Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Islandia

Polecane posty

Gość gość
tu jest podobnnie, chyba wszystkie skandynawsie kraje sa do sibie podobne. islandczycy tez mysla zacofanie, oni niby maja wszystko co na rynku najnowsze ale tak jak wpsominalam wczesniej uprawiaja seks jak za czasow jaskiniowcow, ulubione sporty to takie gdzie mozna taplac sie w blocie albo polowania, nie bzydza sie surowego miesa, plywaja ludkami w poszukiwaniu jaj mew na skalach i pija je na surowo. co do pogody, kiedy pracowalam w banku mialam taka przygode weszlam do banku wcisnelam guziczek od windy bylam przemoknieta do suchej nitki w srodku stal facet z rowerem zaczal sie podsuwac ja grzecznie podzikowalam i powiedzialam ze poczekam na druga bo nie bylo miejsca juz. zajechalam na gore tam pelno swiatel jakis sprzetow porostawianych nie bardzow iedzialam cos sie dzieje ale wzielam sie za swoja robote gdy po pewnym czasie uslyszalam strzelanie, bank mial 5 pieter ja bylam na samej gorze sama. wiec wybieglam na schody i widze jak facet z windy (tylko tym razem juz nie przebrany za kolarza a w garniturze ) biega po schodach z pistoletem za jakims innym facetem. co sie okazalo, krecili film , kryminalny, rezyser byl tak rzemily ze zaposil mnie na swoje krzeselko i wszystko mi opowiadal , strasznie to byla fajna przygoda. acz kolwiek co do polkaow zlodziei tez jest tu podobna opinia.

Gość gość
wychodzi na to ze Islandczycy przebijaja reszte Skandynawii. to jakby czytac o Norwegach ale do potegi trzeciej. nic dziwnego, w koncu to samotna wyspa gdzies posrodku duzej wody. ale ta przygoda z rezyserem rewelacyjna! ja bym pewnie spieprzal bo naogladalem sie takich filmow mnostwo, gdzie przypadkowa ofiara zawsze ginie. nie stanelo Ci serce?? .. naprawde mowisz ze nie masz tam za bardzo znajomych? to co robisz w wolnym czasie? musisz cos robic zeby nie zwariowac to grozi depresja. niedlugo zacznie sie dzien polarny, wiec pewnie bedzie troche lepiej, ale mimo wszystko wszystko jest ciekawiej robic kiedy ma sie z kim. nie myslalas o tym, zeby sciagnac do siebie jakas bliska przyjaciolke z Polski? taka ktora chcialaby przyjechac, ktorej nic nie trzyma w Polsce. a bywasz w Polsce czesto czy raczej raz na ruski rok?

Gość gość
jak tu przylecialam to dopiero w te wakajce wybieram sie pierwszy raz. czyli dokladnie po dwoch latach,chcialam sciagnac przyjaciolke miala przyleciec w styczniu i sie zakochala, proponowalam kilku znajmomym kazdy jest zainteesowany ale na dluzsza mete przychodzi co do czego to kazdy uwaza ze ja powinnam sama wszystko zorganizowac, najlepiej jeszcze kupic bilet i oplacic mieszkanie, ja rozumiem pomoc ale ludziom dac palec to lapia za cala reke. najlepiej jeszcze jakby nie musieli pracowac i zebym ich karmila. praca to moja jedyna rozrywka, i mam znajomych w pracy, bardzo czesto sobie rozmawiamy ale nigdy nie wyszlam do nikogo z inicjatywa spotkania sie bo widze ze ludzie maja obraczki i jest mi poprostu nie zrecznie. a juz najgorsze to sa swieta... :( strasznie ciezko je znioslam zwlaszcza w tym roku

Gość gość
piszecie, jaka ta Polska zła, niedobra i że Polacy to tylko narzekają :D :D :D no właśnie widać... zawsze mogliście się urodzić gdzieś k***a w Indiach czy w Arabii Saudyjskiej

Gość gość
a jaka pora roku?

Gość gość
Gulfoss - Geysir - Thingvellir ,napewno Hekle, Kaldidalur ,Błękitna Laguna półwysep Reykjanes, Krisuvik ,Wybrzeże południowe, Myrdalsjókull .zalezy tez na jak dlugo sie wybierasz, ale zima to nie jest dbry pomysl na zwiedzanie islandii. szczerze odradzam. nie ma porownania do zimy jaka panuje w polsce, zima to najlepiej nie wyruszac po za Reykjavik. mieszkam tu wiec dobrze radze, zwlaszcza ze w tym okresie tez jest ciagle ciemno

a wrzesień/koniec sierpnia? chciałabym się załapać na zorze polarną. jaki okres polecasz?

Gość gość
zorza polarna to okres grudzien, styczen, ale zobaczyc ja jest ciezko. tamtej zimy widzialam osobiscie jeden raz, ta zima, bardzo czesto zapowiadali, raz nawet pewnej nocy zostaly wylaczone swiatla na ulicach w calym reykjaviku by moc wlasnie podziwiac zorze polarna jednak przez te 3-4 dni kiedy te zorze mialy wystepowac byly takie zachmurenia ze niestety nic, zero widocznosci, w styczniu raz mi sie udalo zobaczyc kiedy wracalam z zakupow no i to byla najpiekniejsza jaka widzialam. widok zapieral dech w piersiach i zajmowal obszar calego nieba w zasiegu mojego wzroku.

Gość gość
a w sierpniu zalapalabys sie na biale nocki :) fajna sprawa.

czyli postawię na sierpień. wybieram się na 7-10 dni chciałabym zwiedzić jak najwięcej kraju. wszystkie wycieczki są organizowane z Reykjaviku? dzięki za info :)

Gość gość
a tego to niestety nie wiem, ale mysle ze tak, nie powinno byc tym problemu, polecam jeszcze rejs statkiem, sa takie rejsy gdzie statek wypywa na kilka godzin w ocean i zbaczyc tam mozna wieloryby oraz delfiny, widoki sa naprawde nie samowite

dużo informacji jeszcze muszę zebrać, żeby zaplanować najwięcej atrakcji w ciągu tych kilku dni. o rejsach już gdzieś czytałam, jeśli wystarczy mi czasu wybiorę się na pewno. fascynuje mnie ten kraj. jak tam wylądowałaś? radzisz sobie z islandzkim?

Gość gość
polecialam za chlopakiem, ludzie tu sa dwujezyczni wiec nie ma problemu z dogadaniem sie, z islandzkim cos tam lapie co mnie ucza w pracy, ale tak zeby sie dogadac zalatwic jakas sprawe czy cos takiego to nie. jezyk jest choernie trudny, pisownia jeszcze ciezsza, duzo liter jest zupelnie innych niz w naszym alfabecie ponad to niektore litery sie roznie czyta, np w wyrazie gdzie wystepuje dwa LL czyta sie to jako f zas w innym wyrazie czyta sie jako t. chodzialam do szkoly na islandzki ale z braku czasu przestalam, mam zamiar znow podjac nauke tylko nie wiem kiedy. wybieram sie i sie wybrac nie moge

czyli spokojnie można się tam osiedlić znając tylko język angielski? ciekawe...:classic_cool: a sami Islandczycy? przyjazny naród? planujesz zostać tam na stałe?

Gość gość
tak chyba raczej tak, moze nie na stale ale napewno na dluzej, strasznie tesknie za rodzina, islandczycy sa bardzo przyjazni, chociaz slysze ciagle ze mozna sie spotkac z coraz wiekszym rasizmem to osobiscie jeszcze sama sie nie natknelam na rasiste ale mysle ze to tez duzo zalezy od ludzi, polacy na wlasne zyczenie niszcza sobie opinie, a jak ludzie mnie poznaja to i sa mili bo i ja jestem mila i przyjaznie do nich nastwiona wiec mysle ze to tak dziala wlasnie w dwie strony. fajne jest to ze nikt do nikogo nie mowi na pan, pani. nie wazne ile masz lat do kazdego sie mowi na Ty.ja mam 23 lata a moja kierowniczka ok 60, i noralne ze mowie do niej na Ty.kiedy pracowalam w sadzie sprzatalam wieczorami to zawsze do pozna siedziala pani sedzia ktora byla jakby dyrektorem calego tego sadu, jak przychodzilam na godzine 17 do pracy to juz ona czekala na mnie z kawa i zawsze najpierw musialysmy pogadac dopiero pozniej szlam sprzatac nigdy tez to ja nie robilam dla niej kawy tylko zawsze ona dla mnie poniewaz do dzis nie umiem zapanowac nad kspresem :) tu ludzie uwazaja ze kazdy czlowiek jest sobie rowny bez znaczenia na to kim jest i to napawde sie u nich w zyciu sprawdza. nie gardza soba, nie wysmiewaja sie z innych, to jest zupelnie cos innego niz w polsce.

podobnie jak we wszystkich północnoeuropejskich krajach. w jakiej części Islandii mieszkasz?

przepraszam, nie doczytałam, większość mojego pobytu/noclegów planuję w Reykjaviku. jeśli byłabyś chętna wyjść na drinka z rówieśniczką w sierpniu pisz na pijany.kjojicek@gmail.com ;) 🖐️

Gość gość
w lipcu wybieram sie do polski nie wiem jeszcze ile dostane urlopu ale jezeli mi sie uda to na dwa miesiace bardzo bym chciala leciec wiec nie wiem czy bede w tym czasie.

Gość gość
zreszta nie bardzo mialabym ochote spotkac kogos z forum.

Gość gość
królikov możesz mi polecić jakieś ćwiczenia na jędrne pośladki?

Gość gość
jestes 23 letnia dziewczyna ktora sama w ciemno wybiera sie na zwiedznie Islandii?

ok, rozumiem. nie wybieram się sama i nie w ciemno. a nawet jeśliby tak było - co w tym dziwnego?

Gość gość
jaa bym sie bala szczerze mowiac,co innego sa miasta turystyczne, panswta gdzie wszedzie sa ludzie, a co innego jak wyjezdzasz za reykjavik i jest totalne odludzie, tylko gory, skaly, gory i skaly.

Gość gość
krolikov znasz melodię średniowiecznej irlandzkiej piosenki ludowej?

Gość Dziewczyna tylko na papierze
a co może jej się stać? zgw/ałcą ją? jak ona ma penisa? :classic_cool:

dla tego odludzia między innymi tam jadę:classic_cool: poza tym po kraju raczej nie będę poruszała się na własną rękę, są organizowane wyjazdy grupowe🖐️

Gość gość
na islandii jest bardzo duzo pedałów, pedofilów i tranzwestytow