię wrzucam posiekaną drobno cebule (trzeba zeszklić) wyciskam ok 2 ząbki czosnku (gdy cebula już się zeszkli), smażę jeszcze 2 minutki. dodaje mięso i daje 2 słoiki pomidorów (w lecie robię do słoików całe pomidory z pestkami bez skórek oczywiście, zapasteryzowane ) do tego dodaję trochę cukru, soli, bazylii, oregano, pieprz :) i gotuje żeby woda wyparowała i zrobił się gęstszy :) czasami jak mam ochotę dodaję odrobinę startego sera na koniec, ale nie zawsze :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wina na jedno spaghetti za 13 zł nie za 3. literówka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ludzie na chleb nie maja a gdzie tu wino za 40 zł :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie no kurde ludzie nie przesadzaj wino za 40 nie wlewasz przecież butli do spagehetti resztę możesz postawić albo wypić .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
SEKRET WLOSKIEJ KUCHNI TKWI W PROSTOCIE ( jak przygotowac RAGù to juz dosc dobrze wyjasnila kolezanka ta od probowania wina ;-) , dodam tylko, ze nalezy go gotowac 6-8 godzin, mieso sie powinno rozpadac a na to raczej nie mamy czasu :) Jak przygotowac najprostszy, najszybszy i najsmaczniejszy sos do makaronu- szybko i na temat : 15 minut Pomidory koktajlowe ( ok 20 sztuk ) swieza bazylia ( kilka listkow) czosnek ( zabek, dwa ) dobrej jakosci oliwa z oliwek dobrej jakosci makaron -Wstawiam wode na makaron ( najlepszy bedzie makaron dlugi, spaghetti, vermicellini ( takie grubsze spaghetti) lub linguine splaszczone vermicellini ) w DUZYM garnku, nie sole !!!!!! - w miedzyczasie parze pomidorki i sciagam z nich skorke ( mozna wrzucic ze skorka, ale nie lubie jak mi sie potem ta skora w sosie placze ) -na DUZEJ patelni rozgrzewam oliwe ( ale nie pol litra, tylko tak, zeby bylo w czym czosnek podsmazyc-wrzucam przekrojony na krzyz czosnek na rozgrzana oliwe, ale tylko po to, zeby zlapala aromat czosnku, wyciagam go zanim sie spali. ( Lubie dac tez jeden listek bazylii na rozgrzana oliwe i zaraz potem go zjesc :P ) -wrzucam pomidory, zmniejszam ogien. Przykrywam pokrywka i dusze przez 5-7 minut, pozniej sole ( jak bardzo kwasne pomidory to mozna dac szczypte cukru ). -Woda na makaron wrze ? Odmierzam ilosc makaronu !!! Powinno to byc w okolicach 80-100 gram na faceta, kobieta powinna sie najesc 60 gramami, wyliczone tak "porcje" sumuje i wrzucam do garnka. - SOLE wode. Zeby makaron zrobic al dente wystarczy przesledzic czas gotowania polecony na opakowaniu, ani minuty dluzej ! Ja jednak wyciagam pod koniec przyjetego czasu i go probuje po prostu. -Zeby zatrzymac proces gotowania absolutnie nie przelewamy go zimna woda itp, wystarczy sciagnac garnek z ognia i dolac do niego doslownie pol szklanki- prosto z kranu. -Odcedzam makaron, wrzucam go do sosu wczesniej przygotowanego na patelni, zostawiam na ogniu jeszcze minute,mieszajac, zeby makaron i sos sie super polaczyly, dorzucam swieza bazylie ( kilka listkow ) i dolewam oliwe z oliwek surowa. Mieszam i podaje podany z parmezanem lub innym twardym, dojrzewajacym serem. Jesli dobrze odmierzycie porcje- nie zostanie wam nawet nitka. .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Spaghetti nie robię tylko kupuję gotowe :P, a sosy robię na multum sposobów, od aglio, oglio, pepperoncino i pesto klasycznego przez pesto z np. rukoli po cytrynow-śmietanowe, z owocami morza etc. Na tym blogu np. jest multum fajnych i szybkich przepisów na makarony: www.miszmasz-marghe.blogspot.fr Za to z klasycznym bolońskim sosem zdecydowanie wolę tagliatelle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
* olio oczywiście nie oglio, a papryczka przez jedno P :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×