Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kto byl w Afryce i gdzie

Polecane posty

Gość gość

Bylam na wakacjach w Poludniowej Afryce - mieszka tam moj ojciec. Pierwszy raz w zyciu i mam nadzieje ze nie ostatni. Piekne widoki, ale niebezpiecznie!

Gość gość
dlaczego niebezpiecznie

Gość gość
Cape Town to jedno z niebezpieczniejszych ale tez piekniejszych miejsc swiata. Potwierdzam oba fakty. Zostalam okradziona przy bankomacie, fakt troche mojej winy, moglam byc ostrozniejsza. Ale np chodzac samej po ulicy nie czulam sie komfortowo. Spoleczenstwo wymieszane jak w Meksyku. Wieczorem ludzie nagabuja o drobne, papierosa, zaczepiaja (kolorowi niestety).

Gość gość
Jak byl Apertheid to byl porzadek. Murzyn zawsze musi miec bata nad soba !

Gość gość
napisz cos wiecej prosze o ile tu zajrzysz ja szykuje sie na wolontariat mysle o wyprawie na kilka tygodni i tylo pod katem zwiedzania parkow okolice Tanzani Keni Nairobi miasta mnie nie inetresuja ale moglabys opisac jak to wyglada ogolem

Gość gosc z RPA
A ja mieszkam na stale w RPA i bylem tez sluzbowo w Namibii, Zambii, DRC ("Demokratyczna" Republika Kongo) i w Burkina Faso

Gość gość
no to prosze pisac a nie przechwalac sie jeno :)

Gość gość
nigeria i kenia bylam nigeria niebezpiecz\na kenia spoko

Gość gość
Mieszkalam w RPA przez trzy lata , pieknie jest ale niebezpiecznie , miglam zostac na stale ale sie nie zdecydowalam i nie zaluje mojej decyzji :)

Gość gość
piszcie cos konkretnego jak wyglada wynajm przewodnika auta gdzie mozna sie zatrzymac ile kosztuja hotele zwykle jedzenie w jakich cenach na co uwazac ? co mozna zabrac ze soba ? czy mozna miec kase przy sobie czy lepiej bankomat albo czeki ? sprzet fotograficzny bo po to tam jade aby fotografowac :)

Gość tu autorka watku
gosciu z RPA - i jak sie tam odnajdujesz? Kraj jest piekny, ale niebezpieczny wg mnie... Dla samotnej podrozniczki, albo po 30 tce juz nie ta odwaga. Na pieniadze uwazac, nie afiszowac sie sprzetem, bankomatow uzywac tylko w bankach nie na ulicy, na ulicy przy bankomacie bardzo sprytnie mnie obrobili, w porozumieniu ze straza miejska... Kraj zyje z turystyki :D

Gość tu autorka watku
Afryka piekna jest, tak inna od Europy, i choc ja za wiele nie pozwiedzalam chcialabym wrocic i zobaczyc wiecej... Mieszkac w Cape Town...? nieee, chyba nie. Najlepiej korzystac z oficjalnych przewodnikow, bukowac wycieczki w grupie, gdzie dokladnie jedziesz? Ja na samym poczatku zrobilam cos nieostroznego, w poradnikach bylo napisane zeby nie brac taksowki ktora cie "nagabuje" - a ja wzielam, dojazd z lotniska do hotelu - 25rand, cenowego szalu nie ma, ceny europejskie mi sie zdaly.

Gość gość
No to ja juz mniej egzotycznie, bo tylko Tunezja, Maroko, Kenia i Gambia-banjul, nie jestem typem przesiadywacza nad basenem w hotelu, lubie zwiedzac i te nagabywanie mnie bylo tak wkr...ze juz nigdy do Afryki nie pojade.. Wciskanie gowna, nawijanie makaronu na uszy. Po 2 dniach mialam dosc, pieknie, ale ludzie okropni..marzy mi sie RPA, mam duzo znajomych z tamtych rejonow, uwielbiam sluchac ich opowiesci:)

Gość gość
Gambia i Senegal. Bylo fajnie

Gość gość
a i jeszcze bylam na Wyspach Zielonego Przyladka - super hotel 5*. wypoczelismy za wszystkie czasy

Gość tu au
no , jest cos takiego w tym nagabywaniu ze robi ci sie glupio ze masz pieniadze. Mi przynajmniej bylo chwilami, bo oni w oczach maja cos dziwnego... Przyklad - siedze sobie w kawiarni z tarasem wieczorem kolo 10 z dwojka znajomych z hostelu, ciemno juz, bo kiedy u nas lato to tam zima, i obserwuje nas ktos z chodnika. Gdy go zauwazylismy, schowal sie za krzak! Zalosne. Balysmy sie, dobrze ze byl z nami kolego. Gdy wstawalismy od stolika zaczal isc w nasza strone i nie wiadomo czego mozna bylo sie spodziewac. Zapytal tylko o pieniadze. Powiedzielismy nie i odeszlismy ale idac mialam mrowienie w plecach ze zaraz sie na nas rzuci. Bylam w pubie, poznalam bialych cape townczykow - przemili, bardzo otwarci. Ciemnoskorzy jak zwykle zagaduja, ale krotkie nie i odwrocenie wzroku wystarczy. Dziwne bylo ze pomimo upalu w dzien ciemno robilo sie juz o 18 bo to zima haha. Chcialabym taka zime w Europie, 25 w cieniu. No i przykra niespodzianka - monopolowe zamykane o ... 18! Duzo pieknych miejsc do zwiedzenia. Mozna zanurkowac z rekinami! Oczywiscie w kaltce sie jest. Warto pojechac naprawde. Moja podroz byla w polowie osobista, moj ojciec mieszka tam od 25 lat, mialam nadzieje ze go spotkam, ale sie nie pofatygowal...

Gość 0 Terenia 0
Afryka jest dobra tylko do wygrzania du/pska raz na jakiś czas 🖐️ Niemniej jednak uważam, że wszystkie murzyńskie jak i ciapackie zlewy powinny tam zamieszkać ze swoimi wybrankami, a nie pchać się do Europy 😴